ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Εισηγήσεις στον ΠτΔ για το Γενικό Σχέδιο Υγείας

13 Οκτωβρίου 2023, 06:00

images

Νέες συναντήσεις με τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) και τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ), θα έχει σήμερα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, στην παρουσία των Υπουργών Υγείας και Οικονομικών σε συνέχεια των συναντήσεων που πραγματοποιήθηκαν τον Αύγουστο.

Όπως ανακοινώθηκε από την Προεδρία της Δημοκρατίας, ο κ. Χριστοδουλίδης θα έχει συνάντηση με εκπροσώπους του ΟΚΥπΥ στις 10:00 και ακολούθως με τον ΟΑΥ στις 11:30.

O πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΑΥ, Σταύρος Μιχαήλ μιλώντας στο YgeiaWatch ανέφερε ότι «μετά την τελευταία σύσκεψη στο προεδρικό, ο Οργανισμός δεσμεύτηκε να μεταφέρει εισηγήσεις και κοστολόγηση των υπηρεσιών του Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓεΣΥ) τις οποίες και αναμένεται να θέσει ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας».

Υπενθυμίζεται ότι στην τελευταία συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον ΟΚΥπΥ, είχε συζητηθεί η οικονομική βιωσιμότητα του Οργανισμού καθώς και η ποιοτική αναβάθμιση των δημόσιων νοσηλευτηρίων και των υπηρεσιών που προσφέρονται.

Στο πλαίσιο της συνάντησης, είχε αποφασιστεί η σύσταση ομάδας εργασίας που θα επιφορτιστεί με την ευθύνη ετοιμασίας 10 πρακτικών υλοποιήσιμων δράσεων.

Το δεύτερο θέμα που αναμένεται να συζητηθεί αφορά τη συμφωνία για την αποζημίωση που πρέπει να λαμβάνει ο Οργανισμός για τις υπηρεσίες δημόσιας υγείας και γενικού οικονομικού συμφέροντος που προσφέρει, καθώς και υπηρεσίες που προσφέρει σε αρμόδιους φορείς.

Ο Πρόεδρος κατά την τελευταία συνάντηση, είχε ζητήσει όπως γίνει μια συνοπτική κατάσταση των κύριων προτεραιοτήτων που αφορούν την οικονομική πτυχή και να γίνει ομάδα εργασίας που να αποτελείται από τη διευθυντική ομάδα του ΟΚΥΠΥ, το Υπ. Υγείας και το. Υπ. Οικονομικών, και να συμφωνηθεί μέσα δέκα υλοποιήσιμες δράσεις που πρέπει να γίνουν.

Παράλληλα, εκπρόσωποι του ΟΚΥπΥ ανέφεραν στον Πρόεδρο την πρόθεσή τους να αιτηθούν παράταση της κρατικής χορηγίας, ώστε να ολοκληρώσει ο οργανισμός το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που ξεκίνησε με την ίδρυσή του και δεν μπόρεσε να επιτευχθεί κυρίως λόγω της πανδημίας.

Κατά την τελευταία σύσκεψη στο προεδρικό, συζητήθηκε ακόμη το λεπτομερές σχέδιο δράσης του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (OAY) για τους επόμενους μήνες.

Σε δηλώσεις του μετά από την σύσκεψη, ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΟΑΥ, Σταύρος Μιχαήλ είπε ότι όσον αφορά τη βιωσιμότητα του ΓεΣΥ, έχουν διαβεβαιώσει τον Πρόεδρο και με τα στοιχεία που του έχουν παρουσιάσει ότι δεν υπάρχει οποιοδήποτε πρόβλημα βιωσιμότητας στον Οργανισμό με βάση τις υποθέσεις που έχουν κάνει και τόνισε ότι και για τον ίδιο τον Οργανισμό, αυτό είναι θέμα πρωταρχικής σημασίας για αυτόν τον λόγο το παρακολουθούν συνεχώς.

Όσον αφορά την ποιότητα που ήταν το δεύτερο θέμα που συζητήθηκε στη σύσκεψη, ο κ. Μιχαήλ είπε ότι αναφέρθηκαν στα διάφορα μέτρα που παίρνει ο ΟΑΥ για τους προσωπικούς και ειδικούς γιατρούς, τα νοσηλευτήρια και την ενδονοσοκομειακή φροντίδα.

Για τον τρίτο πυλώνα που είναι οι στρεβλώσεις, όπως ανέφερε ο κ. Μιχαήλ , ο Πρόεδρος αναφέρθηκε σε ειδικά θέματα όπως είναι οι λίστες αναμονής, η προσφορά σε θέματα χημείων, ακτινοδιαγνωστικών κέντρων και ο Οργανισμός έδωσε τις δράσεις τις οποίες θα λάβει για επίλυση των προβλημάτων.

Η Υπουργός Υγείας Πόπη Κανάρη δήλωσε ότι η βιωσιμότητα του ΓεΣΥ έχει εξασφαλιστεί για τα επόμενα χρόνια με βάση το πλάνο και τις δράσεις του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), ενώ διαβεβαίωσε για την στενή παρακολούθηση του θέματος από το Υπουργείο Υγείας.

Της Μόνικας Μακρυγιάννη

Σχετικά Άρθρα