ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Διαφύλαξη ΓεΣΥ και διασφάλιση βιωσιμότητάς του ζητούν κόμματα και οργανώσεις

02 Ιουνίου 2023, 09:51

images

Το Γενικό Σύστημα Υγείας πρέπει να διαφυλαχθεί ως κόρη οφθαλμού τονίζουν κόμματα και οργανισμοί, με αφορμή τη συμπλήρωση τεσσάρων χρόνων λειτουργίας του, επισημαίνοντας την ανάγκη για αλλαγές και διασφάλιση της βιωσιμότητάς του.

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Ευθύμιος Δίπλαρος αναφέρει σε δήλωσή του ότι «το ΓΕΣΥ είναι πλούτος για την κοινωνία και θα πρέπει να το προφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού».

Σημειώνει ότι «για τον Δημοκρατικό Συναγερμό δύο είναι οι άξονες: η αποτελεσματικότερη παροχή ποιοτικών υπηρεσιών και η οικονομική βιωσιμότητα του συστήματος. Πάνω σε αυτούς τους άξονες, μπορούμε να συζητήσουμε κάθε πρόταση που άπτεται της βελτίωσής του ΓΕΣΥ και δεν αλλάζει τη φιλοσοφία του».

Το Δημοκρατικό Κόμμα (ΔΗΚΟ), σε σχετική ανακοίνωση σημειώνει ότι οι ποιοτικές υπηρεσίες υγείας προς όλους τους πολίτες αποτελούν κοινωνικό αγαθό και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως το ΓεΣΥ είναι μια εξαιρετικά σημαντική κοινωνική κατάκτηση.

Όπως αναφέρει, για τη θωράκιση του ΓεΣΥ, απαιτούνται μεταξύ άλλων, ο εξορθολογισμός του ΓΕΣΥ για την αντιμετώπιση των καταχρήσεων με αποτελεσματικούς μηχανισμούς εποπτικού ελέγχου όλων και διαφανείς διαδικασίες, η διαμόρφωση σωστών πρωτοκόλλων ιατρικής φροντίδας που θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες των ασθενών και στη βελτίωση της ποιότητας υγείας και όχι μόνο στη μείωση του κόστους, η ολοκλήρωση της αυτονόμησης των δημόσιων νοσηλευτηρίων και του εξορθολογισμού της λειτουργίας του ΟΚΥπΥ και η επίλυση του μεγάλου προβλήματος της έλλειψης πρώτων βοηθειών και της υπολειτουργίας των ΤΑΕΠ. 

Σε ανακοίνωση η ΕΔΕΚ υποδεικνύει την ανάγκη για άμεσες αλλαγές οι οποίες να κατοχυρώνουν τη βάση της φιλοσοφίας του ΓεΣΥ, για ελεύθερη επιλογή ιατρού και νοσηλευτηρίου από τους ασθενείς, να αναβαθμίζουν περαιτέρω την ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών σε όλους και ειδικά σ’ αυτούς που δεν έχουν τη δυνατότητα να την εξασφαλίσουν με άλλους τρόπους, να αναδιοργανώσουν τα δημόσια νοσηλευτήρια, για να ανταποκριθούν στο ρόλο που πρέπει να διαδραματίσουν στο πλαίσιο του ΓεΣΥ, να ενισχύσουν τον εποπτικό έλεγχο προς περιορισμό των καταχρήσεων και να προστατεύσουν τον σφαιρικό προϋπολογισμό, για να μην υποστούν οι πολίτες αύξηση των εισφορών τους.

ΟΣΑΚ: Το ΓεΣΥ ήρθε για να μείνει 

Με αφορμή τη συμπλήρωση τεσσάρων χρόνων λειτουργίας του ΓεΣΥ, η Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ), σημειώνει σε ανακοίνωσή της ότι το ΓεΣΥ, κόντρα στις προβλέψεις αυτών που δεν ήθελαν την υλοποίηση του, συνεχίζει να προσφέρει στους ασθενείς και σίγουρα δεν έχει καταρρεύσει. Εξασφαλίζει ισότιμη πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας και καλύπτει τον κάθε πολίτη χωρίς διακρίσεις.

Αναφέρει ακόμη ότι βασικές προκλήσεις για τη λειτουργία του συστήματος είναι ο έλεγχος και εποπτεία της χρήσης του συστήματος, η επανεξέταση όλων των οριζόντιων περιορισμών που έχουν επιβληθεί, η ένταξη των καινοτόμων φαρμάκων, ο ιατρικός έλεγχος (medical audit), αλλά και η αντιμετώπιση των λιστών αναμονής.

Η ΟΣΑΚ τονίζει ότι τα κενά και οι αδυναμίες που παρατηρούνται, δεν μπορούν σε καμία περίπτωση, να αποτελούν πρόσχημα και λόγο ανατροπής και εκτροχιασμού του ΓεΣΥ από τη φιλοσοφία και την αρχιτεκτονική του.

Η ΟΣΑΚ υπογραμμίζει επίσης ότι το ΓεΣΥ ήρθε για να μείνει, προσθέτοντας ότι έχοντας ως γνώμονα τη βελτίωσή του ώστε να ανταποκρίνεται πλήρως στις ανάγκες και τις προσδοκίες των πολιτών, θα αγωνιστεί μαζί με όλους τους αρμόδιους θεσμούς και εμπλεκόμενους για να παραδοθεί στις επόμενες γενεές ένα ΓεΣΥ το οποίο θα ανταποκρίνεται πλήρως, με επάρκεια και ποιότητα σε όλες τις υγειονομικές ανάγκες των Κυπρίων πολιτών.

ΠΙΣ: Λήψη μέτρων για διασφάλιση βιωσιμότητας ΓεΣΥ

Ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογο ςεπαναβεβαιώνει την άμεση ανάγκη να ληφθούν εκείνα τα μέτρα που θα διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα και λειτουργικότητά του και που θα θωρακίζουν τη διαρκή αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας.

Σύμφωνα με τον ΠΙΣ, «η ιατρική κοινότητα ήθελε, θέλει και απαιτεί την εφαρμογή ενός συστήματος υγείας, που να διασφαλίζει την προσβασιμότητα, την ποιότητα, την αποτελεσματικότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένης και της επείγουσας ιατρικής, με τον απαραίτητο προϋπολογισμό που θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητά του σε βάθος χρόνου και τον αποτελεσματικό ανεξάρτητο εποπτικό έλεγχο, για την αποφυγή καταχρήσεων και τη διασφάλιση της διαφάνειας και της χρηστής διοίκησης».

Προσθέτει ότι «ο ΠΙΣ και οι Επιστημονικές Εταιρείες, μπορούν να προσδώσουν την απαραίτητη επιστημονική βάση, στην υλοποίηση και στον τρόπο λειτουργίας του ΓεΣΥ. Προς αυτή την κατεύθυνση θεωρούμε ότι ο θεσμός που εκπροσωπεί την ιατρική κοινότητα, θα πρέπει να συμμετέχει στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, με συμμετοχή του ΠΙΣ στο ΔΣ του ΟΑΥ».

Εξηγεί, ακόμη, ότι «με αυτό τον τρόπο οι αποφάσεις του ΟΑΥ ως φορέα εφαρμογής του ΓεΣΥ,  θα έχουν επιστημονική βάση και τεκμηρίωση, κάτι το οποίο είναι προς όφελος τόσο της πιο ορθολογιστικής εφαρμογής του συστήματος αλλά και προς όφελος των ασθενών και της ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας».

Της Ουρανίας Στυλιανού


 

Σχετικά Άρθρα