ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Επί τάπητος η ισότητα και συμπερίληψη στον χώρο εργασίας

23 Ιουνίου 2023, 06:00

images

Η ποικιλομορφία, η ισότητα και η συμπερίληψη στον χώρο εργασίας ήταν το θέμα του συνεδρίου Cyta Business, το οποίο παρακολούθησαν εκπρόσωποι επιχειρήσεων από όλη την Κύπρο.

Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 21 Ιουνίου 2023, με πρωτοβουλία της Cyta Business, στο πλαίσιο της στρατηγικής της Cyta για την προώθηση των βασικών αρχών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στη βάση αμοιβαίου σεβασμού από και προς κάθε μέλος μιας επιχείρησης και κατ’ επέκταση της κοινωνίας, με στόχο τη δίκαιη και ισότιμη αντιμετώπιση όλων προς όλους.

Το συνέδριο χαιρέτισε ο CEO της Cyta, κ Αντρέας Νεοκλέους, ο οποίος υπογράμμισε την κρισιμότητα της συζήτησης για θέματα Ποικιλομορφίας, Ισότητας και Συμπερίληψης στο εργασιακό περιβάλλον, «με στόχο την προώθηση μιας κοινωνίας χωρίς αποκλεισμούς, που παρέχει ίσες ευκαιρίες για όλα τα άτομα και αξιοποιεί τη δύναμη της ποικιλομορφίας για να δημιουργήσει καινοτομία, ανάπτυξη και πρόοδο».

Επίσης, στο συνέδριο συμμετείχαν ως ομιλητές η Επίτροπος Ισότητας Φύλων, Τζόζη Χριστοδούλου, η Διευθύντρια Μάρκετινγκ της Altamira, Ραφαέλα Μιλτιάδους και ο κειμενογράφος και ο συντάκτης, Αλέξανδρος Νταβιντιάν. Μίλησαν, επίσης, ο CEO της Grant Thorton, Σταύρος Ιωάννου, ο Country Market Manager της ΙΚΕΑ Κύπρου, Πέτρος Παπαϊωάννου και η Επικεφαλής Συμβουλευτικών Υπηρεσιών για Διαφορετικότητα, Ισότητα και Ένταξη και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της PWC, Κλειώ Παπαδοπούλου.

Όλοι οι ομιλητές συμμετείχαν και σε συζήτηση πάνελ, με συντονίστρια την Αλίκη Δράκου, Επικεφαλής Τμήματος Βιώσιμης Ανάπτυξης και Υπεύθυνη Ποικιλομορφίας, Ισότητας και Συμπερίληψης της Cyta.

Κενά στη νομοθεσία για τον εργασιακό εκφοβισμό

Σε δημόσια συζήτηση με θέμα «Εργασιακός Εκφοβισμός, Σεξουαλική Παρενόχληση στην Εργασία», που διοργάνωσε η Ανεξάρτητη Συντεχνία Δημοσίων Υπαλλήλων Κύπρου (ΑΣΔΥΚ), ο Πρόεδρος της ΑΣΔΥΚ, Γεώργιος Χωραττάς, σημείωσε ότι η απουσία νομοθετικού πλαισίου για τον εργασιακό εκφοβισμό είναι ένα κενό που δυσκολεύει τους εργαζόμενους να προβούν σε καταγγελία.

Σύμφωνα με τον κ. Χωραττά, περιστατικά εργασιακού εκφοβισμού και παρενόχλησης αποτελούν πολύ συχνό φαινόμενο και βλέπουν το φως της δημοσιότητας ολοένα και πιο συχνά λόγω της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της κοινωνίας.

Ωστόσο, σημείωσε, μεγάλο ποσοστό εργαζομένων που βιώνει προσβλητική και απαξιωτική συμπεριφορά, ή καλούνται να ανταποκριθούν σε υπερβολικές απαιτήσεις των προϊσταμένων τους ή είναι θύματα παρενόχλησης, δεν προβαίνουν σε καταγγελίες από φόβο για αντίποινα, κοινωνικό στίγμα, ή ότι θα τους επιρριφθούν ευθύνες ότι ευθύνονται για αυτή τη συμπεριφορά εναντίον τους.

Η θυματοποίηση του εργαζομένου επιβαρύνει την προσωπικότητα του θύματος, αφού εκδηλώνονται επιπτώσεις, πέραν των ψυχολογικών και άλλων θεμάτων υγείας, αλλά και στην απόδοσή τους στην εργασία, ανέφερε. Είπε ακόμη, ότι, συχνά το εργασιακό περιβάλλον γνωρίζει ποιος είναι ο θύτης, αλλά επικρατεί σιωπή, ενώ υπάρχουν περιπτώσεις όπου εργαζόμενοι ζητούν μετακίνηση σε άλλο τμήμα η παραιτούνται για να γλυτώσουν.

Η Επίτροπος Ισότητας των Φύλων, Τζόζη Χριστοδούλου, ανέφερε ότι υπάρχουν πολιτικές και μέτρα κατά του εργασιακού εκφοβισμού, αλλά απουσιάζει η πρόληψη και η σωστή εφαρμογή τους.

Σημείωσε ότι άνδρες και γυναίκες βιώνουν τον εργασιακό εκφοβισμό αλλά οι γυναίκες τον βιώνουν δυσανάλογα και στη βάση του φύλου τους. Όσον αφορά τη σεξουαλική παρενόχληση στο χώρο εργασίας, είπε, «είναι ένα ακόμη φαινόμενο που οι γυναίκες βιώνουν δυσανάλογα, πηγάζει από βαθιά ριζωμένες ανισότητες και τις σχέσεις εξουσίας μεταξύ των φύλων».

«Έρευνες και μελέτες δείχνουν ότι οι γυναίκες πάντα λένε όχι, είτε με λόγια είτε με έμμεσο τρόπο, αλλά συνήθως το άτομο που ασκεί τη σεξουαλική παρενόχληση σκόπιμα αγνοεί την άρνηση», ανέφερε. Αντίθετα, πρόσθεσε, «ακούμε σχόλια όπως «κάνει τη δύσκολη»». Σημείωσε ότι οι γυναίκες κάνουν ό,τι μπορούν για να αποτρέψουν και να σταματήσουν την παρενόχληση, αλλά αν δεν βρουν ένα υποστηρικτικό περιβάλλον, βοήθεια εντός του οργανισμού τους, είτε υποφέρουν σιωπηλά είτε παραιτούνται από την εργασία τους.

Η Επίτροπος αναφέρθηκε και στην ευθύνη του εργοδότη για αντιμετώπιση τέτοιων συμπεριφορών στον οργανισμό του όπως να δημιουργούν πολιτικές, να παρέχουν εκπαίδευση που να καλλιεργεί κουλτούρα ισότητας - αλληλοσεβασμού, να δημιουργούν ένα ασφαλές και εμπιστευτικό περιβάλλον αναφοράς όπου οι εργαζόμενοι μπορούν να αναφέρουν περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης ή εκφοβισμού χωρίς φόβο αντεκδίκησης.

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας, Αντρέας Καυκαλιάς, αναφερόμενος σε πρόσφατη έρευνα για τον εργασιακό εκφοβισμό, που πραγματοποιήθηκε από τη ΣΕΚ, είπε ότι στην Κύπρο 7 στους 10 πιστεύουν ότι οι εργαζόμενοι υφίστανται εργασιακή παρενόχληση ενώ 1 στους 2 ομολογούν ότι οι ίδιοι προσωπικά έχουν βιώσει εργασιακό εκφοβισμό.

Της Ουρανίας Στυλιανού



Σχετικά Άρθρα