ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Εποπτικό έλεγχο στο ΓεΣΥ απαιτεί ο ΠΙΣ

10 Μαρτίου 2023, 10:40

images

Αποτελεσματικό εποπτικό έλεγχο στο ΓεΣΥ απαιτεί ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), έπειτα από τις διαπιστώσεις καταχρήσεων του συστήματος λόγω ανεπαρκούς ελέγχου.

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου, με αφορμή τις δημόσιες τοποθετήσεις της Γενικής Διεύθυνσης του ΟΑΥ αλλά και με αφορμή τη δημοσιογραφική διάσκεψη που παραχώρησε η ΟΣΑΚ σε σχέση με το θέμα του ανεπαρκούς εποπτικού ελέγχου του ΓεΣΥ που οδηγεί σε κατάχρηση του συστήματος, ο ΠΙΣ  αναφέρει ότι εξ υπαρχής ήταν μια πάγια η θέση και η απαίτηση του Συλλόγου για αποτελεσματικό εποπτικό έλεγχο στο σύστημα.

Όπως αναφέρεται, ο ΠΙΣ εκφράζει την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι έστω και αργά, η ΟΣΑΚ παραδέχεται ότι ο έλεγχος σε όλους είναι απαραίτητος και ότι πέραν των παρόχων, και οι δικαιούχοι που δεν ενεργούν σωστά θα πρέπει να έχουν επιπτώσεις.

Σύμφωνα με τον ΠΙΣ, από το Σεπτέμβριο του 2020 η ΟΣΑΚ παραδεχόταν ότι «υπάρχει άγνοια ασθενών πώς να χρησιμοποιήσουν το ΓεΣΥ», ενώ τον Ιούνιο του 2022 έλεγε ότι «υπάρχουν για όλα λύσεις».  

Υπενθυμίζει, επίσης, ότι η ΟΣΑΚ εκπροσωπείται στο ΔΣ του ΟΑΥ, σε αντίθεση με τον ΠΙΣ του οποίου η εκπροσώπηση δεν προνοείται στη σχετική νομοθεσία.

Υποδεικνύει, επίσης, ότι όσοι συμμετέχουν στο ΔΣ του ΟΑΥ και ιδιαίτερα η Γενική Διεύθυνση του Οργανισμού, οφείλουν να λογοδοτήσουν για την ανεπάρκεια στην άσκηση εποπτικού ελέγχου και για την αναποτελεσματική αντιμετώπιση των καταχρήσεων», καθώς «οι ευθύνες δεν ξεπλένονται με επικοινωνιακούς ελιγμούς, αλλά αναλαμβάνονται με άμεσες διορθωτικές πράξεις και εμπλοκή όλων», προσθέτει.

Συνεπώς, «ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος επαναβεβαιώνει την αποφασιστικότητα του να συμβάλει καθοριστικά στην αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων σε πνεύμα συνεργασίας και συλλογικότητας, μακριά από στείρες αντιπαραθέσεις για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ΓεΣΥ και ευρύτερα για το καλό της υγείας στον τόπο μας», αναφέρεται.

Σύμφωνα με τα παραπάνω, ο ΠΙΣ διερωτάται «αφού γνώριζαν από πρώτο χέρι αυτά τα προβλήματα, τι έπραξαν και ποιες οργανωμένες δράσεις ανέλαβαν ώστε να ενημερώσουν επαρκώς τους δικαιούχους για τους περιορισμούς που ο ίδιος ο ΟΑΥ (και όχι οι γιατροί) θέτει στα δικαιώματα τους, και για να μπορούν να χρησιμοποιούν το σύστημα ώστε να αποφεύγονται καταχρήσεις;.

Ο.Σ.



Σχετικά Άρθρα