ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Επιτροπή Υγείας: Απουσία εκπροσώπων ΟΑΥ και Υπ. Υγείας

24 Μαρτίου 2022, 16:13

images

Αδικαιολόγητη χαρακτήρισε την απουσία εκπροσώπων του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) και του Υπ. Υγείας στη σημερινή συνάντηση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Χαράλαμπος Πάζαρος.

Στο τραπέζι των συζητήσεων της Επιτροπής Υγείας τέθηκε σήμερα η συμπερίληψη τουλάχιστον μίας εξωσωματικής θεραπείας στο Γενικό Σύστημα Υγείας (ΓεΣΥ), μετά από εισήγηση που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΔΗΣΥ.

Σύμφωνα με τον κ. Πάζαρο, στη συνάντηση παρευρέθηκαν όλοι οι καλεσμένοι εκτός των εκπροσώπων του ΟΑΥ και του Υπ. Υγείας, οι οποίοι αποτελούν τους κύριους οικονομικούς πυλώνες που θα παρέχουν το κονδύλι ώστε να επιτευχθεί αυτή η εισήγηση.

Ανέφερε επίσης ότι για το θέμα αυτό δόθηκε παράταση την επόμενη Πέμπτη.

Σύμφωνα με τον κ. Πάζαρο, «το ψηλό κόστος των θεραπειών υπογονιμότητας και των εξωσωματικών θεραπειών, συνδυαζόμενο με τους χαμηλούς μισθούς των νέων μας, δεν επιτρέπει στα νέα ζευγάρια, παρά την όποια επιδότηση από το «Σχέδιο Επιδότησης για Αντιμετώπιση της Υπογονιμότητας» του Υπουργείου Υγείας, να επαναλαμβάνουν τις απαραίτητες θεραπείες για απόκτηση οικογένειας».

Επομένως, τονίζει, «η ένταξη της εξωσωματικής θεραπείας στο ΓεΣΥ, τουλάχιστον για μια φορά μόνο, θα βοηθήσει περαιτέρω τα νέα ζευγάρια, θα τα απαλλάξει από ένα τεράστιο οικονομικό βάρος αφού σε πολλές περιπτώσεις χρειάζεται και δεύτερη, τρίτη ή και τέταρτη εξωσωματική θεραπεία».

Προσθέτει, ακόμη, ότι «με την συμπερίληψη, έστω και μίας εξωσωματικής θεραπείας στο ΓεΣΥ, θα ωθήσουμε την αύξηση των γεννήσεων στο τόπο μας που αντιμετωπίζει μάλιστα σοβαρότατο δημογραφικό πρόβλημα και θα βελτιώσουμε τα ποσοστά υπογονιμότητας».

«Ενδεικτικά, στην Κύπρο υπολογίζεται πως ποσοστό 5% υποβάλλεται σε θεραπείες εξωσωματικής γονιμοποίησης και σε θεραπείες υπογονιμότητας, ποσοστό ψηλό για τα δεδομένα του τόπου μας», συμπλήρωσε.

Τονίζει επίσης ότι «έχουμε καθήκον να λάβουμε αυτές τις αποφάσεις που στηρίζουν τις προσπάθειες των νέων ζευγαριών για τεκνοποίηση, τις προσπάθειες τους να δημιουργήσουν την οικογένεια που επιθυμούν αλλά και να μεριμνήσουμε όπως το ΓεΣΥ να παρέχει στον κάθε φορολογούμενο πολίτη ολοκληρωμένες υπηρεσίες υγείας».

«Η συμπερίληψη μίας τουλάχιστον εξωσωματικής θεραπείας στο ΓεΣΥ θα είναι προς όφελος των νέων μας, της κοινωνίας και του θεσμού της οικογένειας», κατέληξε.

Της Ουρανίας Στυλιανού

Σχετικά Άρθρα