ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Εβδομάδα Ευαισθητοποίησης για το Αλκοόλ 30 Νοεμβρίου- 06 Δεκεμβρίου 2020

01 Δεκεμβρίου 2021, 15:35

images

Την Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2021, πραγματοποιήθηκε διαδικτυακή διάσκεψη τύπου με θέμα « Η Πρόληψη της επιβλαβούς χρήσης αλκοόλ ανάμεσα σε ανήλικα άτομα, έγκυες και θηλάζουσες μητέρες», στο πλαίσιο της  9ης Εβδομάδας Ευαισθητοποίησης για το Αλκοόλ που συνδιοργανώθηκε από την Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου (ΑΑΕΚ), το Συμβουλευτικό Κέντρο Στήριξης της Οικογένειας (ΣΥΚΕΣΟ) και το ΚΕΝΘΕΑ.  

Στη διάσκεψη τύπου απηύθυναν χαιρετισμό ο Πρόεδρος της ΑΑΕΚ, Δρ. Χρίστος Μηνά, ο Πρόεδρος του ΚΕΝΘΕΑ, ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Ταμασσού και Ορεινής κ. Ησαΐας και η Πρόεδρος του ΣΥΚΕΣΟ κα. Σκεύη Κουκουμά. Κατά τη διάσκεψη τύπου έγινε επίσης σύντομη παρουσίαση του επιχορηγημένου προγράμματος «Εκπαιδευτικό Δίκτυο Επαγγελματιών: ΡΕΑ» από την κα. Ελένη Ευαγόρου, συντονίστρια του προγράμματος και λειτουργό του ΣΥΚΕΣΟ, και παρουσίαση των αναθεωρημένων Κλινικών Κατευθυντηρίων Γραμμών για την πρόληψη, διάγνωση και θεραπεία του Φάσματος Διαταραχής Εμβρυϊκού Αλκοολισμού και του Συνδρόμου Εμβρυϊκού Αλκοολισμού από την κα Λήδα Χριστοδούλου, λειτουργό της ΑΑΕΚ. Στη συνέχεια ακολούθησε παρουσίαση από την κα. Έλενα Ζαρούνα, Διευθύντρια του ΚΕΝΘΕΑ για το πρόγραμμα ασφαλούς νυχτερινής διασκέδασης “Orange Bubble”, όπως επίσης και το τηλεοπτικό σποτ και δυο συζητήσεις podcast  σχετικά με το ρόλο των γονιών και της πολιτείας για τη μείωση της προσβασιμότητας και διαθεσιμότητας αλκοόλ σε παιδιά κάτω των 18.

Στόχος της Εβδομάδας Ευαισθητοποίησης για το Αλκοόλ για 9η συνεχή χρονιά θα είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας για τη μείωση των κινδύνων που σχετίζονται με την επιβλαβή κατανάλωση αλκοόλ ανάμεσα σε παιδιά και νέους, αλλά και σε ευάλωτες ομάδες συμπεριλαμβανομένων των εγκύων και θηλαζουσών γυναικών που ενδέχεται να κάνουν χρήση αλκοόλ ή  και άλλων ουσιών.

Η πολιτική και οι δράσεις που προωθούνται  συμπεριλαμβάνουν προληπτικά μέτρα για την  ενίσχυση της γνώσης ανάμεσα στους επαγγελματίες της υγείας, των κοινωνικών υπηρεσιών και σε εκπαιδευτικούς σχετικά με το ΣΕΑ και ΦΔΕΑ. Παράλληλα προωθείται η ενίσχυση και παροχή ενημέρωσης για εκπαιδευτικούς και γονείς για την αντιμετώπιση της χρήσης αλκοόλ ανάμεσα σε ανήλικα άτομα, σε μια συντονισμένη προσπάθεια μείωσης της προσβασιμότητας αλκοόλ ανάμεσα σε παιδιά κάτω των 18 ετών. Περαιτέρω, με αφορμή την τροποποίηση του Περί Πώλησης Οινοπνευματωδών Ποτών Νόμου Κεφ. 144, το ΚΕΝΘΕΑ μέσα στο πλαίσιο εφαρμογής του επιχορηγημένου προγράμματος της ΑΑΕΚ «Party Safe/Orange Bubble» θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακή συνάντηση με εκπροσώπους των Δήμων και των κοινοτήτων για ενημέρωση των προνοιών της νομοθεσίας και τη συμβολή τους για την εφαρμογή της.

Η εφαρμογή αποτελεσματικά τεκμηριωμένων πολιτικών αποσκοπεί στη βελτίωση της υγείας και της ευημερίας των πολιτών στο σύνολο. Η πρόσβαση στην υγειά είναι αναπόσπαστο δικαίωμα όλων των ανθρώπων. Συνεπώς, η διασφάλιση της δημοσίας υγείας αποτελεί υποχρέωση και δέσμευση μας.

Το τηλεοπτικό σποτ του Προέδρου της ΑΑΕΚ με σχετικά μηνύματα για την Εβδομάδα Ευαισθητοποίησης για το Αλκοόλ, οι «Κλινικές Κατευθυντήριες Γραμμές για την πρόληψη, διάγνωση και θεραπεία του Φάσματος Διαταραχής Εμβρυϊκού Αλκοολισμού και του Συνδρόμου Εμβρυϊκού Αλκοολισμού», το τηλεοπτικό σποτ για έφηβους και γονείς όπως επίσης και οι συζητήσεις podcast θα είναι διαθέσιμα  για όλους τους ενδιαφερόμενους στην ιστοσελίδα της ΑΑΕΚ www.naac.org.cy και στη σελίδα στο Facebook.

Στην Εβδομάδα Ευαισθητοποίησης για το Αλκοόλ που διαρκεί  από τις 29 Νοεμβρίου- 05 Δεκεμβρίου 2021, συνδράμουν το προληπτικό πρόγραμμα «Orange Bubble»  του ΚΕΝΘΕΑ, το προληπτικό πρόγραμμα «Εκπαιδευτικό Δίκτυο για επαγγελματίες: ΡΕΑ» του ΣΥΚΕΣΟ, το Προληπτικό Πρόγραμμα Νοσηλευτικής Ψυχικής Υγείας Εξέλιξις των Νοσηλευτικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας και το ΚΕΣΥΨΥ.

Σχετικά Άρθρα