ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Δίκαιη νομοθεσία ζητούν διαιτολόγοι, διατροφολόγοι

30 Ιουνίου 2022, 06:00

images

Η νομική κατοχύρωση του επαγγέλματος του διατροφολόγου και η δημιουργία πειθαρχικού συμβουλίου θα συζητηθούν ξανά σήμερα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας, καθώς το θέμα αυτό έχει απασχολήσει επανειλημμένα την Επιτροπή από το 2011.

Σύμφωνα με πληροφορίες του YgeiaWatch, ομάδα ενδιαφερόμενων επαγγελματιών Διαιτολόγων-Διατροφολόγων, η οποία έχει διαφορετικές θέσεις από τον Σύνδεσμο Διαιτολόγων-Διατροφολόγων Κύπρου, εκφράζει την άποψη ότι η νομοθεσία μας θα πρέπει να είναι δίκαιη για όλους και να εναρμονίζεται πλήρως με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Κοινότητας.

Ακόμη, όπως υποστηρίζουν οι υφιστάμενες νομοθετικές πρόνοιες αναγκάζουν αποφοίτους αναγνωρισμένων Πανεπιστημίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλων χωρών να εγγράφονται σε επαγγελματικούς συνδέσμους άλλων χωρών χωρίς να ασκούν το επάγγελμα εκεί, μόνο και μόνο για να τους αναγνωρίζει το Συμβούλιο στην Κύπρο. Αυτό φαίνεται εκ πρώτης όψεως ότι παραβιάζει το Ευρωπαϊκό Δίκαιο και αναγνωρίζει προνόμια και δικαιώματα στη βάση άσκησης εξουσίας από διοικητικά όργανα άλλων χωρών, τονίζουν.

Όπως επισημαίνουν, το νομοσχέδιο προωθεί τα συμφέροντα κάποιας μικρής ομάδας επαγγελματιών σε βάρος των υπολοίπων και τόσα χρόνια υπήρχε άγνοια από την Επιτροπή Υγείας. Η ομάδα των ενδιαφερόμενων επαγγελματιών είναι αισιόδοξη για μια γόνιμη συζήτηση με την Επιτροπή Υγείας της Βουλής.

Το εν λόγω θέμα αφορά τον περί Εγγραφής Επιστημόνων Τροφίμων, Διαιτολόγων και Διατροφολόγων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2022 και κύριο στόχο έχει την τροποποίηση του περί Εγγραφής Επιστημόνων Τροφίμων και Διαιτολόγων Νόμου, ώστε να κατοχυρωθεί το επάγγελμα του διατροφολόγου, να αναθεωρηθούν οι ρυθμίσεις που προνοούνται στον βασικό νόμο για τα προσόντα των διαιτολόγων και κλινικών διαιτολόγων, να καθοριστούν τα καθήκοντα των διαιτολόγων, κλινικών διαιτολόγων και διατροφολόγων και να δημιουργηθεί Πειθαρχικό Συμβούλιο.

Η επιτροπή, αφού ενημερώθηκε από τους κυβερνητικούς αρμοδίους για το νομοσχέδιο και έλαβε υπόψη τις θέσεις των εμπλεκόμενων φορέων, αποφάσισε όπως συνεχίσει τη συζήτηση του νομοσχεδίου.

Προάσπιση δικαιωμάτων διατροφολόγων

Ο Σύνδεσμος Διαιτολόγων και Διατροφολόγων Κύπρου (ΣυΔιΚυ), σε ανακοίνωση του, αναφέρει ότι είναι απαραίτητο να προχωρήσει το νομοσχέδιο για κατοχύρωση των Διατροφολόγων, που σκοπό έχει να αντικρούσει «ανακρίβειες και ανυπόστατους ισχυρισμούς για την επιχειρούμενη προσπάθεια του Συνδέσμου για τροποποίηση του νόμου περί Εγγραφής Επιστημόνων Τροφίμων και Διαιτολόγων».

Σύμφωνα με τον ΣυΔιΚυ, η ισχύουσα νομοθεσία «κατοχυρώνει τον διαιτολόγο, τον κλινικό διαιτολόγο, τον αθλητικό διαιτολόγο, καθώς και άλλες εξειδικεύσεις του διαιτολόγου, αλλά δυστυχώς όχι τον διατροφολόγο ή τις εξειδικεύσεις του».

Στην ανακοίνωση εξηγεί ότι τροποποίηση έχει ως κύριο στόχο την κατοχύρωση, μεταξύ άλλων, των διατροφολόγων και την προάσπιση των δικαιωμάτων τους, μέσα από νομοσχέδιο που κατατέθηκε από το Υπουργείο Υγείας στην Επιτροπή Υγείας της Βουλής. Υπογραμμίζει, δε, «ότι το νομοσχέδιο βρισκόταν για ψήφιση ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής και το 2011, αλλά δυστυχώς παρεμβάσεις τρίτων δεν το επέτρεψαν».

Όπως τονίζει ο ΣυΔιΚυ, η ψήφιση του νομοσχεδίου κρίνεται απαραίτητη «για τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας, αλλά και για τη διατήρηση του υψηλού επιπέδου υπηρεσιών των εν λόγω επαγγελμάτων».

Διευκρινίζει ότι στους κόλπους του γίνονται δεκτοί όσοι κατέχουν πτυχίο Διαιτολογίας ή Διατροφής ή μεταπτυχιακό με εγκεκριμένη πρακτική άσκηση στην Κλινική Διαιτολογία ή μεταπτυχιακό στην Κλινική Διατροφή. Τονίζει, όμως, ότι δεν γίνονται δεκτοί οι κάτοχοι πτυχίου στην Επιστήμη της Διατροφής, καθώς «δεν μπορεί κάποιος ο οποίος παρακολούθησε λίγα μόνο μαθήματα διαιτολογίας/ διατροφής ως μέρος του πτυχίου του, να μπορεί να ασκήσει το επάγγελμα του Διαιτολόγου/Διατροφολόγου», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η ανακοίνωση.

Ο ΣυΔικΥ υποστηρίζει ότι το νομοθετικό κενό που υφίσταται, παραβιάζει και τα δικαιώματα της κοινωνίας, «αφού παρέχει τη δυνατότητα στον οποιοδήποτε να ασκεί το επάγγελμα του διατροφολόγου, θέτοντας σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία» και καλεί την Επ. Υγείας να προωθήσει την τροποποίηση της νομοθεσίας.

«Από μέρους μας έχουμε ενσωματώσει όλες τις αλλαγές/τροποποιήσεις που μας υποδείχθηκαν από το Υπουργείο Υγείας και από τις Ευρωπαϊκές και Διεθνείς Οδηγίες Διατροφής, καθώς επίσης, λήφθηκαν υπόψη και οι διάφορες εισηγήσεις των εκάστοτε κοινοβουλευτικών επιτροπών υγείας, από το 2003 μέχρι σήμερα», προσθέτει.

Καταλήγει, δε, ότι η τροποποίηση δεν απαγορεύει στους διατροφολόγους να παρέχουν συμβουλές ατομικά ή/και σε ομάδες υγιών ατόμων.

Της Ουρανίας Στυλιανού

Σχετικά Άρθρα