ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Εκτός ΓΕΣΥ όλα τα αντισυλληπτικά μέσα πλην της στείρωσης

22 Ιουλίου 2025, 11:34

images

Σοβαρές ελλείψεις στην πρόσβαση σε βασικές μεθόδους αντισύλληψης μέσω του Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓΕΣΥ) αναφέρει προς τον Υπουργό Υγείας η βουλευτής Αλεξάνδρα Ατταλίδου, τονίζοντας ότι τέσσερα χρόνια μετά την εφαρμογή του συστήματος, οι πολίτες συνεχίζουν να καλύπτουν εξ’ ολοκλήρου το κόστος αντισυλληπτικών μέσων από τον ιδιωτικό τομέα.

Σε απάντηση στην κοινοβουλευτική της ερώτηση, ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Δαμιανού, επιβεβαίωσε ότι καμία μέθοδος αντισύλληψης, πλην της μόνιμης, δεν καλύπτεται από το ΓΕΣΥ, και αυτή μόνο όταν υπάρχει ιατρική ανάγκη.

Όπως σημειώνει η βουλευτής, με εξαίρεση τη στείρωση, μέθοδοι όπως τα αντισυλληπτικά χάπια, τα ενδομήτρια σπειράματα τα οποία ανέρχονται γύρω στα 250 ευρώ και το ανδρικό προφυλακτικό παραμένουν εκτός δημόσιας κάλυψης, επιβαρύνοντας οικονομικά τους πολίτες και περιορίζοντας την ελευθερία επιλογής, ιδίως για τις γυναίκες, τους νέους και τα άτομα χαμηλού εισοδήματος.

Ο Υπουργός Υγείας ανέφερε πως τα εν λόγω σκευάσματα δεν περιλαμβάνονται στον κατάλογο του ΓΕΣΥ, καθώς δεν θεωρούνται θεραπευτικά προϊόντα. Συγκεκριμένα υπογράμμισε ότι σύμφωνα με την επίσημη πληροφόρηση από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ),  ο κατάλογος φαρμακευτικών προϊόντων του ΓΕΣΥ, δεν περιλαμβάνει αντισυλληπτικά σκευάσματα ή ενδομήτρια σπειράματα για αντισύλληψη, καθώς αυτά δεν προορίζονται για την πρόληψη ή θεραπεία ασθενειών.

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι έχουν ξεκινήσει από το 2025 συζητήσεις με όλους τους εμπλεκόμενους, στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής για την Ισότητα των Φύλων, ώστε να εξεταστούν τρόποι παροχής αντισύλληψης σε ευάλωτες ομάδες.

Απαντώντας στην ερώτηση και τους προβληματισμούς της κ. Ατταλίδου αν ισχύει ή/και εφαρμόζεται μέχρι σήμερα η απαίτηση για τη συγκατάθεση των συζύγων ή των συντρόφων, προκειμένου να προσφερθεί η μέθοδος στείρωση, ο Υπ. Υγείας ανέφερε ότι στο πλαίσιο της ιατρικής πρακτικής που αφορά τη στείρωση, απαιτείτε αποκλειστικά η συγκατάθεση της ίδιας της γυναίκας και δεν προβλέπεται απαίτηση για συγκατάθεση συζύγου ή συντρόφου, για λόγους όπως αναφέρει, σεβασμού της ατομικής αυτονομίας και των αναπαραγωγικών δικαιωμάτων.

Στην ερώτηση  της κ. Ατταλιδου για τον λόγο για τον οποίο ενώ η τοποθέτηση του ενδομήτριου σπειράματος πραγματοποιείται για ιατρικούς λόγους, δεν προσφέρεται και ως μέθοδος αντισύλληψης, ο Υπ. Υγείας διευκρίνισε ότι η μέθοδος αυτή την καλύπτεται από το ΓΕΣΥ, ωστόσο μόνο οι περιπτώσεις κατά τις οποίες τεκμηριώνεται ιατρική ανάγκη προς διενέργεια επεμβάσεων στείρωσης εντάσσονται στο ΓΕΣΥ, θέτοντας παραδείγματα με γυναίκες η οι οποίες διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο κατά την εγκυμοσύνη ή ιατρικό κίνδυνο για την υγεία τους.

Σεξουαλική αγωγή σε σχολεία

Από πλευράς του Υπουργού σημειώθηκε ότι στα σχολεία προσφέρεται σεξουαλική αγωγή, ενώ λειτουργεί και η τηλεφωνική γραμμή 1455 για στήριξη σε θέματα αναπαραγωγικής υγείας και ευημερίας. Επίσης παρέχεται συμβουλευτική, όπως επισημαίνει ο Υπουργός, από Λειτουργούς Ψυχικής Υγείας, σε νέους και ανήλικους για την πρόληψη μολυσματικών ασθενειών και την αντισύλληψη.

Ωστόσο, ανέφερε ότι δωρεάν προφυλακτικά παρέχονται μόνο σε Κέντρα Φιλοξενίας Μεταναστών και σε άτομα θετικά στον HIV, γεγονός που υπογραμμίζει τη γενική έλλειψη προσβασιμότητας για τον γενικό πληθυσμό.

Η κ. Ατταλίδου κάλεσε τον Υπουργό να αναλάβει άμεσα δράση, επισημαίνοντας ότι η απουσία δωρεάν και ισότιμης πρόσβασης σε σύγχρονες μεθόδους αντισύλληψης παραβιάζει βασικά αναπαραγωγικά δικαιώματα και εντείνει τις κοινωνικές ανισότητες.

Σχετικά Άρθρα