ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Έξαρση οξείας ηπατίτιδας παιδιών σε 35 χώρες

30 Αυγούστου 2022, 06:00

images

Περισσότερα από χίλια, ήταν τα κρούσματα οξείας ηπατίτιδας που έχουν αναφερθεί τους τελευταίους τέσσερις μήνες παγκοσμίως από 35 χώρες, κατά πλειοψηφία σε μικρά παιδιά ηλικίας κάτω των πέντε ετών.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), τα πρώτα περιστατικά σοβαρής οξείας ηπατίτιδας, αναφέρθηκαν στις αρχές Απριλίου του 2022 στη Σκωτία, έπειτα από εμφάνιση φλεγμονής του ήπατος σε προηγουμένως υγιή μικρά παιδιά.

Όπως αναφέρει, περίπου το ένα τρίτο των περιστατικών χρειάστηκε υποστήριξη εντατικής θεραπείας, 48 περιπτώσεις - δηλαδή περίπου το 5% χρειάστηκε επείγουσα μεταμόσχευση ήπατος για οξεία ηπατική ανεπάρκεια και 18 παιδιά, δηλαδή περίπου 2,5%, πέθαναν.

Αναφορικά με τη συμπτωματολογία της νόσου, στην πλειονότητα των περιπτώσεων που παρουσιάζεται σε μικρά παιδιά ηλικίας κάτω των πέντε ετών ,εμφανίζονται τα τυπικά συμπτώματα της οξείας γαστρεντερίτιδας, άρα κοιλιακό άλγος, ναυτία και εμετό. Στη συνέχεια όμως, εξελίσσεται ταχέως σε ίκτερο, που υποδηλώνει ηπατική βλάβη και αυτό φαίνεται από τα χλωμά κόπρανα, τα σκούρα ούρα και το κιτρίνισμα του δέρματος ή των ματιών.

Δύο περιστατικά οξείας ηπατίτιδας κατέγραψε η Κύπρος

Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, στην Κύπρο είχαν εντοπιστεί δύο περιστατικά οξείας ηπατίτιδας αδιευκρίνιστης αιτιολογίας - με βάση τον ορισμό ο οποίος έχει καθοριστεί από το ECDC - σε παιδιά ηλικίας 5 και 4 ετών, τα οποία νόσησαν το Νοέμβριο του 2021 και Μάρτιο του 2022 αντίστοιχα.

Όπως ανέφερε η διευθύντρια Ιατρικών Υπηρεσιών Ελισάβετ Κωνσταντίνου στο YgeiaWatch, έκτοτε δεν έχουν καταγραφεί νεότερα περιστατικά οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά.

Σημειώνεται ότι το Υπουργείο Υγείας, συνεχίζει να παρακολουθεί τα τεκταινόμενα σε σχέση με τα περιστατικά οξείας ηπατίτιδας και σε στενή συνεργασία με τους κλινικούς ιατρούς, καταγράφει την τυχόν παρουσία σχετικών περιστατικών.

Νόσος με άγνωστη αιτία – συσχέτιση με αδενοϊό

Η έξαρση της οξείας ηπατίτιδας, προκλήθηκε με άγνωστη υποκείμενη αιτία.  Μέσω διάφορων ερευνών που διενεργήθηκαν στα επηρεαζόμενα παιδιά, από νωρίς ορισμένες υποκείμενες αιτίες αποκλείστηκαν.

Συγκεκριμένα, κανένα από τα παιδιά δεν μολύνθηκε από τους ιούς που προκαλούν συνήθως ηπατίτιδα, άρα ηπατίτιδα Α, ηπατίτιδα Β, C ή Ε. Επίσης, δεν υπήρχαν στοιχεία για κοινή έκθεση σε τρόφιμα ή νερό, ή σε φάρμακα ή άλλα μέλη του νοικοκυριού και δεν υπήρχαν στοιχεία για σύνδεση με τον εμβολιασμό κατά του COVID, δεδομένου ότι σχεδόν κανένα από τα προσβεβλημένα παιδιά δεν είχε εμβολιαστεί.

«Ωστόσο, υπήρχε μια πρώιμη ένδειξη ότι ένας κοινός ιός που ονομάζεται αδενοϊός μπορεί να παίζει ρόλο, είτε ενεργώντας μόνος του, είτε ως συν-μόλυνση με έναν άλλο ιό, όπως ο COVID, είτε στο παρελθόν, είτε στην τρέχουσα λοίμωξη COVID», σημειώνει ο ΠΟΥ.

Έτσι, περίπου τα μισά έως τρία τέταρτα όλων των προσβεβλημένων παιδιών, σε εκείνα που είχαν διαθέσιμες εξετάσεις αίματος ή δείγματα αίματος και που εξετάστηκαν, ήταν θετικά για αδενοϊό.

Επηρέασαν τα μέτρα κατά του Covid-19

Σχετικά με το γιατί ένας κοινός ιός όπως ο αδενοϊός προκάλεσε μία τόσο σοβαρή ασθένεια, αναφέρεται ότι οι ειδικοί δεν γνωρίζουν με βεβαιότητα, αλλά υπάρχουν δύο πιθανές εξηγήσεις.

Η πρώτη εξήγηση, είναι ότι τα μικρά παιδιά είχαν γίνει πιο ευαίσθητα στον αδενοϊό, κάτι το οποίο μπορεί να οφείλεται στα δύο χρόνια που τα μέτρα για τον COVID ήταν σε ισχύ, όπως η χρήση μάσκας ή το κλείσιμο σχολείων.

Ως εκ τούτου, υπήρξε πολύ λιγότερη έκθεση μεταξύ αυτών των παιδιών σε πολλές λοιμώξεις, συμπεριλαμβανομένου του αδενοϊού. Επίσης, όταν άρθηκαν αυτά τα μέτρα, στις αρχές του τρέχοντος έτους, υπήρξε τότε αύξηση της κυκλοφορίας και της μετάδοσης αυτών των λοιμώξεων.

Μία άλλη πιθανή εξήγηση, είναι το ενδεχόμενο για προηγούμενη μόλυνση από τον COVID, το οποίο ήταν πολύ συνηθισμένο στα παιδιά.

Μάλιστα, περίπου το 70% είχε στοιχεία προηγούμενης μόλυνσης από τον COVID, ως εκ τούτου μερικά από αυτά τα παιδιά που στη συνέχεια εκτέθηκαν σε αδενοϊό, είχαν υπεραντιδραστική ανοσολογική απόκριση που οδήγησε σε φλεγμονή του ήπατος και ηπατίτιδα.

Ο ΠΟΥ υπογραμμίζει, ότι είναι σημαντικό οι χώρες να παραμείνουν σε εγρήγορση για την πιθανότητα περαιτέρω κρουσμάτων και να διαθέτουν οδούς παραπομπής και εγκαταστάσεις για την παροχή της κατάλληλης φροντίδας.

Όσον αφορά τους γονείς, ο ΠΟΥ συμβουλεύει να παραμείνουν ενήμεροι και εάν το παιδί τους εμφανίσει συμπτώματα γαστρεντερίτιδας, τα οποία θα επιδεινωθούν ή θα εμφανίσουν ίκτερο, να αναζητήσουν αμέσως ιατρική φροντίδα. 

Της Ουρανίας Στυλιανού

Σχετικά Άρθρα