ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Εννέα καταδίκες σε υποθέσεις εμπορίας προσώπων το 2022

21 Φεβρουαρίου 2023, 16:45

images

Εννέα καταδίκες σε υποθέσεις εμπορίας προσώπων υπήρξαν το 2022, ανέφερε η Υπουργός Δικαιοσύνης Στέφη Δράκου κατά την παρουσίαση του απολογισμού του έργου του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης τους τελευταίους 20 μήνες, η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο.

Σύμφωνα με την κ. Δράκου, η καταπολέμηση της εμπορίας προσώπων αποτέλεσε ξεχωριστή προσπάθεια, τομέας στον οποίο κύριο ρόλο διαδραμάτισε η αστυνομία.

Πρόσθεσε ότι αφού μελετήθηκαν τα κενά και οι αδυναμίες, κατόρθωσαν να εξασφαλίσουν εννέα καταδίκες σε υποθέσεις trafficking (εμπορίας προσώπων) το 2022 και μαζί με τις εντατικές ενέργειες επιτεύχθηκε η αναβάθμιση της Κύπρου στην κατηγορία 1.

Ποινικοποίηση βίας γυναικών, αναγνώριση ταυτότητας φύλου

Μεταξύ άλλων, η κ. Δράκου σημείωσε ότι ψηλά στην ατζέντα της ήταν τα θέματα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ισότητας, για αυτόν τον λόγο άκουσαν τις γυναίκες, τα παιδιά, την οικογένεια, τα ΛΟΑΤΙ άτομα.

«Ακούσαμε τα προβλήματα και εντοπίσαμε τα κενά και μέσα από ριζοσπαστικές μεταρρυθμιστικές προτάσεις, δώσαμε τον εξοπλισμό και την πανοπλία που χρειάζονται για να νιώθουν ασφάλεια και ισονομία», είπε.

Από νομοθετικής πλευράς, είπε, το νομοσχέδιο για τη νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου, ένα διαχρονικό αίτημα της ΛΟΑΤΙ+ κοινότητας, είναι υπό συζήτηση στη Βουλή.

Επιπρόσθετα, ποινικοποίησαν όλες τις μορφές βίας κατά των γυναικών όπως επίσης την παρενόχληση και την παρενοχλητική παρακολούθηση, ενώ συστάθηκε ο Εθνικός Συντονιστικός Φορέας για την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών.

Παράλληλα, εγκρίθηκε η πρώτη Εθνική Στρατηγική και το πρώτο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών 2023-2028 και προχώρησαν με την υλοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής και του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Προστασία και Προαγωγή των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων.

Ο.Σ.


Σχετικά Άρθρα