ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ερευνητές: Μελετούν χρήση ζυμομυκήτων Ανταρκτικής για θεραπεία καρκίνου

28 Νοεμβρίου 2023, 19:57

images

Βούλγαροι ερευνητές εξετάζουν την πιθανή χρήση των ζυμομυκήτων Ανταρκτικής για τη θεραπεία του καρκίνου.

Όπως μετέδωσε την Τρίτη το Βουλγαρικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΒΤΑ) η μικροβιολόγος και βιοτεχνολόγος Snezhana Rusinova του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένων Βιοτεχνολογιών στο Ινστιτούτο Μικροβιολογίας Stephan Angeloff της Βουλγαρικής Ακαδημίας Επιστημών, συμμετέχει σε ένα έργο μελέτης δειγμάτων ζύμης που συλλέγονται από την Ανταρκτική. 

Συμμετείχε στην 31η βουλγαρική αποστολή στο νησί Λίβινγκστον με το ναυτικό ερευνητικό σκάφος «Κύριλλος και Μεθόδιος» (RSV 421) και από την επιστροφή της τον Μάρτιο, συνέχισε την εργασία της για τους ζυμομύκητες της Ανταρκτικής.

«Στόχος του έργου είναι να αναζητήσει βιολογικά δραστικές ουσίες από ζυμομύκητες της Ανταρκτικής και να διερευνήσει τις δυνατότητες χρήσης τους για τη θεραπεία του καρκίνου. Ήμασταν τυχεροί που μπορέσαμε να πάρουμε αρκετά δείγματα. Τώρα έχουμε μια δημοσίευση που συνοψίζει τα δεδομένα από μια από τις μελέτες. Καταφέραμε να βρούμε έναν ενδιαφέρον εκπρόσωπο αυτών των ζυμομυκήτων της Ανταρκτικής που συνθέτει ένα σύμπλεγμα μορίων στο εκχύλισμα του και είναι κυτταροτοξικό για τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης», εξήγησε η επιστήμονας.

Οι ζυμομύκητες είναι ευκαρυωτικοί μικροοργανισμοί μεγαλύτεροι από τα βακτήρια. Είναι μέρος του βασιλείου των μυκήτων, αλλά επειδή είναι μονοκύτταροι, ταξινομούνται ως μικροοργανισμοί, εξήγησε η Rusinova. Είναι σημαντικό το γεγονός ότι οι ζυμομύκητες της Ανταρκτικής δεν είναι παθογόνοι, δηλαδή μπορούν να αντιμετωπιστούν εύκολα τόσο σε εργαστηριακό όσο και σε βιομηχανικό περιβάλλον. Επιπλέον, μπορούν να διατηρήσουν μια στείρα καλλιέργεια σε όλη τη διαδικασία ζύμωσης, σύμφωνα με την ερευνήτρια.

Τι μας λένε οι ζυμομύκητες

Οι ζυμομύκητες της Ανταρκτικής έχουν μεταβολισμό που τους έχει προσαρμόσει στις εκεί συνθήκες. Οι επιστήμονες αναζητούν να ανακαλύψουν πώς η μαγιά καταφέρνει να προστατεύσει τα μόριά της από εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες. Ίσως συνθέτουν ουσίες άγνωστες μέχρι στιγμής, σχολιάζει η μικροβιολόγος.

«Οι μικροοργανισμοί της Ανταρκτικής, τους οποίους μελετώ εδώ και 15 χρόνια, είναι πολύ ενδιαφέροντες από βιοτεχνολογικής άποψης. Εργαζόμαστε πάνω στις διαφορετικές δυνατότητές τους για τη σύνθεση μεταβολικών ενώσεων που είναι ωφέλιμες για τον άνθρωπο. Ήταν σημαντικό για μένα να πάω προσωπικά να πάρω τα δείγματα, να τα πάρω όσο το δυνατόν πιο αποστειρωμένα», εξήγησε η Rusinova.

'Οπως είπε, δεν έχουν μελετηθεί όλα τα δείγματα μέχρι στιγμής. Η δειγματοληψία έχει γίνει από το έδαφος, από το νερό των παγετώνων λιμνών, ακόμη και από τα φτερά των πιγκουίνων στο νησί Λίβινγκστον.

Η Ανταρκτική και τα μυστικά της

«Υπάρχουν περισσότερα για αναζήτηση. Υπάρχουν πιθανώς πολλοί περισσότεροι διαφορετικοί ζυμομύκητες και μπορεί να ανακαλύψουμε νέους που περιέχουν θεραπείες για διάφορες ασθένειες. Η μικροβιολογία είναι μια πολύ αργή επιστήμη. Στην πορεία, έχουμε πολλές μέρες που περιμένουμε να δούμε αν υπάρχουν καθόλου ζυμομύκητες στα δείγματα. Χρειάζονται τουλάχιστον είκοσι ημέρες για να διαπιστωθεί αυτό», πρόσθεσε η μικροβιολόγος.

Σύμφωνα με την Rusinova, η Ανταρκτική κρύβει μυστικά που θα συνεχίσουν να ενθουσιάζουν τους επιστήμονες. Είπε επίσης, ότι το ταξίδι της στο νησί Λίβινγκστον τής άφησε μόνιμες εντυπώσεις και την ενέπνευσε να συνεχίσει το επιστημονικό της έργο.

Σχετικά Άρθρα