ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Εκκρεμούν προσλήψεις στην Εθνική Αρχή Ηλεκτρονικής Υγείας

16 Μαρτίου 2023, 06:00

images

Τον «περί Προϋπολογισμού της Εθνικής Αρχής Ηλεκτρονικής Υγείας του 2023 Νόμο του 2022» θα συζητήσει ξανά σήμερα η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας πριν οδηγηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής για ψήφιση, καθώς εκκρεμούν ακόμη προσλήψεις θέσεων στην Αρχή.

Στην προηγούμενη συνεδρία της Επιτροπής την περασμένη Πέμπτη, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας, Ευθύμιος Δίπλαρος, απηύθυνε έκκληση προς την Αρχή να τρέξει την όλη διαδικασία, μέσα από τα χρονοδιαγράμματα που έχουν οι ίδιοι βάλει, για τον ηλεκτρονικό φάκελο, ευχόμενος να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2024.

Παράλληλα, απηύθυνε έκκληση πέραν των δύο ανώτερων θέσεων που έχουν προκηρυχθεί και η διαδικασία είναι σε εξέλιξη, όπως και για τις υπόλοιπες δέκα θέσεις, να τρέξει και η πλήρωση της θέσης του Διευθυντή στην Αρχή, ούτως ώστε να αρχίσει να επιτελείται το έργο, για το οποίο η Αρχή έχει συσταθεί.

Από την πλευρά του, ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστόφιας εξέφρασε στην προηγούμενη συνεδρία την απογοήτευση του, γιατί όπως είπε «δεν έχουν πληρωθεί ακόμα οι 13 νέες θέσεις, που έχουν εγκριθεί από το Υπουργείο Οικονομικών και οι οποίες προορίζονταν για να πληρωθούν το 2ο εξάμηνο του 2021».

Όπως ανέφερε, το ΑΚΕΛ καλεί τη νέα κυβέρνηση να κάνει ό,τι είναι δυνατόν, ώστε να γίνει άμεσα η πρόσληψη των λειτουργών της Αρχής, για να μην υπολειτουργεί.

Εξέφρασε ακόμη την πεποίθηση ότι «οι επιπτώσεις δυστυχώς επιβαρύνουν τον ασθενή, την ποιότητα και αμεσότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, λόγω του ότι καθυστερεί η δημιουργία του ολοκληρωμένου ηλεκτρονικού φακέλου υγείας του ασθενούς, που είναι τεράστιας σημασίας».

Για τον ηλεκτρονικό φάκελο του ασθενούς, ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρύσανθος Σαββίδης έκανε λόγο για ένα «φοβερό επίτευγμα» εάν και εφόσον υλοποιηθεί χρονικά.

Εξέφρασε, επίσης, ανησυχία για τη μη επάνδρωση της Αρχής μέχρι σήμερα, σημειώνοντας ότι η επάνδρωση σε προσωπικό πρέπει να γίνει το συντομότερο, ώστε να μπορέσει η Αρχή Ηλεκτρονικής Υγείας να υλοποιήσει τους στόχους της.

Σημειώνεται ότι η Επιτροπή Υγείας έχει κληθεί την επόμενη περίοδο να επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις της Εθνικής Αρχής Ηλεκτρονικής Υγείας.

Στα €6 εκατ. ο προϋπολογισμός της Αρχής για το 2023

Ο προϋπολογισμός της Αρχής προβλέπει έσοδα συνολικού ύψους €6.615.888 για το έτος 2023 που προέρχονται από κρατική χορηγία, το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και Ευρωπαϊκά Ανταγωνιστικά Προγράμματα καθώς και συνολικές δαπάνες ύψους €6.615.888.

Επίσης, για το έτος 2023 δεν προβλέπεται να υπάρξει ταμειακό πλεόνασμα ή έλλειμμα.

Της Ουρανίας Στυλιανού



Σχετικά Άρθρα