ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

ΕΚ: Προς ψήφιση νέα οδηγία για καταπολέμηση βίας κατά γυναικών

23 Απριλίου 2024, 19:20

images

Τους πρώτους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας συζήτησαν, μετά και τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ του Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, την Τρίτη οι βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ολομέλεια, στο Στρασβούργο, και την Τετάρτη η εν λόγω οδηγία αναμένεται να οδηγηθεί προς ψήφιση.

Η νέα οδηγία θα απαγορεύει τον αναγκαστικό γάμο και τον ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων και θα έχει ειδικούς κανόνες για τα εγκλήματα στον κυβερνοχώρο, όπως το cyber-flashing και τη διαδικτυακή παρακολούθηση. Τα θύματα θα έχουν βελτιωμένη πρόσβαση στη δικαιοσύνη και στην υγειονομική περίθαλψη, συμπεριλαμβανομένων των σεξουαλικών και αναπαραγωγικών υπηρεσιών, ενώ η νομοθεσία θα περιλαμβάνει διατάξεις για την πρόληψη των βιασμών.

Η Έλενα Ντάλι, ευρωπαία Επίτροπος για την Ισότητα, δήλωσε κατά τη διάρκεια της συζήτησης ότι από την αρχή της θητείας της η Επιτροπή τόνισε την ισχυρή δέσμευσή της να προωθήσει την ισότητα των φύλων και να διασφαλίσει την καταπολέμηση της βίας λόγω φύλου στη στρατηγική της για την ισότητα. Από την άποψη αυτή, συνέχισε, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπήρξε πολύ έντονο καλώντας την Επιτροπή να λάβει νομοθετικά μέτρα για τον τερματισμό της βίας κατά των γυναικών.  

Η κ. Ντάλι ευχαρίστησε τις εισηγήτριες της οδηγίας λέγοντας ότι αυτή βασίζεται και συμπληρώνει το γενικό καθεστώς της οδηγίας για τα δικαιώματα των θυμάτων, εισάγοντας διατάξεις που στοχεύουν στις ειδικές ανάγκες των θυμάτων βίας κατά των γυναικών και ενδοοικογενειακής βίας. Όπως εξήγησε, η οδηγία προβλέπει επίσης την ποινικοποίηση σε επίπεδο ΕΕ των πιο διαδεδομένων μορφών βίας στον κυβερνοχώρο κατά των γυναικών.

«Μη συναινετική κοινοποίηση προσωπικών εικόνων, διαδικτυακή παρακολούθηση, διαδικτυακή παρενόχληση, ρητορική μίσους στο διαδίκτυο. Ποινικοποιεί επίσης τον ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων και τον αναγκαστικό γάμο», είπε. Πρόσθεσε ακόμη ότι η οδηγία θα περιλαμβάνει ένα ισχυρό άρθρο σχετικά με τα μέτρα πρόληψης που αφορούν τον βιασμό και τον κεντρικό ρόλο της συναίνεσης στις σεξουαλικές σχέσεις, ώστε να προαχθεί η ευαισθητοποίηση και τελικά να μειωθεί η μάστιγα των βιασμών στην ΕΕ.

Σημείωσε, ακόμη, ότι τα κράτη μέλη έχουν προθεσμία τριών ετών για την εφαρμογή της οδηγίας. «Θα απαιτηθεί η δέσμευση κάθε κράτους μέλους για την ορθή μεταφορά του νέου νόμου εντός αυτού του χρονικού πλαισίου. Η Επιτροπή θα υποστηρίξει τα κράτη μέλη και θα παρακολουθεί στενά τη διαδικασία αυτή», ανέφερε.  

Μιλώντας ενώπιον της Ολομέλειας, η εισηγήτρια Σουηδή ευρωβουλευτής Evin Incir των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, δήλωσε ότι ύστερα από περισσότερες από τρεις δεκαετίες αφοσιωμένου και συνεχούς αγώνα για τα δικαιώματα των γυναικών, «οι Ευρωπαίες γυναίκες είμαστε στα πρόθυρα ενός νέου ορόσημου στην ιστορία των γυναικών στην Ευρώπη».

Πρόσθεσε ότι το ταξίδι ήταν δύσκολο, αλλά κάθε στιγμή θυμού και κάθε δάκρυ που χύθηκε στην πορεία άξιζε τον κόπο. Παράλληλα, είπε ότι ενώ η διαδικασία των διαπραγματεύσεων διήρκεσε πάνω από δύο χρόνια, «η μάχη για τα δικαιώματα και τα αιτήματά μας διαρκεί πολύ, πολύ περισσότερο». Οι εκκλήσεις των γυναικών και των κοριτσιών, συνέχισε, έχουν απήχηση σε ολόκληρη την Ένωση, καλύπτοντας όλα τα κράτη μέλη και φτάνοντας σε ολόκληρο τον κόσμο. 

«Αν και οι φωνές τους μπορεί να ποικίλουν, το μήνυμά τους παραμένει συνεπές. Μια έκκληση για ελευθερία, ασφάλεια, προστασία και προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των γυναικών», ανέφερε.

