ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Δράσεις για ενδυνάμωση της ισότητας των φύλων

08 Μαρτίου 2023, 10:34

images

Δράσεις για ενδυνάμωση της ισότητας των φύλων και εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, ζητούν οργανωμένα σύνολα, με αφορμή τη σημερινή  Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, ενώ φορείς της εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας αναφέρονται στους στόχους και επιδιώξεις τους για ενίσχυση του ρόλου της γυναίκας στην κοινωνία.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης διαβεβαίωσε ότι τα θέματα ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών βρίσκονται ψηλά στην πολιτική ατζέντα της διακυβέρνησης του και ότι με πλήρη επίγνωση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες, το  πρόγραμμα διακυβέρνησης περιλαμβάνει συγκεκριμένες πολιτικές και δράσεις, μεταξύ άλλων, για την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά  των γυναικών, τη σύζευξη της οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής, τη  μείωση του χάσματος αμοιβών, την ίση μεταχείριση σε όλους του τομείς    της  ζωής.

Σε μήνυμα με αφορμή την σημερινή Μέρα της Γυναίκας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι στόχος της διακυβέρνησης είναι η  ενίσχυση και αναβάθμιση των θεμάτων ισότητας των φύλων και προς αυτή    την  κατεύθυνση θα προχωρήσει άμεσα και στη θεσμοθέτηση του Επιτρόπου  Ισότητας των Φύλων.

Αναφέρει εξάλλου ότι η φετινή παγκόσμια  ημέρα γυναικών είναι αφιερωμένη στην καινοτομία και την τεχνολογία  για την    ισότητα των φύλων και μέσα σε αυτό το πλαίσιο και δεδομένης  της χαμηλής εκπροσώπησης των γυναικών στην καινοτομία και την  τεχνολογία, με  πρωτοβουλία της Επιτρόπου Ισότητας των Φύλων και σε  συνεργασία με το    Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών Κύπρου, η Κυβέρνηση  προχωρά σε θεσμοθέτηση   10  υποτροφιών σε γυναίκες της Κύπρου.

Ο  Πρόεδρος σημειώνει ότι    σήμερα είναι ημέρα τιμής και περισυλλογής για  τις θυσίες και τις μάχες  που έδωσαν οι γυναίκες ανά το παγκόσμιο,  ώστε να αποκτήσουν το δικαίωμα    στα αυτονόητα, όπως, ανάμεσα σε άλλα,  το δικαίωμα του εκλέγειν και  εκλέγεσθαι και της εργασίας επί ίσοις  όροις.

Η Παγκόσμια Ημέρα   της  Γυναίκας στις 8 Μαρτίου αποτελεί  ημέρα υπόμνησης των διαχρονικών   αγώνων  και των συλλογικών κατακτήσεων  των γυναικών, αναφέρει η  Υπουργός   Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως,  Άννας Κουκκίδη-Προκοπίου.

Η  κ.   Προκοπίου σε μήνυμα της για την  Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας,  αναφέρει   ότι δυστυχώς χρειάστηκαν  δεκαετίες συνεχών και εντατικών  διεκδικήσεων   για να μπορούν οι  γυναίκες να απολαμβάνουν σήμερα  ανεμπόδιστα θεμελιώδη   ανθρώπινα  δικαιώματα και ελευθερίες.

Σημειώνει  ότι η παροχή ίσων    ευκαιριών σε άντρες και γυναίκες σε όλα τα επίπεδα  και εκφάνσεις του    δημόσιου και ιδιωτικού βίου αποτελεί θεμελιακή  προϋπόθεση για την    επίτευξη ουσιαστικής κοινωνικής αλλαγής και  προόδου.

«Ως αρμόδια    Υπουργός για τα θέματα Ισότητας των Φύλων  και ειδικότερα για τα θέματα    πρόληψης και καταπολέμησης της βίας κατά  των γυναικών εκφράζω την    ετοιμότητά μου για άμεση προώθηση και  εφαρμογή της πρώτης Εθνικής    Στρατηγικής και του πρώτου Εθνικού Σχεδίου  Δράσης για την Πρόληψη και    Καταπολέμηση της Έμφυλης Βίας που  καταρτίστηκαν πρόσφατα, με χρονικό    ορίζοντα υλοποίησης την πενταετία  2023-2028», προσθέτει.

