ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Εντός 2024 πληθυσμιακά ανιχνευτικά προγράμματα για καρκίνο - Ποια η διαδικασία

19 Απριλίου 2024, 16:23

images

Εντός του έτους 2024 αναμένεται η έναρξη πληθυσμιακών προγραμμάτων για τον καρκίνο του προστάτη και του παχέος εντέρου, δήλωσε χθες ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Δαμιανός στο πλαίσιο της παρουσίασης για τον ένα χρόνο διακυβέρνησης Νίκου Χριστοδουλίδη.

Το ανιχνευτικό πρόγραμμα για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας αναμένεται να αρχίσει τέλος του 2024.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, η διαδικασία για τον έλεγχο του παχέος εντέρου, θα γίνεται μέσω του λογισμικού του Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓεΣΥ) όπου οι προσωπικοί γιατροί θα εκδίδουν παραπεμπτικό για την ανάλυση κοπράνων που θα διενεργείται.

Αντίστοιχη διαδικασία θα ακολουθείται και για το ανιχνευτικό πρόγραμμα για τον καρκίνο του προστάτη.

Συγκεκριμένα, προσωπικός γιατρός θα εκδίδει παραπεμπτικό για την ανάλυση PSA και ανάλογα με το αποτέλεσμα, θα γίνεται παραπομπή σε ουρολόγο ο οποίος θα αποφασίζει για την περαιτέρω διαγνωστική ή θεραπευτική παρέμβαση που θα ακολουθηθεί.

Πρόγραμμα και για αυτισμό

Εντός του έτους προγραμματίζεται και η εισαγωγή και έναρξη του προγράμματος για τις διαταραχές αυτιστικού φάσματος (ΔΑΦ) σε παιδιά ηλικίας 18-23 μηνών και επέκταση των ανιχνευτικών προγραμμάτων νεογνών.

Βασικός στόχος είναι η έγκαιρη ανίχνευση, έτσι ώστε να υπάρξει έγκαιρη παρέμβαση στα αρχικά αναπτυξιακά στάδια της ζωής του παιδιού.

Η εξέταση θα διενεργείται βάσει σχετικού πρωτοκόλλου από τους προσωπικούς παιδιάτρους και θα προχωρούν σε παραπομπή σε παιδονευρολόγο ή παιδοψυχίατρο μέσω ΓεΣΥ.

Σε ότι αφορά τα παιδιά που δεν είναι δικαιούχοι του ΓεΣΥ, η εξέταση πραγματοποιείται στα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ.

Ολοκληρώθηκαν κι άλλες στρατηγικές

Παράλληλα, όπως ανέφερε ο κ. Δαμιανός, το Υπουργείο Υγείας έχει ολοκληρώσει τη Στρατηγική για τη Θαλασσαιμία και λοιπές Αιμοσφαιρινοπάθειες, την Εθνική Στρατηγική για την Υγεία των Ηλικιωμένων όπως και τη Στρατηγική για την Προώθηση του Φυσιολογικού Τοκετού και πρόληψη της Προωρότητας.

Επιπλέον, ετοιμάζεται Στρατηγική για τον εξαιρετικά σημαντικό τομέα της Ψυχικής Υγείας, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2024, με τη στήριξη του γραφείου χώρας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) στην Κύπρο.

Ετοιμάζονται επίσης, Εθνικές Στρατηγικές για τις Διατροφικές Διαταραχές, για τη Σεξουαλική και Αναπαραγωγική Υγεία και για τα Καρδιαγγειακά Νοσήματα και τις μεταμοσχεύσεις.

Επιπρόσθετα, όπως είπε, προωθήθηκαν για νομοτεχνικό έλεγχο δύο συμφωνίες συνεργασίας με την Ελλάδα στον τομέα των μεταμοσχεύσεων πνευμόνων και των διασταυρούμενων μεταμοσχεύσεων νεφρού. Η υπογραφή τους προγραμματίζεται τον Ιούνιο του 2024.

Την ίδια ώρα, προωθείται η ετοιμασία Εθνικής Στρατηγικής για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του πληθυσμού μέσω υγιεινής διατροφής και άσκησης ενώ ετοιμάζεται στρατηγική για την πρόληψη και τον έλεγχο των λοιμώξεων σε χώρους παροχής υγείας και στρατηγική  για την μικροβιακή Αντοχή.

Τέλος. σύμφωνα με τον Υπουργό, στο στάδιο επικαιροποίησης βρίσκονται οι Εθνικές Στρατηγικές για το Διαβήτη και τα Σπάνια Νοσήματα.

Της Μόνικας Μακρυγιάννη


Σχετικά Άρθρα