ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Εισάγονται φάρμακα υπερχοληστερολαιμίας στο ΓεΣΥ

27 Δεκεμβρίου 2023, 15:38

images

Στην εισαγωγή νέας κατηγορίας καινοτόμων ενέσιμων φαρμάκων για θεραπεία της υπερχοληστερολαιμίας στο Γενικό Σύστημα Υγείας (ΓεΣΥ), θα προχωρήσει τον επόμενο μήνα ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), μετά την πρόσφατη έγκρισή τους από το Διοικητικό Συμβούλιο.

Η θεραπεία θα απευθύνεται σε ασθενείς σε υψηλού κινδύνου οι οποίοι πάσχουν από οικογενή υπερχοληστερολαιμία, αλλά και σε άτομα με ομόζυγη υπυρχοληστερολαιμία, στους οποίους οι κλασικές θεραπείες δεν είναι αποτελεσματικές.

Η οικογενής υπερχοληστερολαιμία (FH) είναι μια συχνή απειλητική γενετική νόσος, η οποία προκαλείται από την υψηλή χοληστερόλη.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, εάν δεν θεραπευτεί έγκαιρα, οδηγεί σε πρώιμη καρδιαγγειακή νόσο.

Οι πάσχοντες από FH εμφανίζουν υψηλές τιμές LDL χοληστερόλης (κακή χοληστερόλη), κάτι που οφείλεται σε μια μετάλλαξη ενός από τα γονίδια που ελέγχουν τον τρόπο με το οποίο αυτή μεταβολίζεται από τον οργανισμό.

Ενώ η Οικογενής Υπερχοληστερολαιμία είναι συχνή και επηρεάζει 1 στα 250 άτομα παγκοσμίως, η Ομόζυγη Υπερχοληστερολαιμία (ΗοFH) επηρεάζει 1 στα 300.000 άτομα.

Μιλώντας στο YgeiaWatch, o Ανώτερος Λειτουργός του ΟΑΥ Δρ Παναγιώτης Πέτρου, ανέφερε ότι η εισαγωγή του φαρμάκου θα επιφέρει οφέλη στη συμμόρφωση των ασθενών στη θεραπεία και ταυτόχρονα, θα προσφέρει λύσεις σε ασθενείς που ανήκουν σε ομάδες πολύ υψηλού κινδύνου.

Όπως εξήγησε, τα φάρμακα θα χορηγούνται ενέσιμα στους ασθενείς εντός του ιατρείου. Η θεραπεία ποικίλει ανάλογα με το ποιο φάρμακο θα χορηγείται στον κάθε ασθενή.

«Το ένα φάρμακο θα χορηγείται 2 φορές τον μήνα και το άλλο κάθε 3 μήνες και στη συνέχεια κάθε τέσσερις μήνες».

Σύμφωνα με τον Δρ. Πέτρου, υπολογίζεται ότι οι ασθενείς που χρήζουν χορηγίας των συγκεκριμένων φαρμάκων είναι 500-700 οι οποίοι ανήκουν σε ομάδες πολύ υψηλού κινδύνου.

«Κυρίως αφορά άτομα τα οποία έχουν πολύ ψηλή υπεροληστερολαιμία, αλλά και άτομα με υπεροληστερολαιμία που έχουν πολύ επιβαρυμένο ιατρικό ιστορικό και άτομα με ομόζυγη υπεροληστερολαιμία», πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι ο Οργανισμός θα προχωρά σε έγκριση των συγκεκριμένων φαρμάκων μέσω πρωτοκόλλου.

«Το φάρμακο αυτό δεν είναι κατάλληλο για όλους τους ασθενείς. Ο οργανισμός θα δίνει έγκριση μόνο στη βάση της επισύναψης των σωστών στοιχείων, σύμφωνα με τις κλινικές οδηγίες οι οποίες εφαρμόζονται σε όλες τις χώρες», διευκρίνισε ο Δρ. Πέτρου. 

Ενέσιμα προϊόντα για διαχείριση σχιζοφρένειας 

Παράλληλα, το Δ.Σ του Οργανισμού προχώρησε στην έγκριση ενέσιμων φαρμάκων για τη διαχείριση της σχιζοφρένειας.

Σύμφωνα με τον Δρ. Πέτρου, η θεραπεία η οποία χορηγείται από τους γιατρούς στους ασθενείς μια φορά τον μήνα.

«Η θεραπεία αυτή απευθύνεται σε άτομα τα οποία έχουν χαμηλή συμμόρφωση στις θεραπείες, αλλά και σε άτομα που δεν μπορούν να ανεχτούν την θεραπεία από το στόμα (πχ λόγω ανεπιθύμητων παρενεργειών) με αποτέλεσμα να διακόπτουν μόνοι τους τη θεραπεία».

Σημειώνεται ότι τα συγκεκριμένα φάρμακα θα τα προμηθεύονται απευθείας οι γιατροί και στη συνέχεια θα υποβάλουν αίτηση στον Οργανισμό για αποζημίωση.

«Με αυτό τον τρόπο ο ασθενής δεν θα χρειάζεται να τα προμηθεύεται από τα φαρμακεία και να πηγαίνει στον γιατρό για να του τα χορηγήσει. Με το να παρακαμφθεί αυτή η διαδικασία η οποία για κάποιους ασθενείς εμπεριέχει δυσκολίες, θα υπάρξουν σημαντικά οφέλη για τους ασθενείς και συγκεκριμένα για τη διαχείριση αυτή της νόσου», κατέληξε.

Της Μόνικας Μακρυγιάννη

Σχετικά Άρθρα