ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ζητούν €4 εκατ. για αποστολές ασθενών και συνοδών στο εξωτερικό

23 Νοεμβρίου 2023, 12:32

images

Επιστολή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συμφώνησαν ομόφωνα να αποστείλουν όλα τα μέλη της Επιτροπής Υγείας της Βουλής, ζητώντας την ενσωμάτωση στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας για το 2024 το ποσό των €4 εκατ.για τη κάλυψη των εξόδων των ασθενών αλλά και των συνοδών τους που μεταβαίνουν στο εξωτερικό για θεραπείες.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Βουλευτής ΔΗΣΥ, Ευθύμιος Δίπλαρος, δήλωσε ότι η πολιτεία θα πρέπει επιτέλους να αναλάβει τη δική της ευθύνη λέγοντας ότι το Υπουργείο Υγείας έχει ζητήσει από το Υπουργείο Οικονομικών την καταβολή μόνο €350.000 προς τον ΟΑΥ για κάλυψη συγκεκριμένων επιδοτούμενων ασθενών στο εξωτερικό, την ώρα που μελέτη του 2020 αναφέρει ότι τα χρήματα τα οποία χρειάζονται για να στηριχθούν όλες αυτές οι οικογένειες ανέρχονται στα €4 εκατ.

Όπως αναφέρθηκε στο πλαίσιο της συζήτησης της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, αυτή τη στιγμή από τους περίπου 1200 ασθένειες που αποστέλλονται από το κράτος στο εξωτερικό για θεραπείες, μόνο το 10% των ασθενών που θεωρούνται άποροι και είναι λήπτες ΕΕΕ λαμβάνει οικονομική στήριξη από το κράτος με ποσό €500 ευρώ το μήνα.

Παράλληλα, όπως ενημέρωσε η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας, Χριστίνα Γιαννάκη, για 600 περίπου ασθενείς που μεταβαίνουν στη Γερμανία για θεραπείες καλύπτονται τα έξοδα διαμονής τους μετά από συμφωνίες που έκανε το Υπουργείο.

Οι συνοδοί των ασθενών που μεταβαίνουν  στη, Γαλλία, Αγγλία, Ελλάδα όπου δεν υπάρχει συμφωνία, αναγκάζονται να πληρώνουν οι ίδιοι τα έξοδα διαμονής τους.  

Όπως αναφέρθηκε από τον πρόεδρο της ΟΣΑΚ, Χαράλαμπο Παπαδόπουλο, απαίτησή τους είναι να καλύπτονται τα έξοδα των ασθενών από την πολιτεία.

«Συζητούμε το αυτονόητο.  Αφού η πολιτεία δεν μπορεί να προσφέρει θεραπεία και τους αποστέλλει στο εξωτερικό, έχει υποχρέωση να τους στηρίξει. Έρχονται πίσω και πουλάνε σπίτια για να καλύψουν τα έξοδα γιατί το κράτος δεν μπορεί να τους τα καλύψει», τόνισε.

«Οι σύνδεσμοι πλήρωσαν μέχρι και δόσεις ασθενών για να μην χάσουν το σπίτι τους», τόνισε.

Οδηγούνται στην καταστροφή

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαΐδης, σημείωσε ότι οι ασθενείς οδηγούνται στην οικονομική καταστροφή ξοδεύοντας από τα δικά τους χρήματα για να είναι κοντά στα παιδιά τους.

«Κάποιοι πάνε για 1-2 χρόνια. Δεν εργάζονται. Παίρνουν μια μικρή βοήθεια από το υφυπουργείο πρόνοιας», πρόσθεσε.

Σημείωσε ότι η υπουργός έστειλε επιστολή στον ΟΑΥ για να πληρώνουν τα έξοδα των παιδιών μέχρι 18 ετών και των συνοδών τους.

Και για τα υπόλοιπα έξοδα η ΥΥ έστειλε επιστολή στον Υπουργό Οικονομικών να γίνει τροπολογία για πρόσθετες πιστώσεις €350 χιλ. για έξοδα των συνοδών των παιδιών.

