ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ενώνουν δυνάμεις για δύσκολες μορφές καρκίνου - Έργο Πανεπιστημίου Κύπρου

22 Απριλίου 2024, 06:00

images

Τις δυνάμεις τους ενώνουν το Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, το Πανεπιστήμιο της Πάτρας, η εταιρεία Synnous Ltd από το Ηνωμένο Βασίλειο και το Ογκολογικό Κέντρο της Τράπεζας Κύπρου για την αντιμετώπιση των δύσκολων μορφών καρκίνου.

Το Πανεπιστήμιο Κύπρου, ανακοίνωσε την περασμένη Δευτέρα την έναρξη του ευρωπαϊκού έργου για έρευνα στο πεδίο της υπολογιστικής μηχανικής, της φυσικής πλάσματος και της έρευνας για τη θεραπεία του καρκίνου. Το έργο IgnitePLASMA θα αναπτύξει μια νέα λύση χρησιμοποιώντας τεχνολογία αιχμής στη φυσική του πλάσματος, σε υπολογιστικά μοντέλα (in silico) και στη βιολογία του καρκίνου του παγκρέατος και της χοληφόρου οδού.

Επικεφαλής του έργου είναι ο Δρ Βασίλειος Βαβουράκης, του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Δυνατότητες επιστήμης πλάσματος στη θεραπεία καρκίνου

Σε δηλώσεις στο YgeiaWatch, ο κ. Βαβουράκης, ανέφερε ότι «μαζί με τους συνεργάτες μας από το Πανεπιστήμιο της Σορβόνης και το Πανεπιστήμιο της Πάτρας, ασχολούμαστε εδώ και χρόνια στην έρευνα με την επιστήμη του πλάσματος και γνωρίζαμε τις δυνατότητές της στη θεραπεία του καρκίνου».

Πρόσθεσε ότι η ενέργεια του πλάσματος, υπό ορισμένες συνθήκες, έχει την ικανότητα να στοχεύει επιλεκτικά τους όγκους, επισημαίνοντας ότι η ενέργεια του πλάσματος μπορεί να θεωρηθεί ως ένα μικρό χειρουργικό μαχαίρι που όταν εφαρμόζεται απευθείας στους όγκους μπορεί να καταστρέψει τα καρκινικά κύτταρα χωρίς να επηρεάσει τον υγιή περιβάλλοντα ιστό.

«Σε αυτό το έργο, αποφασίσαμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να αντιμετωπίσουμε μερικές από τις πιο δύσκολες μορφές καρκίνου. Σε αυτό το έργο θα αναπτύξουμε ολόκληρη την πλατφόρμα πλάσματος από την αρχή, τη γεννήτρια, τον μηχανισμό παροχής που φέρνει το πλάσμα στην περιοχή θεραπείας και το λογισμικό που υπολογίζει τη βέλτιστη θεραπεία και κάνει προσαρμογές σε πραγματικό χρόνο. Θα πρέπει να αναφερθεί ότι πέρα από αυτό το έργο, θα χρειαστεί να διεξαχθούν κλινικές μελέτες πριν η τεχνολογία αυτή μεταφερθεί στον ασθενή», επεσήμανε.

Η εναρκτήρια συνάντηση για το έργο πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, στις 4-5 Απριλίου 2024.

Το ερευνητικό έργο με τίτλο «A minimally Invasive surgical platform aGainst paNcreatIc and biliary Tract cancErs using cold atmospheric PLASMA» και ακρωνύμιο: IgnitePLASMA θα χρηματοδοτείται για τέσσερα χρόνια από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την Καινοτομία (European Innovation Council) και το Ίδρυμα για Έρευνα και Καινοτομία του ΗΒ (UK Research and Innovation), συνολικού κόστους €3 εκατ.

Της Γεωργίας Χαννή

Σχετικά Άρθρα