Εξηγεί    ότι πρόκειται για έγγραφα και  δεσμεύσεις πολιτικής που φιλοδοξούν να    αντιμετωπίσουν ολιστικά και  ολοκληρωμένα το πολυσύνθετο πρόβλημα της    έμφυλης βίας, στη βάση  θυματοκεντρικών προσεγγίσεων, οι οποίες θέτουν    τις γυναίκες στο  επίκεντρο των μεταρρυθμιστικών τους δράσεων.

Σύμφωνα    με την κ.  Προκοπίου, η κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει άμεσα σε    ενέργειες για  θεσμοθέτηση του θεσμού της Επιτρόπου Ισότητας των Φύλων    και  στοχευμένες δράσεις θα προωθηθούν, επίσης, με σκοπό την αποδόμηση     παρωχημένων κοινωνικών και σεξιστικών στερεοτύπων και αντιλήψεων που     αποτελούν και βασική γενεσιουργό αιτία των ανισοτήτων και των    διακρίσεων  σε βάρος των γυναικών.

Παράλληλα, συμπληρώνει, θα    προωθηθούν  μέτρα και πολιτικές με στόχο την ενίσχυση της γυναικείας    απασχόλησης και  επιχειρηματικότητας, τη συμφιλίωση του έμφυλου   χάσματος  στις αμοιβές  και τη σύζευξη προσωπικών, οικογενειακών και    επαγγελματικών υποχρεώσεων  των γυναικών.

Ανάμεσα στις ενέργειες    είναι και η έμπρακτη ενίσχυση  των γυναικών στους πολλαπλούς και συχνά    ετερόκλητους ρόλους που  αναλαμβάνουν σε προσωπικό και επαγγελματικό    επίπεδο.

Επίσης,  βασική επιδίωξη και αναγκαιότητα αποτελεί και η    ενίσχυση των ψηφιακών  δεξιοτήτων των γυναικών, σε έναν κόσμο διαρκώς    και ταχύτατα εξελισσόμενο  τεχνολογικά, καθώς και η επίτευξη ισόρροπης    συμμετοχής ανδρών και  γυναικών σε θέσεις λήψεως αποφάσεων στη δημόσια    και πολιτική σφαίρα.

«Ως  Πολιτεία, αναγνωρίζουμε και κατανοούμε    πλήρως τις πολλαπλές προκλήσεις  και δυσχέρειες που καλούνται να    αντιμετωπίσουν καθημερινά οι μητέρες, οι  εργαζόμενες, οι άνεργες    γυναίκες, οι μονογονείς, οι αγρότισσες, οι  μετανάστριες, οι γυναίκες    πρόσφυγες, οι αιτήτριες ασύλου, οι γυναίκες  που πλήττονται εντονότερα    από τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό,  οι ηλικιωμένες, οι    γυναίκες με αναπηρίες, οι γυναίκες που αντιμετωπίζουν  διακρίσεις λόγω    του σεξουαλικού προσανατολισμού ή της ταυτότητας φύλου  τους και οι    γυναίκες που βιώνουν κάθε μορφής κακοποίηση και παραβίαση  βασικών    ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους», σημειώνει.

Η υπουργός  Δικαιοσύνης,    καταλήγοντας, διαβεβαιώνει όλες τις γυναίκες ότι θα  εργαστεί με   γνώμονα  την προστασία και προώθηση των δικαιωμάτων τους σε  μια   κοινωνία  ισότητας, συμπερίληψης, αποδοχής της ετερότητας και    αδιαπραγμάτευτου  σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 

Με τη   σειρά της η Υπουργός  Υγείας Πόπη Κανάρη, αναφέρει ότι η 8η Μαρτίου   είναι μέρα τιμής για όλες  τις γυναίκες που αγωνίζονται για ένα  καλύτερο  αύριο.

