ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

ΕΕ: Κουτσουρεμένη η «Αποκατάσταση της Φύσης»

12 Ιουλίου 2023, 14:38

images

Ο κανονισμός για την Αποκατάσταση της Φύσης, παρά την πολεμική που δέχθηκε, εγκρίθηκε σήμερα έστω και κουτσουρεμένος, από την Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου.

Ο κανονισμός εγκρίθηκε με 336 ψήφους υπέρ και 300 εναντίον.

Οι έξι κύπριοι ευρωβουλευτές τοποθετήθηκαν ως εξής:

Υπέρ οι δύο βουλευτές του ΑΚΕΛ Γιώργος Γεωργίου και Νιαζί Κιζιλγιουρεκ, της πολιτικής ομάδας Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά.

Υπέρ ο ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ Κώστας Μαυρίδης και ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδάκης της πολιτικής ομάδας Συμμαχία Σοσιαλιστών και Δημοκρατών.

Εναντίον ψήφισε η ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ, Ελένη Σταύρου, ακολουθώντας την πολιτική γραμμή του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο οποίο ανήκει και το οποίο εξαρχής είχε ταχθεί κατά του κανονισμού.

Ο ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ Λουκάς Φουρλάς, βρισκόταν από χθες στην Κύπρο για σοβαρούς προσωπικούς λόγους και επομένως, δεν συμμετείχε στη ψηφοφορία.

Η Κύπρος χαιρετίζει την ψήφιση του κανονισμού

Ο υπουργός Γεωργίας Πέτρος Ξενοφώντος σε δηλώσεις στη StockWatch, είπε «χαιρετίζουμε τη ψήφιση του κανονισμού και είμαστε έτοιμοι να εφαρμόσουμε τις πρόνοιες του».

Διευκρίνισε ότι «οι κανονισμοί όταν ψηφίζονται από την ΕΕ δεν μπορούν να μην εφαρμοστούν από τα κράτη μέλη, συνεπώς και η Κύπρος είναι υποχρεωμένη να εφαρμόσει τις πρόνοιες του κανονισμού».

Σύμφωνα με πληροφορίες της StockWatch, λόγω των έντονων αντιδράσεων των γεωργών οι οποίοι κατήλθαν σε διαμαρτυρία και έξω από το ευρωκοινοβούλιο την ώρα της συνεδρίας υπήρξε συμβιβασμός για πρόνοιες που αφορούσαν γεωργικές εκτάσεις, οι οποίες εξαιρέθηκαν από την υποχρέωση για αποκατάσταση τους από τον κανονισμό».

Το τελικό κείμενο με τις πρόνοιες που απαλείφθηκαν και η ημερομηνία εφαρμογής του κανονισμού Αποκατάστασης της Φύσης,  θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες.

Σημειώνεται ο συγκεκριμένος κανονισμός αποτελεί τη σημαντικότερη νομοθεσία σχετικά με την προστασία της φύσης και της βιοποικιλότητας, μετά τις δύο ευρωπαϊκές οδηγίες της φύσης, την οδηγία για τα άγρια πτηνά και την οδηγία των οικοτόπων, οι οποίες ψηφίστηκαν το 1979 και 1992, αντίστοιχα.

Πέραν από την προστασία της φύσης και της βιοποικιλότητας, ο συγκεκριμένος κανονισμός κρίνεται ως σημαντικός, αφού σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η εφαρμογή του θα συμβάλει στην προστασία των υδάτων, της δημόσιας υγείας, αλλά και στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, μίας άκρως σημαντικής απειλής ειδικά για τις χώρες της Μεσογείου, όπως και της Κύπρου. 

Σχετικά Άρθρα