Η βουλεύτρια του ΑΚΕΛ, Μαρίνα Νικολάου, δήλωσε από πλευράς της ότι είναι πάγια θέση του ΑΚΕΛ ότι ο ιατρικός τομέας στην Κύπρο πρέπει συνεχώς να αναπτύσσεται και να αναβαθμίζεται με τρόπο ώστε λιγότεροι ασθενείς να πρέπει να μεταβαίνουν στο εξωτερικό.

Είναι απαράδεκτο, συνέχισε, μόνο το 10% όσων αποστέλλονται στο εξωτερικό για θεραπείες να τυγχάνουν βοήθειας από το κράτος. Εξήρε τον ρόλο των εθελοντικών οργανώσεων, επισημαίνοντας ότι δεν πρέπει ποτέ να φεύγει από την εξίσωση η ευθύνη του κράτους.

Δεν είναι ευθύνη των οικογενειών να ζητιανεύουν

Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ, Ανδρέας Αποστόλου, ανέφερε ότι δεν είναι ευθύνη των οικογενειών να ζητιανεύουν ή να ζητούν μέσα από εράνους τα αυτονόητα.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρύσανθος Σαββίδης, είπε ότι «θεωρείται αδιανόητο οι 1.200 συμπολίτες μας να πηγαίνουν στο εξωτερικό και επί της ουσίας να μην έχουν οικονομική αρωγή», σημειώνοντας ότι μόνο το 10% λαμβάνει βοήθεια και αυτοί εμπίπτουν στην κατηγορία των απόρων.

Πρόσθεσε ότι δημιουργούνται πολλά κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα σε οικογένειες και εξήρε τον ρόλο του Υπουργείου Υγείας και της Γενικής Διευθύντριας για αποστολή ασθενών στην Γερμανία. Σημείωσε ότι ασθενείς μεταβαίνουν και σε άλλες χώρες για θεραπείες, αλλά εκεί δυστυχώς δεν παρέχεται καμία βοήθεια.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ, Ανδρέας Αποστόλου, ανέφερε από πλευράς του ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός έτσι ώστε το κράτος να καλύπτει τα έξοδα σίτισης, μετάβασης και διαμονής των ασθενών και των συνοδών τους, αφού καλύπτονται μόνο τα ιατρικά έξοδα.

Η θέση μας, είπε ο κ. Αποστόλου, είναι ότι από τη στιγμή που το ίδιο το κράτος αποφασίζει ότι δεν μπορεί να περιθάλψει ένα ασθενή  και τον παραπέμπει σε νοσοκομείο της Γερμανίας, της Αγγλίας, του Ισραήλ, ή άλλων χωρών στο εξωτερικό θα πρέπει να αναλαμβάνει έτσι ώστε να στηρίζει την οικογένεια και με τα υπόλοιπα έξοδα που προκύπτουν λόγω της μετάβασης στο εξωτερικό.

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ-Συνεργασία, Μιχάλης Γιακουμή, είπε ότι η κάλυψη των μη ιατρικών εξόδων είναι ένα πάγιο αίτημα της Ομοσπονδίας Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ) και των άλλων φιλανθρωπικών συνδέσμων και ιδρυμάτων που ενισχύουν τους ασθενείς και τις οικογένειες τους οικονομικά, σημειώνοντας ότι «κατά την άποψη μας είναι ένα δίκαιο αίτημα». Σημείωσε ότι είναι πολλές περιπτώσεις οικογενειών που χρεωκόπησαν οικονομικά και έμειναν με χρέη πολλών χιλιάδων ευρώ.

Ο Μάριος Χαραλαμπίδης, Γενικός Γραμματέας της ΟΣΑΚ, έστειλε το μήνυμα ότι η ΟΣΑΚ δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να ανεχθεί αυτό το πολύ ευαίσθητο θέμα να συνεχιστεί, σημειώνοντας ότι άπτεται και ηθικής πτυχής. Αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς που μεταβαίνουν στο εξωτερικό αλλά και οι συγγενείς τους επισημαίνοντας ότι το κράτος θα πρέπει να είναι εκεί.

Της Μόνικας Μακρυγιάννη

Σχετικά Άρθρα