"Τιμούμε με  σεβασμό, όλες τις γυναίκες της  πατρίδας μας  που  αγωνίζονται καθημερινά  να ανταποκριθούν στους  πολλαπλούς τους  ρόλους, να  ανατρέψουν διακρίσεις  και ανισότητες,  σημειώνοντας  επιτυχίες στους  επαγγελματικούς χώρους  που  δραστηριοποιούνται,  αξιοποιώντας όλες τις  δυνατότητες τους. Τιμούμε   τις γυναίκες που  διεκδικούν τη συμμετοχή τους  στα κέντρα λήψεως   αποφάσεων με επιμονή  και σθένος", σημειώνει.

Προσθέτει ότι "κατά   τα τελευταία χρόνια  διανύσαμε μια πολύ μεγάλη απόσταση στον δρόμο που   οδηγεί στην ισότητα  σε όλα τα φάσματα και τους τομείς της  κοινωνίας.   Πετύχαμε πολλά και  μπορούμε πολλά περισσότερα".

Η Επιτρόπος    Ισότητας Φύλων, Τζόζης  Χριστοδούλου, σε μήνυμα της για  την Παγκόσμια    Ημέρα για τα Δικαιώματα  των Γυναικών, αναφέρει ότι η  σημερινή   Παγκόσμια  Ημέρα για τα  Δικαιώματα των Γυναικών παραμένει μία    υπενθύμιση ότι δεν  χωράει  εφησυχασμός.

"Η ισότητα γυναικών και    ανδρών δεν είναι  ζήτημα  πολιτικής ορθότητας και σίγουρα δεν πρέπει να    αντιμετωπίζεται ως   τέτοιο. Είναι ένας διαχρονικός αγώνας και μια   πορεία  διεκδίκησης σε   όλα τα επίπεδα όπου υπάρχουν ανισότητες. Ας  μην  ξεχνάμε  ότι για όλα   αυτά που σήμερα θεωρούμε αυτονόητα, πολλές   γυναίκες έχουν  δώσει ακόμη   και τη ζωή τους", επισημαίνει.

Υπογραμμίζει   ότι  "έχουμε χρέος   απέναντι σε κάθε κορίτσι και κάθε γυναίκα να   διασφαλίσουμε  ότι τα   δικαιώματά τους θα γίνονται σεβαστά και   κατοχυρωμένα. Μέσα από    συγκεκριμένες και στοχοθετημένες οριζόντιες   δράσεις θα συνεχίσουμε την    προώθηση για την εμπέδωση της αρχής της   ισότητας των φύλων", καθώς    επίσης "στόχος είναι να διασφαλίσουμε ότι   οι γυναίκες και οι άντρες    έχουν επιλογές, μακριά από στερεότυπα και   άλλα εμπόδια, ώστε να φτάσουν    στο μέγιστο των ικανοτήτων τους".

Υπέδειξε   επίσης ότι κάθε    παραβίαση των δικαιωμάτων των γυναικών αποτελεί   πρόβλημα που διαχέεται    σε ολόκληρη την κοινωνία, είναι έλλειμμα   δημοκρατίας και προόδου. Γι’    αυτό και ο αγώνας για την ισότητα είναι   κοινός και αποτελεί βασικό    στοιχείο για μια εύρωστη οικονομία, μια   υγιή κοινωνία και ένα    δημοκρατικό περιβάλλον.

Επεξεργάζονται μέτρα για το χάσμα μισθών και συντάξεων

Τις     πρώτες επαφές για την εξάλειψη του χάσματος σε μισθούς και συντάξεις     είχε η Επίτροπος Ισότητας των Φύλων,Τζόζη Χριστοδούλου, η οποία  ανέλαβε    προ ολίγων ημερών  καθήκοντα στο Γραφείο. Σε δηλώσεις της, με  αφορμή   και  την  Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, η κ. Χριστοδούλου  υπογράμμισε   ότι  «το στοίχημα είναι οι παράλληλες, οριζόντιες και  ολιστικές δράσεις   και  όχι  οι αποσπασματικές, με στόχο την  καλλιέργεια και την εμπέδωση    έμφυλης  κουλτούρας».

