ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Επιστολή Κανάρη σε Κεραυνό - Ζητά κονδύλι για Ινστιτούτο Καρκίνου

24 Νοεμβρίου 2023, 06:00

images

Πρόσθετες πιστώσεις €1,132.500 εκατ. στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας για το 2024, οι οποίες θα καλύψουν τη δημιουργία του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου ζητά η αρμόδια Υπουργός, Πόπη Κανάρη από τον Υπ. Οικονομικών, Μάκη Κεραυνό.

Σε επιστολή που απέστειλε προς τον κ. Κεραυνό ημερομηνίας 20 Νοεμβρίου, η κ. Κανάρη υποβάλει εκ νέου το αίτημα του Υπουργείου για συμπερίληψη της πρόνοιας αυτής στον προϋπολογισμό του 2024.

Σύμφωνα με την Υπουργό, το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου (ΕΙΚ) θα αποτελέσει τον επιστημονικό φορέα εμπειρογνωμοσύνης στα θέματα καρκίνου στην Κύπρο.

Συγκεκριμένα, σημειώνει, το ΕΙΚ θα εστιάσει στους βασικούς πυλώνες της Εθνικής Στρατηγικής και ειδικότερα στην πρόληψη, στην έγκαιρη διάγνωση, στην υποστηρικτική φροντίδα και την αποκατάσταση, στην καταγραφή περιστατικών μέσω διατήρησης του αρχείου καρκίνου και στην έρευνα.

Λείπει ο συντονισμός

Μιλώντας στο YgeiaWatch, o Πρόεδρος της Μόνιμης Επιτροπής Καρκίνου της ΟΣΑΚ, Αντώνης Τρύφωνος, τόνισε τη σημαντικότητα της ίδρυσης του ΕΙΚ λέγοντας ότι σε ότι αφορά το θέμα καρκίνου , στην Κύπρο μας λείπει ο συντονισμός.

«Γίνονται πολλές προσπάθειες, έχουμε εξαιρετικούς γιατρούς, μας λείπει όμως ο συντονισμός. Αυτό που θέλουμε να καταφέρουμε είναι ένα συντονιστικό, συμμετοχικό Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου που όλοι να μπορούν να συνεργαστούν για να μην γίνονται διπλές άσκοπες εργασίες και να είμαστε πιο αποτελεσματικοί», τόνισε.

Η Ευρώπη, προσθέτει ο κ. Τρύφωνος, σήμερα λειτουργεί με ολοκληρωμένα κέντρα καρκίνου (Comprehensive Cancer Centers) τα οποία περιλαμβάνουν πρόληψη, έγκαιρη διάγνωση, θεραπεία, αποκατάσταση ακόμη και στήριξη στην οικογένεια σε περίπτωση θανάτου.

«Αυτά πρέπει να τα προσφέρει ένα ολοκληρωμένο κέντρο φροντίδας, ώστε να μαζεύεται όλη η γνώση και η τεχνογνωσία σε ένα κέντρο, με σκοπό να μπορούν να έχουν αρκετή κριτική μάζα σε ότι αφορά και τις θεραπείες και να παρακολουθούν αν έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Αυτά όλα πρέπει να μπουν σε ένα σύστημα».

Ο στόχος, πρόσθεσε, είναι σε 3-5 χρόνια να έχουμε αποτελέσματα διότι η έρευνα ήδη έγινε και ξέρουμε πως θα προχωρήσει στη υλοποίηση.

Το κονδύλι το οποίο ζητήθηκε είναι βάσει της μελέτης που έγινε από το Υπουργείο Υγείας με τη PWC η οποία καταδεικνύει όχι μόνο το καλό των ασθενών αλλά και τα οικονομικά οφέλη του Συστήματος Υγείας.

Κύριος χρηματοδότης του Ινστιτούτου αναμένεται να είναι το κράτος μέσω του Υπουργείου Υγείας, του Υφυπουργείου Πρόνοιας Έρευνας και Καινοτομίας ενώ σημαντικά κονδύλια αναμένεται να εξασφαλίζονται και μέσω επιχορηγήσεων από ευρωπαϊκά ή  διεθνή ερευνητικά προγράμματα.

Ζητά κονδύλι και για πληθυσμιακά προγράμματα

Την ίδια ώρα, η κ. Κανάρη ζητά αύξηση κονδυλίου για την Υγειονομική Διαφώτιση και Προληπτική Ιατρική κατά €200.000 χιλ.

Όπως σημειώνει στη επιστολή της, πέραν από τα ανιχνευτικά προγράμματα του καρκίνου του προστάτη και παχέος εντέρου που περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό του 2024, αναμένεται  να ξεκινήσει και το ανιχνευτικό πρόγραμμα του τραχήλου της μήτρας στο τέλος του ίδιου έτους, με στόχο, όπως αναφέρει, τον περιορισμό δαπανών στις κοστοβόρες θεραπείες.

Μόλις €350 χιλ. για αποστολές ασθενών στο εξωτερικό

Παράλληλα μέσω της επιστολής της, η Υπουργός ζήτησε έξτρα κονδύλι €350 χιλ. για εφαρμογή του νέου Σχεδίου Οικονομικής Στήριξης Συνοδών των ασθενών που μεταβαίνουν στο εξωτερικό για θεραπείες.

Το ποσό κρίθηκε ανεπαρκές από τους βουλευτές της Κοινοβουλευτικής  Επιτροπής Υγείας, οι οποίοι με επιστολή τους στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα ζητήσουν την ενσωμάτωση στον προϋπολογισμό του ποσού των €4 εκατ .για τη κάλυψη αυτών των αναγκών.

 

Της Μόνικας Μακρυγιάννη

Σχετικά Άρθρα