ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Δικαίωμα στη λήθη για όλους τους καρκινοπαθείς

09 September 2022, 11:07

images

Εγγραφή θέματος με τίτλο «δικαίωμα στη λήθη για όλους τους καρκινοπαθείς» στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας για συζήτηση, με τη διαδικασία του αυτεπαγγέλτου εισηγείται ο πρόεδρος της, βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ευθύμιος Δίπλαρος.

Σύμφωνα με την αιτιολόγηση που συνοδεύει την πρόταση του κ. Δίπλαρου «η Europa Donna Κύπρου έχει πρόσφατα ανακοινώσει την έναρξη μεγάλης εκστρατείας για «Tο Δικαίωμα στη Λήθη» - “The Right to be Forgotten”, δηλαδή, κάθε άνθρωπος με εμπειρία καρκίνου να μπορεί να προχωρήσει τη ζωή του, χωρίς διακρίσεις, με κύρια έμφαση στην πρόσβαση σε ασφαλιστική κάλυψη και χρηματοπιστωτικές διευκολύνσεις».

Προσθέτει ότι ήδη, αρκετές ευρωπαϊκές χώρες έχουν προχωρήσει στην υιοθέτηση του δικαιώματος στη λήθη, με τη ψήφιση σχετικής νομοθεσίας, σημειώνοντας πως σημαντικό σημείο αναφοράς αποτελεί το γεγονός ότι, το δικαίωμα των καρκινοπαθών στη λήθη, αποτελεί δράση που εντάσσεται στο Ευρωπαϊκό Σχέδιο για τον Καρκίνο.

Ο κ. Δίπλαρος σημειώνει ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει ταχθεί υπέρ αυτού του δικαιώματος μέσα από σχετική έκθεση, με την οποία καλεί τα κράτη-μέλη να το εντάξουν στην εθνική τους νομοθεσία.

Επιπλέον, ζητά όπως το αργότερο μέχρι το 2025, όλα τα κράτη-μέλη εγγυούνται το δικαίωμα στη λήθη για όλους τους καρκινοπαθείς, 10 χρόνια μετά το τέλος της θεραπείας τους, και 5 χρόνια μετά, αν είχαν διαγνωστεί πριν τα 18 τους χρόνια.

Αξίζει να αναφερθεί ότι «Το Δικαίωμα στη Λήθη» είναι διάταξη που περιλαμβάνεται στο Ευρωπαϊκό Σχέδιο για την καταπολέμηση του καρκίνου, που παρουσίασε στις 3 Φεβρουαρίου 2021, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και προωθεί τη δίκαιη πρόσβαση των ατόμων που ζουν με ιστορικό καρκίνου σε χρηματοοικονομικές υπηρεσίες.

Σε κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Ολλανδία, η Γαλλία, το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο, που εφαρμόζεται η σχετική πρόνοια, έχει σημειωθεί πρόοδος, καθώς το περιθώριο για τους ασφαλιστές και τις τράπεζες κατά την εκτίμηση της πιστοληπτικής ικανότητας ή του ασφαλιστικού κινδύνου έχει περιοριστεί.

Σημειώνεται ότι το 2020, στην ΕΕ. διαγνώστηκαν με καρκίνο 2,7 εκατ. άτομα, ενώ 1,3 εκατομμύρια έχασαν τη μάχη κατά της νόσου. Εάν δεν αναληφθεί αποφασιστική δράση, εκτιμάται ότι έως το 2035 τα κρούσματα του καρκίνου θα αυξηθούν κατά περίπου 25% με αποτέλεσμα ο καρκίνος να καταστεί η κύρια αιτία θανάτου στην ΕΕ.

Πέρα από τις σοβαρές επιπτώσεις στη ζωή των καρκινοπαθών και των οικείων τους, ο καρκίνος έχει τεράστιο αντίκτυπο στα συστήματα περίθαλψης υγείας, στην οικονομία και στην κοινωνία γενικότερα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ο συνολικός οικονομικός αντίκτυπος του καρκίνου στην Ευρώπη υπερβαίνει τα €100 δισ. ετησίως.

Της Ελένης Χαραλάμπους

Σχετικά Άρθρα