ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Επιστημονική γνώμη για βελτίωση της καταπολέμησης καρκίνου

03 Μαρτίου 2022, 06:00

images

Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού σχεδίου για την καταπολέμηση του καρκίνου, η ομάδα κύριων επιστημονικών συμβούλων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εξέδωσε χθες επιστημονική γνώμη σχετικά με τον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου στην Ευρώπη και τον τρόπο βελτίωσης της έγκαιρης διάγνωσης.

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η γνώμη παρέχει συστάσεις σχετικά με τον τρόπο βελτίωσης των υφιστάμενων προγραμμάτων προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού, του παχέος εντέρου και του τραχήλου της μήτρας και συνιστά την επέκτασή τους στον καρκίνο των πνευμόνων και του προστάτη.

Οι σύμβουλοι τονίζουν επίσης πόσο σημαντικό είναι να αυξηθεί η συμμετοχή των πολιτών σε τέτοια προγράμματα, καθιστώντας τα πιο προσβάσιμα.

Η Επίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας, Μαρίγια Γκαμπριέλ, δήλωσε ότι: « η διάσωση ζωών μέσω της βελτίωσης της πρόληψης του καρκίνου και της έγκαιρης διάγνωσης αποτελεί έναν από τους βασικούς στόχους της αποστολής της ΕΕ για τον καρκίνο».

Ανέφερε ακόμη ότι «η έρευνα και η καινοτομία βελτιώνουν την κατανόηση όλων των φάσεων του καρκίνου και προετοιμάζουν το έδαφος για τη βελτίωση της διάγνωσης, της θεραπείας και των παρεμβάσεων περίθαλψης. Η εν λόγω επιστημονική γνώμη παρέχει βασικές πληροφορίες και συστάσεις και, ως εκ τούτου, συμβάλλει σημαντικά στην επίτευξη αυτού του στόχου».

Η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου, δήλωσε τα εξής: «Το ευρωπαϊκό σχέδιο για την καταπολέμηση του καρκίνου δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην έρευνα και την καινοτομία ως αφετηρία για μια νέα προσέγγιση όσον αφορά την πρόληψη, τη θεραπεία και την περίθαλψη του καρκίνου».

Παράλληλα, «η έγκαιρη διάγνωση αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο του σχεδίου μας και ο προσυμπτωματικός έλεγχος αποτελεί σημαντικό μέρος αυτής της προσπάθειας. Οι συμβουλές των κύριων επιστημονικών συμβούλων θα τροφοδοτήσουν με τις πλέον σύγχρονες επιστημονικές γνώσεις την επικαιροποίηση των κατευθυντήριων γραμμών για τον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου στην ΕΕ, γεγονός που θα αποφέρει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα για όλους τους Ευρωπαίους πολίτες», συμπλήρωσε.

Επισημαίνει ακόμη ότι «ο προσυμπτωματικός έλεγχος σώζει ζωές και με το σχέδιο κατά του καρκίνου θα διασφαλίσουμε ότι οι πολίτες σε ολόκληρη την ΕΕ μπορούν να επωφεληθούν από το μελλοντικό μας πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου του καρκίνου που υποστηρίζεται από την ΕΕ».

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η ομάδα κύριων επιστημονικών συμβούλων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία συστάθηκε το 2016, παρέχει στο Κολλέγιο των Επιτρόπων ανεξάρτητες επιστημονικές συμβουλές υψηλής ποιότητας, οι οποίες έχουν τροφοδοτήσει τη χάραξη πολιτικής για περισσότερα από δώδεκα θέματα.

Οι κύριοι επιστημονικοί σύμβουλοι είναι επτά διακεκριμένοι επιστήμονες που διορίζονται υπό την προσωπική τους ιδιότητα και ενεργούν ανεξάρτητα και με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον.

Ο.Σ.

Σχετικά Άρθρα