ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Επιτροπή Υγείας: Κυριότερο ζήτημα παραμένει το ΓεΣΥ

07 September 2022, 17:04

images

Κυριότερο ζήτημα για την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας, με την έναρξη των συνεδριών για τη νέα κοινοβουλευτική περίοδο, παραμένει το ΓεΣΥ, αναφέρει ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ευθύμιος Δίπλαρος,

Όπως ανέφερε στο YgeiaWatch, «ο κόσμος πρέπει να καταλάβει πως η ψήφιση του ΓεΣΥ και η έναρξη εφαρμογής του είναι μόνο η αρχή», καθώς την επιτροπή απασχολεί η βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, εν γένει μέσω της θέσπισης εθνικών στρατηγικών για επιμέρους τομείς της υγείας.

Ερωτηθείς για τους στόχους της Επιτροπής Υγείας με την έναρξη της νέας σεζόν, ο κ. Δίπλαρος ανέφερε ότι «στόχος μας είναι να έχουμε ακόμα μια παραγωγική κοινοβουλευτική χρονιά».

Υπέδειξε ότι η Επιτροπή Υγείας είναι μια από τις παραγωγικότερες επιτροπές της Βουλής των Αντιπροσώπων τα τελευταία χρόνια και ο σκοπός όλων είναι να συνεχίσει στους ίδιους ρυθμούς.

Πρόσθεσε επίσης, ότι «λόγω της δύσκολης οικονομικής κατάστασης που επικρατεί μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία και την αύξηση των τιμών, στόχος μας είναι να κρατήσουμε την επιτροπή Υγείας μακριά από μικροκομματικές σκοπιμότητες», σημειώνοντας ότι «οι λαϊκιστές πάντα θα ψάχνουν ευκαιρίες για να αποκομίσουν λίγη ακόμη σημασία. Στο χέρι μας είναι, να κρατήσουμε τον ευαίσθητο τομέα της Υγείας μακριά από αυτά».

Το ΓεΣΥ η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση μέχρι σήμερα 

Όσον αφορά το ΓεΣΥ, δήλωσε ότι «δυστυχώς, έπρεπε να περάσουν σχεδόν 60 χρόνια από την ημέρα ίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας για να βρεθεί ένας αρχηγός του κράτους για να βάλει πλάτη», καθώς , «αν δεν ήταν ο Νίκος Αναστασιάδης η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση στον τομέα της Υγείας δεν θα γινόταν ποτέ», δήλωσε.

Τόνισε επίσης ότι «τώρα είναι στο χέρι μας να τη διασφαλίσουμε, να την ενισχύσουμε και να την ρυθμίσουμε όπου έχει ανάγκη. Σε πάρα πολλές χώρες της Ευρώπης το Σύστημα Υγείας αποτελεί μείζον ζήτημα. Μια τόσο μεγάλη μεταρρύθμιση χρειάζεται χρόνο και, εκεί και όπου χρειάζεται, διορθώσεις».

Συνεπώς, πολλά ζητήματα που άπτονται του ΓεΣΥ και της βιωσιμότητας του θα αποτελέσουν τα βασικότερα ζητήματα που θα απασχολήσουν την επιτροπή κατά τη νέα κοινοβουλευτική περίοδο.

Σχέση εμπιστοσύνης με το Υπ. Υγείας 

Ο κ. Δίπλαρος ανέφερε επίσης, ότι υπάρχει μία σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ της Επιτροπής και του Υπουργείου Υγείας.

Συμπλήρωσε ότι οι όποιες διαφωνίες υπήρχαν με τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) και τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ), «ήταν μέσα στο πλαίσιο των μεταξύ μας συζητήσεων και είναι θεμιτό να υπάρχουν. Μέσα από ένα ειλικρινή και παραγωγικό διάλογο πάντα βρίσκουμε τις λύσεις για το καλό των πολιτών», είπε.

Οι πολίτες ενδιαφέρονται για τα θέματα της Επιτροπής 

Κληθείς να απαντήσει κατά πόσο οι πολίτες συμφωνούν ή διαφωνούν με τα ζητήματα που απασχολούν την Επιτροπή και τις αποφάσεις της, ο κ. Δίπλαρος σχολίασε ότι δεν υπάρχει μία απάντηση στο ερώτημα.

«Άλλοτε κάποιοι πολίτες συμφωνούν, άλλοτε κάποιοι άλλοι διαφωνούν. Τα ζητήματα του τομέα της Υγείας, δεν διαφέρουν σε αυτό το επίπεδο από τα ζητήματα που αφορούν άλλες επιτροπές. Πάντα θα υπάρχουν διαφορετικές απόψεις και οπτικές για ένα ζήτημα», υπέδειξε.

Από την άλλη, δήλωσε ότι υπάρχει ενδιαφέρον από τους πολίτες, καθώς όσα θέματα τίθενται υπό συζήτηση στην Επιτροπή Υγείας τους αφορούν άμεσα, γι’ αυτό και παρακολουθούν τις εξελίξεις.

Επομένως, οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται για θα θέματα που τους απασχολούν, είτε στα μέλη της Επιτροπής και άλλους βουλευτές, οι οποίοι δύνανται να θέσουν προς συζήτηση θέματα στην Επιτροπή Υγείας, είτε να απευθυνθούν στην Επιτροπή γραπτώς με ηλεκτρονικά μέσα μέσω των αρμόδιων υπηρεσιών της βουλής.

«Η Επιτροπή είναι ανοιχτή να ακούσει ζητήματα τα οποία θέλει να θέσει κάποιος πολίτης και ενδεχομένως να μην είναι εις γνώση των μελών της από την επαφή τους με την κοινωνία των πολιτών», επεσήμανε ο κ. Δίπλαρος.

Σήμερα η επιτροπή υγείας αναμένεται να κάνει πρεμιέρα με το ζήτημα της κατοχύρωσης του επαγγέλματος των διαιτολόγων.

Της Ουρανίας Στυλιανού

Σχετικά Άρθρα