Σε  ερώτηση  για τις προτεραιότητες του    Γραφείου, ώστε να περιοριστούν  φαινόμενα  ανισότητας λόγω φύλου, τόσο    στην εργασία, όσο και σε άλλους  χώρους, η  Επίτροπος αναφέρθηκε    ιδιαίτερα στις επαφές που έχουν ξεκινήσει  ήδη  με τον Υπουργό Εργασίας,    όσον αφορά το χάσμα αμοιβών και συντάξεων.

«Ένας  από τους   στόχους  του προγράμματος διακυβέρνησης του Προέδρου της   Δημοκρατίας   είναι να  εργαστούμε προς αυτή την κατεύθυνση, σε στενή   συνεργασία με   τον Υπουργό  Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και  φυσικά  με όλους   τους  κοινωνικούς εταίρους», είπε, και πρόσθεσε ότι  «με τον  Υπουργό   Εργασίας  έχουμε ήδη επεξεργαστεί και λύσεις προς  εξάλειψη του έμφυλου   χάσματος  στις συντάξεις, και είναι ένα μέτρο που  θα εξετάσουμε  προς   την εφαρμογή  του».

Πιο συγκεκριμένα, όπως  είπε, στόχος είναι η   ενίσχυση και  αναβάθμιση του ρόλου των αρμόδιων  επιθεωρητών και   λειτουργών του  Τμήματος Εργασιακών  Σχέσεων για τον  καλύτερο χειρισμό   καταγγελιών, αλλά  και αυτεπάγγελτων επιθεωρήσεων  που αφορούν την  έμφυλη  εργασία και την  ίση αμοιβή.  Παράλληλα, ως  ακόμα μια δράση   προτεραιότητας ανέδειξε τη  διεξαγωγή κοινής  αξιολόγησης που αφορά στο   χάσμα αμοιβών, «πάντοτε στο  πλαίσιο   συνεργασίας με τους κοινωνικούς   εταίρους».

Πολλά περιστατικά διακρίσεων φύλου δεν έχουν έρθει στην επιφάνεια

Έχοντας     κληθεί να γνωμοδοτήσει για δύο περιστατικά διακρίσεων λόγω φύλου,     αφενός στο στράτευμα και αφετέρου στον αθλητισμό, η κ. Χριστοδούλου     ερωτηθείσα αν υπάρχουν υπόψη του Γραφείου άλλα παρόμοια περιστατικά,     σχολίασε ότι «είναι γεγονός και φυσικά υπάρχουν και πολλά άλλα που ίσως     δεν έχουν  έρθει ακόμη στην επιφάνεια ή δεν δόθηκε γενικότερα η     απαραίτητη σημασία», απάντησε.

Αναφερθείσα πιο συγκεκριμένα στο     θέμα των γυναικών Υπαξιωματικών, που βρέθηκε ήδη  ενώπιον της  Επιτροπής    Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής την περασμένη  Δευτέρα,  ανέφερε ότι    πρώτο βήμα είναι η διευθέτηση συνάντησης με τον  Υπουργό  Άμυνας, την    οποία έχει ήδη ζητήσει, όπως είπε, ενώ σκοπό έχει να   διευθετηθεί και    συνάντηση με τις επηρεαζόμενες ώστε να έχει τα όλα  τα  δεδομένα μπροστά    της και να μπορεί να τοποθετηθεί με εισηγήσεις   συμβουλευτικής μορφής    προς τις αρμόδιες αρχές. «Η διακυβέρνηση έχει   αλλάξει και θα πρέπει να    εξεταστεί με νέο φακό», σημείωσε.

