ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Εκστρατεία για την ασφάλεια των τροφίμων

21 Αυγούστου 2023, 12:46

images

Η υγιεινή των τροφίμων κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού έχει τεθεί στο επίκεντρο της εκστρατείας #EUChooseSafeFood, από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) αλλά και από τις 16 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) που συμμετέχουν.

Η εκστρατεία εστιάζει στην ενημέρωση των καταναλωτών για το πώς τα τρόφιμα στην ΕΕ διατηρούνται ασφαλή και πώς μπορούν να προστατεύσουν τους ίδιους και τις οικογένειές τους από πιθανούς κινδύνους τροφιμογενών νόσων ακολουθώντας βασικές πρακτικές υγιεινής τροφίμων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της EFSA και των υπουργείων Υγείας και Γεωργίας, στόχος της εκστρατείας #EUChooseSafeFood είναι να ενδυναμώσει τους Ευρωπαίους πολίτες ώστε να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις σχετικά με τις επιλογές τροφίμων.Μεταξύ άλλων, εξοπλίζει τους καταναλωτές με εργαλεία για την κατανόηση των ετικετών των τροφίμων – και ιδιαίτερα σχετικά με τα αλλεργιογόνα στα τρόφιμα, την ορθολογική χρήση Συμπληρωμάτων διατροφής, την κατανόηση των προσθέτων στα τρόφιμα, την υιοθέτηση ορθών πρακτικών προετοιμασίας και αποθήκευσης τροφίμων στο σπίτι και στη μείωση των απορριμμάτων τροφίμων.

«Μία από τις επιδιώξεις της εκστρατείας είναι η μεγαλύτερη κατανόηση της σημασίας της υγιεινής των τροφίμων από τους καταναλωτές ενδυναμώνοντας τους ώστε να μπορούν να επιλέγουν τρόφιμα με αίσθημα σιγουριάς».

Όπως σημειώνεται, η EFSA σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τις εθνικές αρχές για την ασφάλεια των τροφίμων αλλά και με επιστήμονες συμβάλει στην ευαισθητοποίησή των καταναλωτών  σχετικά με τις βέλτιστες πρακτικές υγιεινής των τροφίμων.

«Τα τελευταία χρόνια έχουν σημειωθεί σημαντικά επιτεύγματα στον τομέα της υγιεινής των τροφίμων στην Ευρώπη. Πρωτοβουλίες όπως η Παγκόσμια Ημέρα για την Ασφάλεια των Τροφίμων και οι συνεχιζόμενες εκστρατείες ευαισθητοποίησης που διεξάγονται από Οργανισμούς όπως η EFSA, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) έχουν διαδραματίσει ζωτικό ρόλο στην προώθηση της κουλτούρας της ασφάλειας των τροφίμων, της ευαισθητοποίησης του κοινού και της παγκόσμιας συνεργασίας για την διασφάλιση ασφαλών τροφίμων για όλους».

Ανησυχία πολιτών για την ασφάλεια τροφίμων

Σύμφωνα με την ανακοίνωση ΕFSA, η πανδημία COVID-19, αν και δεν συνδέεται άμεσα με τα τρόφιμα, επέφερε αλλαγές στις διαδικασίες ασφαλούς διαχείρισης των τροφίμων. Οι καταναλωτές είναι πλέον πιο ενήμεροι για τις γενικές πρακτικές υγιεινής, όπως το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών, γεγονός που ενισχύει έμμεσα την έννοια της υγιεινής των τροφίμων.

Προστίθεται ότι πρόσφατη έρευνα του Ευρωβαρόμετρου σχετικά με τις ανησυχίες των καταναλωτών για την ασφάλεια των τροφίμων έδειξε ότι η υγιεινή των τροφίμων παραμένει μια από τις σημαντικότερες ανησυχίες των πολιτών της ΕΕ. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, ένα μεγάλο μέρος των συμμετεχόντων δήλωσαν ότι θα εξέταζαν το ενδεχόμενο να αλλάξουν τις συνήθειές τους όσον αφορά την προετοιμασία του φαγητού, με την «υγιεινή» να αναδεικνύεται ως ο κυριότερος λόγος για να το πράξουν.

Η EFSA ενθαρρύνει τους Ευρωπαίους καταναλωτές να ακολουθήσουν κάποια βασικά βήματα που μπορούν να συμβάλουν στη μείωση των κινδύνων διασταυρούμενης μόλυνσης κατά την επεξεργασία και τον χειρισμό των τροφίμων, καθώς και στη μείωση της ανάπτυξης μικροοργανισμών κατά την προετοιμασία και την αποθήκευση των τροφίμων στο οικιακό περιβάλλον :

  • Διατήρηση της καθαριότητας,
  • Διαχωρισμός ωμών και μαγειρεμένων τροφίμων,
  • Σχολαστικό μαγείρεμα τροφίμων,
  • Αποθήκευση τροφίμων σε ασφαλείς θερμοκρασίες,
  • Ασφαλής απόψυξη, και
  • Χρήση ασφαλούς πόσιμου νερού και πρώτων υλών.

Σχετικά Άρθρα