ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Δρομολογήθηκε ένα νέο πλαίσιο υγειονομικής ασφάλειας της ΕΕ

30 Δεκεμβρίου 2022, 14:19

images

Τέθηκαν επισήμως σε ισχύ τα δομικά στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας, όπως αναφέρει ανακοίνωση της Κομισιόν.

Προσθέτει ότι σ' αυτά δεν περιλαμβάνονται μόνο αυστηρότεροι ενωσιακοί κανόνες για τις σοβαρές διασυνοριακές απειλές κατά της υγείας, αλλά και ισχυρότερη εντολή του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), καθώς και ένα νέο πλαίσιο έκτακτης ανάγκης για τα ιατρικά αντίμετρα.

Σημειώνει ακόμη ότι σε συνδυασμό με τη διευρυμένη εντολή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) και τη συγκρότηση της Αρχής Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Καταστάσεων Έκτακτης Υγειονομικής Ανάγκης (HERA), η ΕΕ διαθέτει πλέον τα αναγκαία εργαλεία για να προετοιμαστεί και να ανταποκριθεί καλύτερα στην περίπτωση έκτακτης ανάγκης στον τομέα της δημόσιας υγείας.

Με την έναρξη ισχύος των νέων αυτών κανόνων, ολοκληρώνεται η ετοιμότητα και οι ικανότητες αντίδρασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας, και καθιερώνεται ένα στιβαρό νομικό πλαίσιο για τη βελτίωση της ικανότητας της ΕΕ στους ζωτικούς τομείς της πρόληψης, της ετοιμότητας, της επιτήρησης, της εκτίμησης κινδύνου, της έγκαιρης προειδοποίησης και της αντίδρασης.

Η Στέλλα Κυριακίδου, Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων δήλωσε ότι δύο χρόνια αφότου παρουσιάσαμε το όραμά μας για μια ισχυρή Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας, το όραμα αυτό σήμερα γίνεται πραγματικότητα.

"Η νόσος COVID έδειξε πόσα μπορούμε να επιτύχουμε όταν συνεργαζόμαστε ως Ένωση, και, έτσι, τώρα έχουμε τα εργαλεία που χρειαζόμαστε για να χαράξουμε μια νέα πορεία ετοιμότητας και αντίδρασης της ΕΕ στον τομέα της υγείας. Η γρήγορη και αποφασιστική δράση ως Ένωση είναι το ισχυρότερο εργαλείο μας για την προστασία των πολιτών μας από απειλές κατά της υγείας, και για τον σκοπό αυτόν χρειαζόμαστε ισχυρούς και μόνιμους μηχανισμούς" επισήμανε.

Σχετικά Άρθρα