Όσον  αφορά τις    καλαθοσφαιρίστριες της Εθνικής Ομάδας κοριτσιών Θ16, οι   οποίες    αποκλείστηκαν από συμμετοχή στις διεθνείς διοργανώσεις νέων  της  FIBA,    σε αντίθεση με τις αντίστοιχες ομάδες αγοριών, ανέφερε ότι  είχε  ήδη    συνάντηση με γονείς και θα ακολουθήσει ακόμα μία με την  Κυπριακή     Οργάνωση Καλαθόσφαιρας, ενώ για το ίδιο θέμα συμμετέχει  σήμερα σε     συνέδρια της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας, που  συζητά    τροποποίηση  νομοσχεδίου για τη νομική κατοχύρωση της αρχής  της   ισότητας  στον  αθλητισμό.

«Η διασφάλιση της αρχής της  ισότητας   μεταξύ  γυναικών και ανδρών είναι βασική προτεραιότητα του  προγράμματος    διακυβέρνησής του Προέδρου της  Δημοκρατίας, κ.  Χριστοδουλίδη»   σημείωσε,  προσθέτοντας ότι «υπάρχει βούληση και οι  πολιτικές ισότητας   θα  προωθηθούν οριζόντια σε όλα τα  υπουργεία και  υφυπουργεία».

Προτεραιότητα,    όπως είπε, είναι η αναβάθμιση και  ενίσχυση Επιτρόπου Ισότητας των   φύλων   μέσω της θεσμοθέτησής του.  «Παράλληλα, για την υλοποίηση του    Προγράμματος Διακυβέρνησης του  Προέδρου της Δημοκρατίας, στόχος είναι   το   Γραφείο Επιτρόπου Ισότητας  των Φύλων να αναλάβει, μεταξύ άλλων,    αρμοδιότητα συντονισμού για την  οριζόντια χάραξη πολιτικής και μέτρων   σε   συνεργασία με όλα τα  Υπουργεία και Υφυπουργεία», ανέφερε στο ΚΥΠΕ η   κ.  Χριστοδούλου.

Στους  στόχους, πρόσθεσε, περιλαμβάνεται και η    παρακολούθηση και η εφαρμογή   των πολιτικών και μέτρων, η υποβολή    προτάσεων και εισηγήσεων για  προώθηση της ισότητας και η νομοθετική    κατοχύρωση σε συνεργασία με  όλες τις υπηρεσίες, την Υπουργό Δικαιοσύνης    και Δημόσιας Τάξης, την  Επίτροπο Νομοθεσίας και την Βουλή των    Αντιπροσώπων.

«Έχοντας   υπόψη και τους στόχους αειφόρου ανάπτυξης    2030, ενθαρρύνω και  αποστέλλω  πρόσκληση στις ιδιωτικές εταιρείες να    εκπονήσουν σχέδια  δράσης για την ισότητα των φύλων, και βρίσκομαι στη    διάθεσή τους για  στήριξη προς αυτή την κατεύθυνση», κατέληξε η κ.    Χριστοδούλου.

Επίτροπος Διοικήσεως: Ο σεβασμός στην ισότητα θα πρέπει να είναι έμπρακτος

Η     Επίτροπος Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μαρία     Στυλιανού Λοττίδη, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, αναφέρει     ότι οποιαδήποτε νομοθετική κατοχύρωση δεν είναι αρκετή για να σπάσει    τα  στερεότυπα, να ξεριζώσει τις βαθιά ριζωμένες πατριαρχικές     αντιλήψεις, αλλά συνάμα να αναγνωρίσει στην πράξη το μεγαλείο της     γυναίκας ως μάνας, συζύγου, επαγγελματία αλλά και της δύναμης που     αντιστέκεται σε πολέμους με μαεστρία, χρωματίζει την απελπισία και     αγκαλιάζει την κραυγή.

Η Μαρία Στυλιανού Λοττίδη τονίζει πως ο     σεβασμός στην ισότητα θα πρέπει να είναι έμπρακτος, αναγνωρίζοντας πως     δεν αποτελεί παραχώρηση  των ανδρών αλλά ανθρώπινο δικαίωμα,     κατοχυρωμένο και στον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής     Ένωσης.

Η Επίτροπος αναφέρει ότι στην πράξη διατηρούνται ακόμη     σημαντικές έμφυλες ανισότητες δηλαδή οι γυναίκες ελέγχουν λιγότερους     οικονομικούς πόρους από τους άνδρες, με τις γυναίκες να αποτελούν την     πλειονότητα των φτωχών παγκοσμίως και ταυτόχρονα να αντιπροσωπεύουν  μια    μικρή μειονότητα των υπερ-πλούσιων.

