ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Δρ Αρμεύτης: Απαραίτητη η έγκαιρη παρέμβαση στα συμπτώματα γρίπης

17 Μαρτίου 2023, 12:48

images

Απαραίτητη είναι η έγκαιρη παρέμβαση στα συμπτώματα γρίπης Α και Β σημειώνει ο πρόεδρος της Πνευμονολογικής Εταιρείας Κύπρου, Δρ Χάρης Αρμεύτης, τονίζοντας την αναγκαιότητα του εμβολιασμού των ευάλωτων ομάδων κατά της γρίπης.

Σε τηλεοπτική παρέμβαση στον Alpha Κύπρου, ο Δρ Αρμεύτης ανέφερε ότι στο παρελθόν «λέγαμε ότι η γρίπη Α ήταν πιο σοβαρή από τη γρίπη Β. Αυτή την περίοδο όμως έχουμε ζήσει σοβαρές επιπλοκές και από τη γρίπη Β. Οπότε είναι δύο στελέχη της γρίπης».

Υπογράμμισε ότι ο εμβολιασμός κατά της γρίπης ειδικά στις ευάλωτες ομάδες, παιδιά και ηλικιωμένους, είναι αυτό που θα μας προστατεύσει.

Πρόσθεσε ότι το ποσοστό επιπλοκών της γρίπης, όπως η πνευμονία, είναι αρκετά μικρό γύρω στο 0,5%. «Για αυτό μπορούμε να ξεγελαστούμε, ότι ο υγιής ενήλικας μπορεί να έχει επιπλοκή πνευμονίας», είπε.

Από την άλλη, στις ηλικιωμένες, ευάλωτες ομάδες το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 8,5%.

Σύμφωνα με τον Δρ Αρμεύτη, «πάντα πρέπει να αναπτύξουμε μία πολύ καλή σχέση με τον γιατρό και να είμαστε σε επικοινωνία, και εκεί που νοιώθουμε ότι κάτι δεν πάει καλά και έχουμε συμπτώματα, να μην περιμένουμε μέχρι την επόμενη μέρα ότι ίσως βελτιωθούμε, ούτε να πάρουμε αντιπυρετικά για να κρύψουμε τα συμπτώματα».

«Θα πρέπει να ζητήσουμε ιατρική βοήθεια γιατί όσο πιο νωρίς παρέμβουμε, τόσο πιο καλή εξέλιξη θα έχει η νόσος», τονίζει.

Όσον αφορά τα παιδιά, ανέφερε ότι «σε αυτές τις περιπτώσεις μπορεί ο γονιός να δει αν το παιδί του έχει συμπτώματα, να επισκεφθεί τον παιδίατρο και εκεί που βλέπουν ότι το παιδί είναι ταχυπνοϊκό πρέπει να έχει μία άμεση ιατρική εκτίμηση».

«Με την ίδια λογική, όσο πιο νωρίς δώσουμε την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή τόσο καλύτερη θα είναι η έκβαση του περιστατικού», σημείωσε.

Μεταξύ άλλων, δήλωσε ότι για τα περιστατικά που χρήζουν νοσηλείας, με βάση τη βαρύτητα του περιστατικού θα καθοριστεί αν μπορεί να νοσηλευτεί σε ένα θάλαμο ή στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας».

«Όλα αυτά μπορούν να γίνουν και να έχουμε μία πολύ καλή έκβαση, αν λάβουμε υπόψη τον πιο σημαντικό παράγοντα που είναι ο χρόνος. Δηλαδή, πολλές φορές οι ασθενείς έχουν καθυστερήσει να ζητήσουν βοήθεια», συμπλήρωσε.

Της Ουρανίας Στυλιανού




Σχετικά Άρθρα