Η κ. Incir υπέδειξε ακόμη ότι είναι σοκαριστικό ότι μόνο το 0,5% των βιασμών καταλήγει σε καταδίκη. «Αυτό είναι απαράδεκτο. Πρέπει να βάλουμε τέλος σε αυτή την ατιμωρησία», είπε. Παράλληλα, ανέφερε ότι σε παγκόσμιο επίπεδο, οι στενοί σύντροφοι ευθύνονται για το 38% όλων των δολοφονιών γυναικών, αποκαλύπτοντας ότι μεταξύ 45% και 55% των γυναικών στην ΕΕ έχουν αντιμετωπίσει σεξουαλική παρενόχληση από την ηλικία των 15.

Ωστόσο, συνέχισε, το ζήτημα αυτό επεκτείνεται πέραν από την προσωπική σχέση και διεισδύει σε διάφορα περιβάλλοντα, συμπεριλαμβανομένων των διαδικτυακών πλατφορμών. 

«Η διαδικτυακή βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών έχει αυξηθεί ραγδαία τα τελευταία χρόνια, παρουσιάζοντας σημαντικές απειλές για την ασφάλεια και την ευημερία τους. Για παράδειγμα, το 73% των γυναικών δημοσιογράφων έχουν αντιμετωπίσει διαδικτυακή βία κατά τη διάρκεια της εργασίας τους», είπε.

Μιλώντας ενώπιον της Ολομέλειας, η Ιρλανδή ευρωβουλευτής Frances Fitzgerald του ΕΛΚ, επίσης εισηγήτρια δήλωσε ότι κάθε χρόνο η βία λόγω φύλου κοστίζει στην Ευρωπαϊκή Ένωση το ιλιγγιώδες ποσό των 366 δισεκατομμυρίων ευρώ, ένα κόστος που, όπως είπε, «δεν μπορούμε να αντέξουμε οικονομικά».

Επεσήμανε ότι η ευκαιρία που δίνεται σήμερα είναι «να πάρουμε θέση υπέρ των γυναικών της Ευρώπης, να υιοθετήσουμε την οδηγία για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας». Αυτό, συνέχισε, θα στείλει ένα ισχυρό μήνυμα σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση και στα 27 κράτη μέλη και στα 450 εκατομμύρια πολίτες «ότι δεν θα ανεχτούμε τη βία».

«Ο στόχος λοιπόν θα πρέπει να είναι η Ευρώπη να γίνει η πρώτη ήπειρος στον κόσμο που θα εξαλείψει τη βία κατά των γυναικών. Αλλά η αυριανή υιοθέτηση δεν είναι αρκετή», είπε η Fitzgerald. Επεσήμανε ότι χρειάζεται ένα ισχυρό πλαίσιο παρακολούθησης και μια πραγματική δέσμευση σε όλα τα επίπεδα των Κυβερνήσεων «για να διασφαλίσουμε ότι αυτό θα εφαρμοστεί πραγματικά».

Η Ισπανίδα ευρωβουλευτής Rosa Estaràs Ferragu, του ΕΛΚ δήλωσε ότι «μιλάμε για προστασία και πρόληψη. Δεν μπορέσαμε να συμπεριλάβουμε τις μη συναινετικές σχέσεις, τον βιασμό, και λυπούμαστε που ορισμένες χώρες δεν προχώρησαν για να ταχθούν με τη σωστή πλευρά της ιστορίας εκ μέρους του Λαϊκού Κόμματος». 

Υπέδειξε ότι σε όλες τις χώρες όπου το Λαϊκό Κόμμα βρίσκεται στην εξουσία, υπήρξε ψηφοφορία υπέρ της διασφάλισης ότι ο βιασμός θεωρείται έγκλημα και περιλαμβάνεται.

Εξάλλου, η Γερμανίδα ευρωβουλευτής Alexandra Geese των Πρασίνων δήλωσε ότι η τεχνητή νοημοσύνη παράγει γυμνές φωτογραφίες που μπορούν να βρεθούν στο διαδίκτυο και «γι' αυτό είναι τεράστια επιτυχία το γεγονός ότι αυτή η νέα οδηγία για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών αναφέρει σαφώς ότι η δημοσίευση γυμνών φωτογραφιών αποτελεί έγκλημα».

Τέλος, η Γαλλίδα ευρωβουλευτής Manon Aubry της Αριστεράς επεσήμανε ότι κάθε 7 λεπτά γίνεται ένας βιασμός στην Ευρωπαϊκή Ένωση, 100.000 κάθε χρόνο. «Και πόσοι βιαστές καταδικάζονται; Λιγότερο από το 1%. Τι θα λέγαμε αν καταδικαζόταν μόνο το 1% των ληστών ή των κλεφτών; Θα λέγαμε ότι πρόκειται για εκτεταμένη ατιμωρησία. Αυτό θα ήταν συνεχώς στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων. Αλλά είναι πάντα διαφορετικά, έτσι δεν είναι, όταν πρόκειται για τα δικαιώματα των γυναικών; Έτσι, αυτό το κείμενο παίρνει τα πράγματα προς τη σωστή κατεύθυνση», ανέφερε.

Σχετικά Άρθρα