Επίσης, οι γυναίκες    κερδίζουν  κατά μέσο όρο λιγότερα από τους άνδρες, ενώ ταυτόχρονα    συνεχίζουν να  κάνουν πολύ περισσότερη μη αμειβόμενη εργασία στο σπίτι,    που σχετίζεται  κυρίως με τις οικιακές εργασίες και την φροντίδα   παιδιών  ή και  ηλικιωμένων γονέων.

Σύμφωνα με την Επίτροπο,   παρόλο που  υπάρχουν  γυναίκες πολιτικοί ηγέτες, αυτές είναι ελάχιστες,   ενώ οι  γυναίκες γενικά  υποεκπροσωπούνται στα νομοθετικά σώματα και  στα  κέντρα  λήψης αποφάσεων,  ενώ είναι  οι γυναίκες που υπόκεινται σε   πολλές μορφές  έμφυλης βίας,  όπως είναι οι βιασμοί, οι σεξουαλικές   επιθέσεις και οι  παρενοχλήσεις,  και αποτελούν  τα κατεξοχήν θύματα  της  ενδοοικογενειακής  βίας, του  trafficking και της σεξουαλικής   εκμετάλλευσης.

Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: Δέσμευση για εξάλειψη έμφυλων διακρίσεων

Η     Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών     μεταξύ Ανδρών και Γυναικών δηλώνει ότι, τόσο μέσω της προώθησης     νομοθεσιών, όσο και μέσω της εξέτασης αυτεπάγγελτων θεμάτων προωθεί και     επιδιώκει την ουσιαστική ισότητα των φύλων.

Με την ευκαιρία  της    ημέρας αυτής επαναλαμβάνει εμφατικά την δέσμευση και προσήλωσή  της στην  εξάλειψη των έμφυλων διακρίσεων και στην ευαισθητοποίηση και  την    καλλιέργεια κουλτούρας ισότητας και σεβασμού των ανθρωπίνων  δικαιωμάτων.

ΣΕΚ: Ενδυνάμωση προσπαθειών για ισότητα στην πράξη

Το  Τμήμα Εργαζομένων Γυναικών ΣΕΚ, καλεί την παρούσα διακυβέρνηση να  ενδυναμώσει τις προσπάθειες της για ισότητα στην πράξη, επισημαίνοντας  ότι σε αυτή «συμμετέχουν αξιόλογες και ικανές γυναίκες».

Επίσης,  η  ΣΕΚ στοχεύει στον τερματισμό  της έμφυλης βίας, της σεξουαλικής  παρενόχλησης και του εργασιακού εκφοβισμού, στην καταπολέμηση των     στερεοτύπων, στη γεφύρωση του μισθολογικού χάσματος μεταξύ των δυο  φύλων, ομοίως  και του συνταξιοδοτικού χάσματος.

Συντεχνία ΙΣΟΤΗΤΑ: Αναγνώριση προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες

Η     Συντεχνία ΙΣΟΤΗΤΑ, υπογραμμίζει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν  σήμερα οι γυναίκες, καθώς και του ρόλου και της συνεισφοράς τους στην  κοινωνία ευρύτερα.

Επισημαίνει επίσης τον ρόλο των γυναικών «στη διαμόρφωση του κόσμου μας, από το να μεγαλώνουν οικογένειες και να  φροντίζουν εμάς και τα αγαπημένα μας πρόσωπα, μέχρι να εργάζονται σε  κάθε τομέα της οικονομίας και να αναλαμβάνουν ηγετικούς ρόλους».

Αναφέρει     ακόμη ότι αν και «οι γυναίκες αποτελούν τη ραχοκοκαλιά των  οικογενειών  τους και κοινωνικών συνόλων οργανωμένων και μη,   αναλαμβάνοντας   πολλαπλούς ρόλους και ευθύνες με χάρη και δύναμη»,   συμβαίνει να μην  αναγνωρίζονται όσο θα έπρεπε.

