ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ειδικοί: Σημαντικός ο εμβολιασμός έναντι του κοκκύτη

10 Μαΐου 2024, 16:00

images

Τη σημαντικότητα του εμβολιασμού έναντι του κοκκύτη, τονίζουν οι ειδικοί μετά και τον αυξημένο αριθμό κρουσμάτων που παρουσιάζονται στις χώρες τις ΕΕ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), 60.000 κρούσματα κοκκύτη αναφέρθηκαν στις χώρες της ΕΕ και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου από τον Ιανουάριο του 2023 ως τον Απρίλιο του 2024.

Το ίδιο διάστημα, έχουν καταγραφεί συνολικά 19 θάνατοι από την ασθένεια (11 παιδιά και 8 ηλικιωμένοι).

Σημαντική πρόκληση για τη δημόσια υγεία

Το ECDC αναφέρει ότι ο κοκκύτης, μια ενδημική ασθένεια στην ΕΕ/ΕΟΧ και παγκοσμίως που προκαλεί μεγαλύτερες επιδημίες κάθε τρία έως πέντε χρόνια, ακόμη και σε χώρες με υψηλή εμβολιαστική κάλυψη, παραμένει μια σημαντική πρόκληση για τη δημόσια υγεία.

Νοσηλεύεται ένα βρέφος στο Μακάριο

Μιλώντας στο YgeiaWatch, o διευθυντής της Παιδιατρικής Κλινικής του Μακάριου Νοσοκομείου Λευκωσίας, Δρ Αβραάμ Ηλία ανέφερε ότι τα βρέφη κάτω των έξι μηνών που είναι ανεμβολίαστα ή ατελώς εμβολιασμένα , αντιμετωπίζουν τον υψηλότερο κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών από τη νόσο.

«Αυτή τη στιγμή νοσηλεύεται ένα βρέφος εννέα μηνών στο Μακάριο νοσοκομείο το οποίο είναι ανεμβολίαστο. Θα πάρει σύντομα εξιτήριο όμως ταλαιπωρήθηκε αρκετά, αφού νοσηλεύεται εδώ και περίπου τρεις εβδομάδες».

Σημαντικός ο εμβολιασμός στην εγκυμοσύνη

Όπως τονίζει το ΕCDC, o πιο αποτελεσματικός τρόπος να προστατευτούν τα βρέφη από τον κοκκύτη, είναι ο εμβολιασμός των εγκύων κατά την κύηση.

Με τον εμβολιασμό μεταφέρονται αντισώματα στο έμβρυο μέσω του πλακούντα και με αυτό τρόπο το βρέφος προστατεύεται τους πρώτους μήνες της ζωής του, όταν είναι πολύ ευάλωτο.

Ο εμβολιασμός κατά την κύηση δεν έχει παρενέργειες στην έγκυο και στο έμβρυο και έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την πιθανότητα νόσησης από κοκκύτη σε βρέφη ηλικίας κάτω των 3 μηνών, πάνω από 90%.

«Ο βασικός εμβολιασμός κατά του κοκκίτη ξεκινά στο δεύτερο μήνα της ζωής του βρέφους, στη συνέχεια στους τέσσερις και στους έξι μήνες. Η 4η δόση πρέπει να πραγματοποιείται στους 18 μήνες ζωής του παιδιού και η 5η δόση περίπου στα έξι χρόνια η 6η  στα δέκα χρόνια και στη συνέχεια κάθε 10 χρόνια», σημειώνει ο Δρ Ηλία.

Οι ενήλικες, εξηγεί ο γιατρός, συνήθως το παιρνούν ήπια «αλλά συστήνεται να προχωρούν σε εμβολιασμό όταν πρόκειται να γεννηθεί παιδί στο περιβάλλον τους για να το προστατεύσουν».

Πώς μεταδίδεται ο κοκκύτης

Η μετάδοση, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) γίνεται αερογενώς με σταγονίδια ή με άμεση επαφή με εκκρίσεις από το αναπνευστικό σύστημα νοσούντων ατόμων. Σε εμβολιασμένους πληθυσμούς, τα βακτήρια συχνά μεταφέρονται στο σπίτι από ένα μεγαλύτερο σε ηλικία αδερφάκι ή μερικές φορές από έναν ενήλικα.

«Τα πρώτα συμπτώματα είναι παρόμοια με του απλού κρυολογήματος. Παρουσιάζει δηλαδή, βήχα, ελαφρό πυρετό, τρέχουν τα μάτια του και η μύτη του. Τα πιο πάνω συμπτώματα διαρκούν 1-2 βδομάδες και στη συνέχεια ο βήχας αρχίζει να γίνεται πιο έντονος και πιο συχνός», προσθέτει ο Δρ Ηλία.

Τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως 7 έως 10 ημέρες μετά τη λοίμωξη, αλλά μπορεί να εμφανιστούν έως και 21 ημέρες μετά.

Στη συνέχεια ο βήχας γίνεται εντονότερος και χαρακτηρίζεται από επεισόδια παροξυσμικού βήχα ακολουθούμενου από υψίσυχνο εισπνευστικό συριγμό.

Ο κοκκύτης, επισημαίνει ο γιατρός, μπορεί να έχει σοβαρότατες επιπλοκές στα παιδιά όπως είναι η λευκόσταση, εγκεφαλική αιμορραγία και κύλες .

«Μην ξεχνάμε ότι πριν από 3 περίπου χρόνια χάσαμε και ένα βρέφος δύο μηνών από επιπλοκή του κοκίτη», προσθέτει ο γιατρός.

Η συχνότερη επιπλοκή είναι η δευτεροπαθής πνευμονία η οποία αποτελεί και τη συχνότερη αιτία θανάτου.

Η κοκκυτική εγκεφαλοπάθεια είναι βαρύτατη επιπλοκή και προσβάλλει κυρίως βρέφη και κλινικά προβάλει με σπασμούς, αταξία, εστιακά νευρολογικά συμπτώματα και κώμα.

Άλλες λιγότερο σοβαρές επιπλοκές του κοκκύτη, περιλαμβάνουν μέση ωτίτιδα, ανορεξία και αφυδάτωση.

«Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι διακυβεύονται ζωές, κυρίως των μικρών παιδιών. Τα εμβόλια κατά του κοκκύτη έχουν αποδειχθεί ασφαλή και αποτελεσματικά. Έχουμε την ευθύνη, ως γονείς ή ως επαγγελματίες της δημόσιας υγείας, να προστατεύσουμε την πιο ευάλωτη ομάδα από τις θανατηφόρες επιπτώσεις αυτής της νόσου», τόνισε η Άντρεα Άμον, διευθύντρια του ECDC.

 «Η αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων κοκκύτη σε όλη την Ευρώπη δείχνει την ανάγκη επαγρύπνησης. Πρόκειται για μια σοβαρή ασθένεια, ιδίως στα βρέφη. Διαθέτουμε ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια που μπορούν να τον προλάβουν. Ο εμβολιασμός είναι το βασικό μας εργαλείο για να βοηθήσουμε να σωθούν ζωές και να σταματήσουμε την περαιτέρω εξάπλωση της νόσου», τόνισε η Επίτροπος της ΕΕ για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων , Στέλλα Κυριακίδου.

Της Μόνικας Μακρυγιάννη

Σχετικά Άρθρα