ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Εγκαινιάστηκε το πρώτο Κέντρο Νευροαναπτυξιακών Δυσκολιών στην Κύπρο

28 Απριλίου 2023, 13:08

images

Τα εγκαίνια του πρώτου Κέντρου Νευροαναπτυξιακών Δυσκολιών στην Κύπρο τελέστηκαν σήμερα από την Υπουργό Υγείας, Πόπη Κανάρη, το οποίο βρίσκεται υπό τη Διεύθυνση των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας του ΟΚΥπΥ.

Το Κέντρο στεγάζεται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, γεμάτο χρώματα και ζωγραφιές και είναι το πρώτο στην Κύπρο που ειδικεύεται στις Νευροαναπτυξιακές Διαταραχές. Επίσης, σε αρχικό στάδιο το Κέντρο θα εστιαστεί στη διαταραχή του αυτιστικού φάσματος.

Ακόμη, το Κέντρο παρέχει πολύ-επίπεδη εξειδικευμένη φροντίδα σε παιδιά πρώιμης ηλικίας μέχρι επτά ετών, αλλά και στη στήριξη και σωστή καθοδήγηση των οικογενειών τους. Στο Κέντρο προσφέρονται αξιολογήσεις και θεραπείας από εξειδικευμένο και έμπειρο επιστημονικό προσωπικό, το οποίο απαρτίζουν παιδοψυχίατροι, ψυχολόγος, εργοθεραπευτές, λογοθεραπευτές και νοσηλευτικοί λειτουργοί.

Στον χαιρετισμό της η κ. Κανάρη δήλωσε ότι η δημιουργία του Κέντρου εντάσσεται στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών και Εθνικών Στρατηγικών Σχεδιασμών, που έχουν ως στόχο την προώθηση και την πρόληψη των διαταραχών, μέσω του εντοπισμού και της έγκαιρης διάγνωσης.

Υπέδειξε, επίσης, ότι το Κέντρο θα συνδράμει στην υιοθέτηση βέλτιστης Ευρωπαϊκής πρακτικής, λόγω της άμεσης συνεργασίας που υπάρχει μεταξύ όλων των ειδικών του Κέντρου συνεισφέροντας με αυτό τον τρόπο στην ποιότητα ζωής και υγείας των παιδιών.

Παράλληλα, διαβεβαίωσε όλους ότι το Υπουργείο Υγείας θα παραμείνει αρωγός και συμπαραστάτης σε αυτό το ταξίδι, στηρίζοντας τις προσπάθειες για ανάπτυξη προγραμμάτων και δράσεων, μέσω των οποίων προσφέρονται ποιοτικές υπηρεσίες φροντίδας και καινούργιες ευκαιρίες στα παιδιά με νευροαναπτυξιακές διαταραχές.

Η διευθύντρια της Διεύθυνσης Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας, Δρ Άννα Παραδεισώτη, ανέφερε ότι η δημιουργία του Κέντρου έγινε πραγματικότητα μέσω της χρηματοδότησης από τον Μηχανισμό ΕΟΧ Νορβηγίας (Ευρωπαϊκός Οικονομικός Χώρος) και τη συνεχή στήριξη του ΟΚΥπΥ.

Σημείωσε ότι το Κέντρο διαθέτει σύγχρονο εξοπλισμό και έχει δημιουργηθεί με υψηλές προδιαγραφές βάσει τις απαιτήσεις της κάθε ειδικότητος, καθώς και της λειτουργίας της πολυθεματικής ομάδας.

Στους στόχους του Κέντρου περιλαμβάνονται η διασύνδεση και συνεργασία με άλλες υπηρεσίες του ΟΚΥπΥ, η συλλογή επιστημονικών δεδομένων σχετικά με τις νευροαναπτυξιακές διαταραχές και η διμερής συνεργασία με επιστημονικά κέντρα του ιδίου τομέα της Νορβηγίας.

Ακόμη, στο πρωτοποριακό Κέντρο Νευροαναπτυξιακών Δυσκολιών μπορούν να παραπεμφθούν από παιδιάτρους ή και άλλους ειδικούς γιατρούς, παιδιά και γονείς που είναι δικαιούχοι και μη του ΓεΣΥ.

Για περισσότερες πληροφορίες οι πολίτες μπορούν να καλέσουν στο τηλέφωνο 22 378 268 ή να επισκεφθούν την ιστοσελίδα του Κέντρου στον σύνδεσμο www.cndd.org.cy ή μέσω της ιστοσελίδας του ΟΚΥπΥ www.shso.org.cy .



Σχετικά Άρθρα