ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Επίτροπος Εποπτείας ΓεΣΥ: Δεν αποδίδονται ευθύνες για παρανομίες

22 Ιουνίου 2023, 06:00

images

Δεν αποδίδονται  ευθύνες για τις παρανομίες που εντόπισε στις εκθέσεις του το Γραφείο Επιτρόπου Εποπτείας του ΓεΣΥ, αναφέρει ο Επίτροπος Χριστόδουλος Καϊσής, σημειώνοντας επίσης ότι πρέπει να εντοπιστούν τα προβλήματα που εμποδίζουν την αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων, του ΟΚΥπΥ.

Σε σχετικό υπόμνημα που κατέθεσε στην Επιτροπή Υγείας της Βουλής, ο κ. Καϊσής, με αφορμή τα τέσσερα χρόνια εφαρμογής του ΓεΣΥ, αναφέρει ότι η εφαρμογή του Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓεΣΥ) είναι η μεγαλύτερη και σημαντικότερη μεταρρύθμιση στην ιστορία της σύγχρονης Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Ωστόσο, όταν στην πορεία υλοποίησης του Συστήματος αυτού παρατηρούνται στρεβλώσεις, παραλείψεις και εκτροχιασμός από τη βασική φιλοσοφία πάνω στην οποία έχει κτιστεί ολόκληρο αυτό το οικοδόμημα της υγείας, τότε οφείλουμε να επεμβαίνουμε, να εντοπίζουμε τα κακώς κείμενα και να υποδεικνύουμε κατάλληλους τρόπους αντιμετώπισης και επαναφοράς στον αρχικό σχεδιασμό, για τον οποίο άλλωστε ξοδεύτηκαν τεράστια ποσά σε εξειδικευμένες μελέτες προκειμένου να διασφαλιστούν οι βέλτιστες πρακτικές και χρονοδιαγράμματα υλοποίησης», σημειώνει.

Σύμφωνα με τον κ. Καϊσή, τέσσερα χρόνια μετά την εφαρμογή του ΓεΣΥ, κανείς δεν αναλαμβάνει να αποδώσει τις ευθύνες των παρατυπιών/παρανομιών που εντοπίζονται, εκεί και όπου πρέπει. 

Υπογραμμίζει ότι υπάρχει εποπτεία του ΓεΣΥ, καθώς το Γραφείο Επιτρόπου δραστηριοποιείται από την πρώτη στιγμή της εφαρμογής του Συστήματος, με όποιον τρόπο δύναται λόγω της σημαντικότατης υποστελέχωσης, και επιτηρεί και εποπτεύει το σύνολο του Γενικού Συστήματος Υγείας, τόσο μέσω των πολλαπλών παραπόνων που λαμβάνει καθημερινά, όσο και μέσα από μεγάλο αριθμό αυταπάγγελτων διερευνήσεων στις οποίες έχει προβεί καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας του Συστήματος. 

Ο κ. Καϊσής δηλώνει ότι «όλες οι διερευνήσεις μας καταλήγουν σε Εκθέσεις που αποστέλλουμε τόσο στο Υπουργικό Συμβούλιο όσο και στις αρμόδιες Κοινοβουλευτικές Επιτροπές προς ενημέρωση. Στις Εκθέσεις αυτές παρουσιάζονται πλήρως τα ευρήματά μας και οι εισηγήσεις μας για να αντιμετωπιστούν τα θέματα που εντοπίζουμε».

«Μέχρι σήμερα κανένα πρόσωπο, αρχή ή φορέας δεν έχει μεριμνήσει ώστε οι εισηγήσεις αυτές να υιοθετηθούν», υποδεικνύει, κάνοντας αναφορά σε δύο Εκθέσεις που στάληκαν από το Γραφείο του, που αναφέρονται σε περιπτώσεις για τις οποίες ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας, ο Νομικός Σύμβουλος του Γραφείου Επιτρόπου αλλά και της Κυπριακής Δημοκρατίας, έχει ήδη γνωματεύσει ότι υπάρχει παρανομία και έχει δώσει συγκεκριμένες συστάσεις για τον τερματισμό τους.

Συγκεκριμένα, η πρώτη έκθεση αναφέρεται στις περιπτώσεις άσκησης ιδιωτικής ιατρικής από ιατρούς που δεν είναι συμβεβλημένοι με το Σύστημα Υγείας αλλά δραστηριοποιούνται σε νοσηλευτήριο ενταγμένο στο ΓεΣΥ.

Όπως αναφέρει, είναι ένα θέμα που εξαρχής δημιούργησε ανησυχία και προβληματισμό σε σχέση με τη λειτουργία των ενταγμένων στο ΓεΣΥ ιδιωτικών νοσηλευτηρίων, κρίθηκε ως παράνομη από τη Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας και παρόλα αυτά, συζητήθηκε εκτενέστατα κατά τα τελευταία δύο έτη, μέσα από διαβουλεύσεις, μέχρι το Υπουργείο Υγείας να εκδώσει τελικά οδηγίες για τον τερματισμό της πρακτικής αυτής και της δυνατότητας παροχής ενδονοσοκομειακής φροντίδας υγείας από ιατρούς εκτός Συστήματος Υγείας σε νοσηλευτήρια που είναι ενταγμένα στο ΓεΣΥ. 

