ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

ΔΝΤ: Η καταπολέμηση της πανδημίας θα ενισχύσει την παγκόσμια οικονομία

07 Απριλίου 2022, 06:00

images

Η χρηματοδότηση της διεθνούς κοινότητας για την καταπολέμηση της πανδημίας θα ενισχύσει τα συστήματα υγείας καθώς και την παγκόσμια οικονομία, αναφέρει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

Το ΔΝΤ, σε συνεργασία με το Coalition for Epidemic Preparedness Innovations (CEPI), το Global Fund και το Wellcome Trust δημοσίευσαν έγγραφο εργασίας με τίτλο «Μια παγκόσμια στρατηγική για τη διαχείριση των μακροπρόθεσμων κινδύνων του COVID-19», το οποίο ζητά μία πιο ολοκληρωμένη αντιμετώπιση της πανδημίας από τη διεθνή κοινότητα.

Όπως ισχυρίζονται οι τέσσερις παγκόσμιοι οργανισμοί, ο τερματισμός της πανδημίας παντού παραμένει μια επείγουσα οικονομική, υγειονομική και ηθική προτεραιότητα για τον κόσμο.

Η Gita Gopinath, Πρώτη Αναπληρώτρια Διευθύνουσα Σύμβουλος του ΔΝΤ δηλώνει ότι «οι χώρες χρειάζονται μια πιο ολοκληρωμένη εργαλειοθήκη COVID-19 για την καταπολέμηση της πανδημίας που περιλαμβάνει εμβόλια, δοκιμές, θεραπείες και ενίσχυση της ανθεκτικότητας των συστημάτων υγείας, ώστε να είναι σε καλύτερη θέση να αντιμετωπίσουν τόσο τον COVID-19 όσο και άλλες θανατηφόρες ασθένειες με βιώσιμο και αποτελεσματικό τρόπο».

«Συνολικά, η ασφάλεια της υγείας είναι οικονομική ασφάλεια», σημειώνει.

«Μόλις πρόσφατα στην ενημέρωση της Παγκόσμιας Οικονομικής Προοπτικής για τον Ιανουάριο, είχαμε υπολογίσει τις σωρευτικές απώλειες από την πανδημία σε 13,8 τρισεκατομμύρια δολάρια. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να αναγνωρίσει ότι η χρηματοδότησή της για την πανδημία αντιμετωπίζει έναν συστημικό κίνδυνο για την παγκόσμια οικονομία», προσθέτει.

Ως εκ τούτου, ζητούν πρόσθετη χρηματοδότηση για την καταπολέμηση των πανδημιών και την ενίσχυση των συστημάτων υγείας.

Επισημαίνεται ακόμη ότι το ΔΝΤ είναι έτοιμο να βοηθήσει τις χώρες να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της πανδημίας και τις χρηματοδοτικές τους ανάγκες.

Από την πλευρά του ο Richard Hatchett, Διευθύνων Σύμβουλος του CEPI αναφέρει ότι «τα εμβόλια βρίσκονται και θα συνεχίσουν να είναι στην πρώτη γραμμή του τρόπου με τον οποίο οι σύγχρονες κοινωνίες αντιμετωπίζουν τις απειλές μολυσματικών ασθενειών. Αποτελούν ένα από τα πιο ισχυρά εργαλεία μας κατά των κινδύνων πανδημίας και θα είναι κρίσιμα για οποιαδήποτε μελλοντική αντίδραση».

«Ένα μέλλον στο οποίο θα ανταποκριθούμε στην επόμενη Νόσο Χ με νέα εμβόλια, θεραπείες και διαγνωστικά μέσα σε μόλις 100 ημέρες είναι δυνατό – αλλά θα χρειαστεί όραμα, πολιτική βούληση και ανάλογες οικονομικές επενδύσεις από τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο», συμπληρώνει.

Με τη σειρά του ο Peter Sands, Εκτελεστικός Διευθυντής της Global Fund δηλώνει ότι «είμαστε σε μια μακρά μάχη ενάντια σε έναν ιό που συνεχίζει να εξελίσσεται. Πρέπει λοιπόν να στραφούμε σε μια πιο βιώσιμη απόκριση που να αναγνωρίζει τους δεσμούς μεταξύ της απόκρισης στον COVID-19, της αντιμετώπισης των προηγούμενων πανδημιών του HIV, της φυματίωσης και της ελονοσίας και της προετοιμασίας για μελλοντικές απειλές πανδημίας.

Υπογραμμίζει ότι «θα πρέπει να εντείνουμε τις επενδύσεις σε συστήματα για την υγεία, μεγιστοποιώντας σκόπιμα τις συνέργειες μεταξύ των παρεμβάσεων κατά των υφιστάμενων μολυσματικών ασθενειών και των πρωτοβουλιών για την πρόληψη, τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση μελλοντικών εστιών μολυσματικών ασθενειών».

Ο Jeremy Farrar, Σκηνοθέτης του Wellcome Trust σημειώνει ότι «τα τελευταία δύο χρόνια έδειξαν ότι είναι δυνατή η αξιοσημείωτη πρόοδος όταν ο κόσμος ενωθεί και υποστηρίζει την επιστήμη με τόλμη σε κλίμακα, πέρα από τα σύνορα. Αυτή η προσέγγιση μας έδωσε εμβόλια και θεραπείες για τον Covid-19 που σώζουν ζωές σε χρόνο ρεκόρ».

«Πρέπει να βάλουμε το βλέμμα μας στην ανάπτυξη εμβολίων επόμενης γενιάς που μπορούν να εμποδίσουν τη μετάδοση και δεν θα απαιτούν ατελείωτους ενισχυτές, ενισχύοντας τη γονιδιοματική επιτήρηση παγκοσμίως, ώστε να μπορούμε να εντοπίσουμε και να παρακολουθήσουμε νέες παραλλαγές και να βελτιώσουμε την παγκόσμια πρόσβαση σε εμβόλια, θεραπείες και δοκιμές», δηλώνει.

Τονίζει ακόμη ότι η απάντηση πρέπει να βασίζεται στη διεθνή συνεργασία που μόνο με αυτή μπορούν οι ηγέτες να επιτύχουν μακροχρόνια και βιώσιμη ανάκαμψη από τον Covid-19 και να προετοιμαστούν για τις απειλές επιδημίας και πανδημίας του αύριο.

Της Ουρανίας Στυλιανού

Σχετικά Άρθρα