ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Διασφάλιση δικαιωμάτων ατόμων τρίτης ηλικίας ζητούν τα κοινοβουλευτικά κόμματα

08 Δεκεμβρίου 2023, 17:06

images

Στη διασφάλιση των δικαιωμάτων των ατόμων τρίτης ηλικίας με τη συμμετοχή όλων των πολιτικών και κοινωνικών φορέων επικεντρώθηκαν την Παρασκευή εκπρόσωποι των κοινοβουλευτικών κομμάτων, κατά τη διάρκεια συζήτησης σχετικά με πολιτικές πρωτοβουλίες που δύνανται αναληφθούν, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Πολιτικού Συνεδρίου για Ενεργό, Υγιή και Αξιοπρεπή Γήρανση που πραγματοποιείται στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος Δημοκρατικού Συναγερμού και πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας Ευθύμιος Δίπλαρος εστίασε στην τοποθέτησή του στην πολιτική αντιμετώπιση του ζητήματος της δημιουργίας συνθηκών αξιοπρεπούς διαβίωσης για τους ηλικιωμένους, λέγοντας πως ιδιαίτερα θετικά αναμένεται να λειτουργήσει η Εθνική Στρατηγική για την Υγιή Γήρανση των Ηλικιωμένων, η οποία βρίσκεται υπό διαμόρφωση από την παρούσα διακυβέρνηση και την οποία, όπως είπε, ο ΔΗΣΥ πρόκειται να στηρίξει.

Σκοπός είναι η πρόληψη των προβλημάτων που συνοδεύουν την τρίτη ηλικία για όσο το δυνατόν πιο ανεξάρτητη διαβίωση με στόχο τη βελτίωση την ποιότητα ζωής, συνέχισε ο κ. Δίπλαρος, προσθέτοντας πως πέρα από την πολιτεία υποχρέωση έχει και το κοινωνικό σύνολο να σταθεί έμπρακτα δίπλα στους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας, ενθαρρύνοντας την αυτονομία τους και τη συμμετοχή τους στα κοινά.

Η Υπεύθυνη Τομέα Κοινωνικής Πολιτικής του ΑΚΕΛ Ευανθία Σάββα είπε με τη σειρά της ότι οι δημόσιες πολιτικές και τα προληπτικά μέτρα μπορούν να συμβάλουν στην πρόληψη και εντοπισμό ασθενειών ώστε η υγιής και ενεργός γήρανση να καταστεί ευκολότερη επιλογή ακόμα και για όσους βρίσκονται σε ευάλωτη κατάσταση.

Προσέθεσε πως εξίσου σημαντικό ρόλο μπορεί να διαδραματίσει η τοπική αυτοδιοίκηση ως η εξουσία που βρίσκεται πιο κοντά στον πολίτη, καθώς ο γηράσκων πληθυσμός μπορεί να προσφέρει στις τοπικές κοινωνίες γνώσεις, δεξιότητες και λύσεις, με τις τοπικές αρχές να καλούνται να κινητοποιήσουν τις υπηρεσίες τους ώστε να διασφαλίζεται η κάλυψη των αναγκών και των ενδιαφερόντων των ηλικιωμένων πολιτών.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΔΗΚΟ Γιώργος Σολωμού είπε από την πλευρά του ότι επιβάλλεται να αναληφθούν δράσεις για εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας αναφορικά με την καταπολέμηση του ηλικιακού ρατσισμού, την κακοποίηση, την παραμέληση και την εγκατάλειψη των ηλικιωμένων.

Προσέθεσε ότι είναι αναγκαίο να δοθούν αυξήσεις στην κατώτατη σύνταξη και άλλα ωφελήματα ώστε οι ηλικιωμένοι να μπορούν να ανταπεξέλθουν στο συνεχώς αυξανόμενο κόστος ζωής, ενώ τόνισε και την ανάγκη εξεύρεσης παραδειγμάτων από άλλες χώρες ώστε ο τομέας της τοπικής αυτοδιοίκησης να καταστεί ενεργό βοήθημα των ηλικιωμένων, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα το έργο του Παρατηρητηρίου Τρίτης Ηλικίας στην ανάδειξη των προβλημάτων του τομέα της τρίτης ηλικίας.

Ο Γενικός Διευθυντής της ΕΔΕΚ Μορφάκης Σολομωνίδης είπε στην τοποθέτησή του ότι η πολιτεία θα πρέπει να διασφαλίσει αξιοπρεπή σύνταξη και ωφελήματα, ποιοτικές υπηρεσίες υγείας και παραγωγικές ενασχολήσεις για τα άτομα της τρίτης ηλικίας.

Προσέθεσε πως απαιτείται η ανάπτυξη συνεργειών μεταξύ κράτους, τοπικής αυτοδιοίκησης και μη κυβερνητικών οργανισμών προκειμένου να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των ανθρώπων της τρίτης ηλικίας, να επιδιωχθεί η πλήρης ένταξή τους στην κοινωνία και να εκσυγχρονιστούν οι δομές απασχόλησης και το σύστημα φροντίδας.

Τέλος, ο Εκπρόσωπος Τύπου της ΔΗΠΑ Ανδρέας Θεμιστοκλέους ανέφερε πως η ενσωμάτωση ατόμων τρίτης ηλικίας στο κοινωνικό σύνολο και η καταπολέμηση της κοινωνικής απομόνωσης, όπως και η πλήρης ενάσκηση του δικαιώματος στην ενεργή και αξιοπρεπή γήρανση, πρέπει να αποτελούν προτεραιότητα και χαιρέτισε την πρόσφατη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για την εκπόνηση Εθνικής Στρατηγικής και Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Τρίτη Ηλικία.

Χαρακτήρισε επίσης ως ορθή και ενισχυτική την εξαγγελία του Υπουργού Εργασίας για αύξηση της βασικής σύνταξης από το νέο έτος, προσθέτοντας πως λαμβάνοντας υπόψη της ανάγκης προστασίας του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων και τήρησης των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας, οφείλουμε να μελετήσουμε τρόπους ανακατανομής δημοσίων δαπανών για επένδυση σε υποστηρικτικές υπηρεσίες για την τρίτη ηλικία.

Σχετικά Άρθρα