ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Διευκρινίσεις για κοπή δέντρων και ανάμματος φωτιάς ενόψει Πάσχα

12 Απριλίου 2023, 12:49

images

Διευκρινίσεις για παράνομη κοπή δέντρων και ανάμματος φωτιάς στην ύπαιθρο, ενόψει των εορτών του Πάσχα , παραθέτει το Τμήμα Δασών στο κοινό».

Συγκεκριμένα, το Τμήμα Δασών υπενθυμίζει ότι για την κοπή δασικών αλλά και κάποιων καλλωπιστικών δέντρων, οπουδήποτε και αν αυτά βρίσκονται, απαιτείται η γραπτή άδεια από το Τμήμα Δασών. Υπογραμμίζει δε ότι, δεν πρόκειται να δοθεί καμιά άδεια κoπής δέντρων για να χρησιμοποιηθούν στη «Λαμπρατζιά».

Σύμφωνα με τη Δασική Νομοθεσία η παράνομη κοπή δέντρων τιμωρείται με χρηματική ποινή μέχρι €5.000 ή φυλάκιση μέχρι ένα έτος ή και με τις δύο ποινές μαζί.

Για αυτό, καλούνται οι Τοπικές Αρχές, τα οργανωμένα σύνολα και τα ευαισθητοποιημένα άτομα να καταγγέλλουν αμέσως στα τοπικά δασικά γραφεία ή στην Αστυνομία οποιοδήποτε περιστατικό κοπής δέντρου, ώστε αυτό να εξετάζεται και οι παρανομούντες να διώκονται ποινικά.

Επίσης, παρόλο που τα χόρτα δεν έχουν ξεραθεί εντελώς και οι θερμοκρασίες είναι σχετικά χαμηλές, ο κίνδυνος έκρηξης και επέκτασης πυρκαγιών είναι υπαρκτός, γι’ αυτό και απαιτείται η προσοχή όλων.

Σημειώνεται ότι ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται από τους ιδιοκτήτες εξοχικών κατοικιών πλησίον δασικών περιοχών καθώς και από τους γεωργούς κατά τις διάφορες δραστηριότητές τους τόσο στις εξοχικές κατοικίες όσο και στην ύπαιθρο γενικότερα. 

Απαγορεύσεις και ποινές 

Ακόμη, η χρήση φωτιάς και εργαλείων ή γεωργικών μηχανημάτων που παράγουν σπινθήρες ή φλόγα θα πρέπει να αποφεύγεται, καθώς επίσης η ρίψη αναμμένων αποτσίγαρων ή σπίρτων κατά τη διακίνηση στην ύπαιθρο και τις δασικές περιοχές απαγορεύεται.

Τονίζεται ότι, το άναμμα φωτιάς οπουδήποτε στην ύπαιθρο απαγορεύεται – εκτός για την παρασκευή φαγητού εντός των προς τούτο ειδικά επιτρεπόμενων και διαρρυθμισμένων χώρων που βρίσκονται σε οργανωμένους εκδρομικούς και κατασκηνωτικούς χώρους.

Επίσης, το άναμμα φωτιάς εντός των κρατικών δασών ή σε απόσταση 2km από τις παρυφές του, συνιστά αδίκημα το οποίο, σύμφωνα με τον περί Δασών Νόμο του 2012, τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι 10 χρόνια ή με πρόστιμο μέχρι €50.000 ή και τις δύο ποινές μαζί.

Επιπρόσθετα, προτρέπεται το κοινό όπως κατά τις εξόδους του στα δάση και την ύπαιθρο, αποφεύγει το κόψιμο ή την εκρίζωση αγριολούλουδων και θάμνων, αφού αρκετά από αυτά είναι ενδημικά ή απειλούμενα με εξαφάνιση και ως εκ τούτου είναι αυστηρά προστατευόμενα.

Τέλος, το Τμήμα Δασών καλεί όποιον αντιληφθεί καπνό ή φωτιά, μέσα ή κοντά στο δάσος, να ενημερώσει χωρίς καμιά καθυστέρηση τον πλησιέστερο Δασικό Σταθμό ή να τηλεφωνήσει στο 1407 (Τμήμα Δασών) ή στο 112.
Σχετικά Άρθρα