ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Διαφωνίες για κριτήρια νοσηλευτηρίων - Στοιχεία ΟΑΥ στη βουλή

19 Οκτωβρίου 2023, 15:45

images

Η αναγκαιότητα δημοσιοποίησης των μονάδων του κάθε παρόχου υπηρεσιών φροντίδας υγείας που έχει συμβληθεί με το Γενικό Σύστημα Υγείας (ΓΕΣΥ) για σκοπούς διαφάνειας αλλά και ο τρόπος υπολογισμού τους, συζητήθηκε σήμερα στην Επιτροπή Υγείας της Βουλής.

Οι εκπρόσωποι των νοσηλευτηρίων εξέφρασαν την διαφωνία τους για τα ποιοτικά κριτήρια και τον τρόπο κατηγοριοποίησης των νοσηλευτηρίων από το ΟΑΥ τονίζοντας ότι αυτά θα πρέπει να βασίζονται σε επιστημονική βάση και πρέπει να επανεξεταστούν.

Ο πρόεδρος του Κλάδου Ιατρών και Κλινικών Διευθυντών της ΠΑΣΥΔΥ, Μωυσής Λάμπρου ανέφερε ότι, στάλθηκε μια κατηγοριοποίηση η οποία απέχει πάρα πολύ από τη πραγματικότητα.

«Υπάρχουν δυο τρόποι να γίνεται η κατηγοριοποίηση .Ο πρώτος τρόπος είναι τα κριτήρια να έχουν επιστημονική βάση και να δούμε ποιοι τα πληρούν για να ενταχθούν σε αυτές τις κατηγορίες. Ο δεύτερος τρόπος είναι ο κυπριακός τρόπος, να προσαρμόζουμε δηλαδή τα κριτήρια εκεί που επιθυμούμε να ενταχθούν κάποιοι» είπε.

«Θα πρέπει τα κριτήρια ουσιαστικά να είναι κριτήρια τα οποία θα μπορούν τα νοσηλευτήρια  δημόσια η ιδιωτικά να μπορούν να προσφέρουν τις ίδιες ποιοτικές υπηρεσίες», πρόσθεσε.

Δίνει στοιχεία μέχρι την Τρίτη ο ΟΑΥ

Σημειώνεται ότι ο ΟΑΥ, κλήθηκε όπως μέχρι τη Τρίτη δώσει γραπτές απαντήσεις στους βουλευτές στα ερωτήματα που τέθηκαν σε προηγουμένη συνεδρία της επιτροπής.

Τα ερωτήματα αφορούσαν μεταξύ άλλων τον τρόπο υπολογισμού των «Εγγυημένων Μονάδων» για τα υφιστάμενα Νοσηλευτήρια και τον τρόπο υπολογισμού για τα νέα νοσηλευτήρια που εντάχθηκαν στο Σύστημα και τα στοιχεία των μονάδων του κάθε νοσηλευτηρίου ανά έτος.

Παράλληλα οι βουλευτές, ζήτησαν όπως τους παρουσιαστούν οι συμφωνίες που έγιναν για τα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών (ΤΑΕΠ) ιδιωτικών κλινικών, αλλά και να εξηγηθούν οι διαφορές που προκύπτουν στην κοστολόγηση του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) με τα ΤΑΕΠ που μπήκαν στο ΓεΣΥ.

Μετά και τις απαντήσεις που θα δώσει ο ΟΑΥ στους βουλευτές, θα κληθεί εκ νέου την ερχόμενη Πέμπτη στη βουλή για συνέχεια της συζήτησης.

Ζητούν δίκαια κριτήρια

Σε δηλώσεις της μετά τη συνεδρία, η βουλευτής του ΑΚΕΛ, Μαρίνα Νικολάου, είπε ότι η θέση του κόμματός της είναι πως «δεν είναι κακό να δημοσιοποιούνται οι μονάδες, αρκεί να είναι βασισμένες πάνω σε επιστημονικά κριτήρια, τα οποία επίσης να κοινοποιούνται στο κόσμο για να είμαστε κοινωνοί αυτής της διαδικασίας».

«Έχουμε την αίσθηση ότι δυστυχώς αυτό δεν συμβαίνει. Εκείνοι, λοιπόν, που έχουν την ευθύνη εφαρμογής του ΓεΣΥ έχουν την υποχρέωση να μετρούν κάθε τους κίνηση, αλλά και τις πιθανές παρενέργειες των αποφάσεων τους», είπε.    

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρύσανθος Σαββίδης, είπε ότι ο ΟΑΥ υποσχέθηκε ότι την επόμενη εβδομάδα θα τους δοθούν ολοκληρωμένες απαντήσεις και διευκρινήσεις.

«Εκείνο που λέμε εμείς είναι ότι με καλή θέληση από όλους μπορούμε να καθορίσουμε ποιοτικά κριτήρια, τα οποία να είναι δίκαια. Νιώσαμε ότι κάποιοι αδικούνται, γιατί δεν υπήρχε η ανάλογη ενημέρωση, για να μην πω έλλειψη διαφάνειας επί των συγκεκριμένων κριτηρίων», ανέφερε.


Της Μόνικας Μακρυγιάννη

Σχετικά Άρθρα