Κορίτσια και γυναίκες το 75% των θυμάτων κακοποίησης

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της Αστυνομίας Κύπρου, κορίτσια και γυναίκες αποτελούν το 75% των θυμάτων οικογενειακής, συντροφικής βίας και κακοποίησης ανηλίκων στην Κύπρο.

Επιπρόσθετα,     υπάρχει μια αλματώδης αύξηση στον αριθμό καταγγελιών, από το 2020  και    μετά και αφότου λειτούργησαν τα Επαρχιακά Κλιμάκια Βίας στην    Οικογένεια.  Κατά το 2021, τα Επαρχιακά Κλιμάκια Βίας στην Οικογένεια    χειρίστηκαν  συνολικά 3.362 καταγγελίες, ενώ για το 2022 έτυχαν    χειρισμού περίπου  3.200 καταγγελίες.

Συγκεκριμένα, το 2021    εντοπίζεται μια αύξηση  της τάξης του 45% σε σύγκριση με το 2020, ενώ    αλματώδης αύξηση  εντοπίζεται και στον αριθμό συλλήψεων κατά τα έτη   2021  και 2022 για  αδικήματα που αφορούν τέτοιας μορφής ποινικά   αδικήματα.

Φόρουμ Εντατικής Θεραπείας: Οι γυναίκες στον χώρο των ΜΕΘ ξεπερνούν τον εαυτό τους

Στον     απαιτητικό χώρο των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας της πατρίδας μας,     γυναίκες επαγγελματίες υγείας από τον χώρο της ιατρικής, της     νοσηλευτικής και της φυσικοθεραπείας, δίνουν καθημερινά μάχη στο     μεσοπάτωμα της ζωής και του θανάτου, υπηρετώντας τον βαριά πάσχοντα     συνάνθρωπο μας, αναφέρει η Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου Φόρουμ     Εντατικής Θεραπείας, Δρ. Μαρία Φωκά, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας     Ημέρας της Γυναίκας.

Μαζί τους, προσθέτει, πολύτιμες συνεργάτιδες     είναι οι βοηθοί θαλάμου, το προσωπικό καθαριότητας και η  γραμματειακή    υποστήριξη. "Γυναίκες ξεχωριστές, οι οποίες καθημερινά  ξεπερνούν τον    εαυτό τους, δίνοντας όλες τους τις δυνάμεις στην  διάσωση της ανθρώπινης    ζωής, αποδεικνύοντας ότι οι γυναίκες έχουν τα  ψυχικά αποθέματα και    μπορούν να αντεπεξέλθουν σε ακραία περιβάλλοντα  εργασίας, όπως είναι    αυτά των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας", αναφέρει η  Δρ Φωκά, εκφράζοντας    ευχαριστίες προς αυτές.

Σημειώνει    πως στην Κύπρο η Παγκόσμια  Ημέρα της Γυναίκας είναι μια καλή αφορμή   για  να αναλογιστούμε αν οι  αγώνες των γυναικών της Κύπρου διαχρονικά,    εξασφάλισαν την ισότητα και  την ενδυνάμωση των γυναικών στη τοπική    κοινωνία. "Αναμφίβολα υπάρχει  πρόοδος, βρίσκει όμως συχνά εμπόδια και    αντιστάσεις στη νοοτροπία, στις  συντηρητικές αντιλήψεις και στα    πατριαρχικά πρότυπα", επισημαίνει.

Σήμερα,  προσθέτει, " τιμούμε    τους αγώνες των γυναικών για ισότητα και τις  ιστορικές κατακτήσεις   τους,  εντούτοις δεν επαναπαυόμαστε. Αντίθετα,  εντείνουμε τον αγώνα  για  την  κατάκτηση της πλήρους ισοτιμίας και την  δημιουργία μιας  κοινωνίας  χωρίς  διακρίσεις μεταξύ ανδρών και γυναικών",  καταλήγει.

Της Ουρανίας Στυλιανού



Σχετικά Άρθρα