Επίσης, η δεύτερη έκθεση αναφέρεται σε περίπτωση όπου πρώην Υπουργός Υγείας, με τη σύμφωνη γνώμη του ΟΑΥ, εξέδωσε Διάταγμα προκειμένου ένας προσωπικός ιατρός να δύναται να χρεώνει και μάλιστα κατά την κρίση του, δικαιούχους του Γενικού Συστήματος Υγείας, γεγονός που έρχεται σε ευθεία αντίθεση, τόσο με το πνεύμα, όσο και με το γράμμα του Νόμου, αφού η νομοθεσία του ΓεΣΥ απαγορεύει τη χρέωση των δικαιούχων πέρα από τις υπάρχουσες πρόνοιες συγκεκριμένων άρθρων. Για το λόγο αυτό, το Διάταγμα κρίθηκε παράνομο από τη Νομική Υπηρεσία, η οποία εισηγήθηκε την άμεση έκδοση νέου Διατάγματος προς αντικατάσταση του παράνομου.

Προσθέτει ότι «με τεράστια έκπληξη διαπιστώσαμε ότι όταν εκδόθηκε το νέο Διάταγμα όχι απλά δεν τερμάτισε την παράνομη πρόνοια αλλά απεναντίας την επαναλάμβανε επακριβώς για ακόμα μία φορά. Το Διάταγμα αυτό παραμένει ακόμα σε ισχύ».

Τα δημόσια νοσοκομεία η ραχοκοκαλιά του συστήματος υγείας

Ο κ. Καϊσής, σημειώνει ότι πέραν από τα ευρήματα των εκθέσεων, αυτό που πρέπει να απασχολήσει όλους είναι η μετέπειτα πορεία του ΓεΣΥ.

Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στον ΟΚΥπΥ, ο οποίος είναι ο μεγαλύτερος και σημαντικότερος πάροχος του ΓεΣΥ και τα δημόσια νοσοκομεία που πρέπει να είναι η ραχοκοκαλιά ολόκληρου του Συστήματος, ικανή να στηρίζει τόσο το ΓεΣΥ όσο και τις διάφορες εξειδικευμένες υπηρεσίες τμήματα του Υπουργείου Υγείας, καθώς και το σημαντικότατο κομμάτι της Δημόσιας Υγείας.

Επισημαίνει, λοιπόν, ότι «οφείλουμε να ενσκήψουμε πάνω στα προβλήματα που εντοπίζουμε στον Οργανισμό, τόσο σε αυτά που αποτελούν τροχοπέδη για την αυτονόμησή του στη βάση του μοντέλου του Συμπλέγματος, όσο και σε αυτά που προκύπτουν κατά τη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων είτε λόγω επιλεκτικής αντιμετώπισης περιστατικών από τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια είτε λόγω υπερβολικού φόρτου εργασίας στα ΤΑΕΠ είτε ακόμα λόγω υποστελέχωσης και ενδεχόμενης χαμηλότερης ποιότητας εξυπηρέτησης των ασθενών από κάποιους επαγγελματίες υγείας».

Όσον αφορά το Γραφείο Επιτρόπου Εποπτείας (ΓεΣΥ), ο κ. Καϊσής υπογραμμίζει ότι «σταθήκαμε από την πρώτη στιγμή και συνεχίζουμε να είμαστε θεματοφύλακες των βασικών αρχών του Συστήματος και παρακολουθούμε ολόκληρη την πορεία υλοποίησης του ΓεΣΥ, με γνώμονα πάντα το καλύτερο για το δικαιούχο και γι' αυτό, θεωρούμε ότι πρέπει όλες οι πράξεις όλων των εμπλεκομένων, να είναι μέσα στις λεωφόρους που χαράχτηκαν σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό και προγραμματισμό και να αποφεύγονται εκτροπές, παρεκτροπές, παρατυπίες ή οτιδήποτε δεν συνάδει με τη φιλοσοφία που διέπει το ΓεΣΥ».

Σύσκεψη στο Προεδρικό

Οι στρεβλώσεις και προβλήματα που έχουν παρουσιαστεί κατά τη διάρκεια της εφαρμογής του Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓεΣΥ) θα τεθούν επί τάπητος την Παρασκευή σε σύσκεψη που συγκάλεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ερωτηθείσα για τη σύσκεψη μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, η Υπουργός Υγείας Πόπη Κανάρη είπε πως θα δοθεί ένα πλάνο προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη βελτίωση του ΓεΣΥ όσον αφορά τα θέματα του ΟΑΥ, καθώς και τα θέματα του ΟΚΥπΥ, σημειώνοντας πως υπάρχουν διαδικασίες που πρέπει να προωθηθούν για τη βελτίωση, τον εκσυγχρονισμό και τη βιωσιμότητα των δημόσιων νοσηλευτηρίων.

Της Ουρανίας Στυλιανού



Σχετικά Άρθρα