ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Είκοσι ανήλικοι σε πρόγραμμα απεξάρτησης

14 September 2022, 06:00

images

Είκοσι ανήλικοι συμμετείχαν από το 2020 έως το 2022, στο Σταθμό Συμβουλευτικής Ανηλίκων «ΑποφασίΖΩ – 18 κάτω» το οποίο λειτουργεί στo πλαίσo θεραπευτικού προγράμματος απεξάρτησης από τα ναρκωτικά ή/και το αλκοόλ.

Σε απάντηση προς το βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Αμμοχώστου Γιώργο Κουκουμά, ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χαζτηπαντέλα αναφέρει ότι σύμφωνα με την Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου (ΑΑΕΚ), το εν λόγω πρόγραμμα εξυπηρέτησε συνολικά από το 2020 μέχρι σήμερα περίπου 20 ανηλίκους.

Συγκεκριμένα, κατά το 2020 εξυπηρέτησε 2 ανήλικους, κατά το 2021 10 ανήλικους και από τις αρχές Ιανουαρίου του 2022 μέχρι τα τέλη Απριλίου 2022 εξυπηρέτησε 8 ανήλικους.

Ακόμη, το πρόγραμμα εξυπηρέτησε ένα μεγαλύτερο αριθμό οικογενειών που ζήτησαν βοήθεια για τα παιδιά τους.

Ο κ. Κουκουμάς σημειώνει πως «έχουμε ενημερωθεί ότι στο τέλος του 2022 ολοκληρώνεται η περίοδος χρηματοδότησης του κέντρου “ΑποφασίΖΩ 18 Κάτω”, το οποίο αποτελεί τη μόνη δομή στήριξης και απεξάρτησης ανηλίκων που απευθύνεται στην επαρχία Λάρνακας».

Συνεπώς, όσον αφορά την αξιολόγηση της δράσης και της λειτουργίας του κέντρου, σύμφωνα με την ΑΑΕΚ, κατά την περίοδο λειτουργίας του Προγράμματος, έχουν πραγματοποιηθεί όλες οι απαιτούμενες δράσει,ς όπως προβλέπονται στην αίτηση έγκρισης του προγράμματος και το σχετικό συμβόλαιο.

Ειδικότερα, η αξιολόγηση της δράσης και λειτουργίας του κέντρου, γίνεται μέσα από την υποβολή από το κέντρο και εξέταση από την ΑΑΕΚ, τετραμηνιαίων εκθέσεων, οι οποίες συμπεριλαμβάνουν την ανάλυση της δραστηριοποίησης του κέντρου και τα αντίστοιχα οικονομικά στοιχεία που συνοδεύουν την ίδια περίοδο.

Ακόμη, με την ολοκλήρωση κάθε έτους ,αποστέλλεται ετήσια έκθεση που αποτελεί τη συνολική εικόνα της λειτουργίας κατά το έτος ελέγχου.

Όπως αναφέρει η ΑΑΕΚ, το κέντρο έχει υποβάλει όλες τις τετραμηνιαίες και ετήσιες εκθέσεις που όφειλε μέχρι σήμερα και αυτές έγιναν αποδεκτές. Ως εκ τούτου, έχουν αποδεσμευτεί κατά αναλογία οι σχετικές δόσεις προς το Κέντρο.

Προστίθεται ότι από τις επισκέψεις στο πρόγραμμα έχουν εντοπιστεί τα εξής:

-Έχει γίνει μικρός αριθμός αιτημάτων από ανήλικους αναλογικά.

-Υπάρχει επάρκεια κτιριακών υποδομών και παρεμβάσεων ελκυστικά προς ανήλικα και νεαρά άτομα.

-Το προσωπικό που δραστηριοποιείται στο κέντρο έχει ευθύνες και σε άλλα προγράμματα του ΚΕΣΥΨΥ.

Ο κ. Κουκουμάς θέτοντας το ερώτημα ποια είναι η πρόθεση σχετικά με τη συνέχιση του συγκεκριμένου προγράμματος, νοουμένου ότι πρόκειται για το μόνο αντίστοιχο πρόγραμμα στην επαρχία Λάρνακας, η ΑΑΕΚ ανέφερε ότι το πρόγραμμα εξυπηρετεί την επαρχία Λάρνακας με ευέλικτο ωράριο και δέχεται παραπομπές μέσω του πρωτοκόλλου συνεργασίας με την ΥΚΑΝ καθώς επίσης και τα σχολεία.

Σημειώνεται ακόμη ότι ως προς την γεωγραφική κατανομή των θεραπευμένων, το Κέντρο καλύπτει και πρόσωπα που διαμένουν εκτός της επαρχίας Λάρνακας όπου εδράζεται (50% διαμένουν Λάρνακα).

Εντούτοις, η τελική αξιολόγηση του προγράμματος μπορεί να γίνει μόνο μετά την υποβολή της τελικής έκθεσης, καθώς επίσης η ΑΑΕΚ θεωρεί σημαντική την λειτουργία θεραπευτικού προγράμματος για ανήλικους στην Επαρχία Λάρνακας.

Ποια η λειτουργία του «ΑποφασίΖΩ – 18 Κάτω»

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Λάρνακας, ο «Σταθμός Συμβουλευτικής Ανηλίκων «ΑποφασίΖΩ – 18 κάτω» λειτουργεί στο πλαίσιο θεραπευτικού προγράμματος απεξάρτησης από τα ναρκωτικά ή/και το αλκοόλ και αφορά ανήλικους χρήστες, είτε περιστασιακούς, είτε συστηματικούς, άτομα δηλαδή από 18 ετών και κάτω και τις οικογένειές τους.

Επίσης, ο Σταθμός επιχορηγείται και αδειοδοτείται από την Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου και στηρίζεται από το Δήμο Λάρνακας. Παρέχει υπηρεσίες ατομικής συμβουλευτικής και προσωπικής ανάπτυξης, ομάδες εμψύχωσης και αυτογνωσίας, ενώ προσφέρει επαγγελματικό προσανατολισμό, εμπλουτίζει ενδιαφέροντα και ψυχαγωγικές ασχολίες.

Προστίθεται ότι παρέχεται νομική συμβουλευτική για αντιμετώπιση της παραβατικότητας, αντιμετωπίζονται μαθησιακές και σχολικές δυσκολίες, ενώ δίνεται στήριξη και καθοδήγηση στους γονείς.

Ακόμη, παρέχεται διακρανιακή ελεγχόμενη μαγνητική επαγωγική και δεκτική μουσικοθεραπεία, ενώ η ομάδα που απαρτίζει τον Σταθμό αποτελείται από ψυχολόγους, ψυχοθεραπευτές, νομικό σύμβουλο, εκπαιδευτές και σύμβουλους επαγγελματικής κατάρτισης, κατάλληλα εκπαιδευμένα άτομα στη διακρανιακή ελεγχόμενη μαγνητική επαγωγική και δεκτική μουσικοθεραπεία.

Ο Σταθμός λειτουργεί καθημερινά Δευτέρα με Παρασκευή μέχρι τις 8.00 το βράδυ.

Της Ουρανίας Στυλιανού

Σχετικά Άρθρα