ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Διαβουλεύσεις για δωρεάν εξωσωματική γονιμοποίηση στο ΓεΣΥ

21 Ιουλίου 2022, 06:00

images

Σε διαβούλευση θα προβούν σήμερα ο Υπουργός Υγείας, ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) και ο βουλευτής του ΔΗΣΥ και μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας Χαράλαμπος Πάζαρος, για το θέμα της ένταξης εξωσωματικής γονιμοποίησης στο ΓεΣΥ, έπειτα από αίτημα της επιτροπής υγείας.

Συγκεκριμένα, αυτό που θα συζητηθεί στο συγκεκριμένο στάδιο είναι το αίτημα να παρέχεται τουλάχιστον η πρώτη προσπάθεια εξωσωματικής γονιμοποίησης εντελώς δωρεάν, καθώς ήδη μέσω του πλαισίου του ΓεΣΥ καλύπτονται μέχρι τρεις προσπάθειες από €2500 για την κάθε μία. Σημειώνεται ότι μία εξωσωματική γονιμοποίηση μπορεί να κοστίζει συνολικά από €8 χιλ. έως €10 χιλ.

Εντούτοις, σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Πάζαρου, ένα ζευγάρι μπορεί να χρειαστεί να προχωρήσει σε περισσότερες από μία προσπάθειες για να έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα, αλλά λόγω του κόστους και της οικονομικής του δυσχέρειας, θα προβεί μόνο σε μία προσπάθεια, η οποία ενδεχομένως να μην είναι πετυχημένη.

Αναφορικά με το αίτημα αυτό, ο κ. Πάζαρος είχε δηλώσει στο YgeiaWatch ότι η παροχή τουλάχιστον της πρώτης προσπάθειας για εξωσωματική γονιμοποίηση θα είναι δωρεάν, θα γίνεται με κάποια κριτήρια (π.χ. οικονομικά κριτήρια), τα οποία δεν έχουν οριστεί ακόμη και ενδέχεται να συζητηθούν στη σημερινή συνάντηση.

Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τον κ. Πάζαρο, μεγάλος στόχος παραμένει η σταδιακή ένταξη ολόκληρου του κύκλου των εξωσωματικών θεραπειών στο ΓεΣΥ.

Τίθεται δημογραφικό ζήτημα

Σε προηγούμενη συνάντηση που είχε ο κ. Πάζαρος με τον Υπ. Υγείας Μιχάλη Χατζηπαντέλα, ο υπουργός ανταποκρίθηκε θετικά στο αίτημα αυτό, ωστόσο, αναμένει τα αναγκαία στοιχεία και τα επίσημα αποτελέσματα μελέτης του ΟΑΥ για το θέμα και εάν το υπολογιζόμενο κόστος για την υλοποίηση της πρότασης αυτής δεν είναι απαγορευτικό, τότε θα υπάρξει βούληση για να εφαρμοστεί, δήλωσε.

Σημειώνεται ότι το εν λόγω ζήτημα αγκαλιάστηκε από όλα τα κόμματα, καθώς μία τέτοια εφαρμογή θα απαλλάξει τα υπογόνιμα ζευγάρια από το μεγάλο οικονομικό κόστος που έχουν και ειδικά αν ληφθεί υπόψη ότι πολλές φορές απαιτείται δεύτερη, τρίτη ή και τέταρτη εξωσωματική θεραπεία.

Ενδεικτικά, στην Κύπρο υπολογίζεται ότι ένα ποσοστό 5% των ζευγαριών υποβάλλεται σε θεραπείες εξωσωματικής γονιμοποίησης και σε θεραπείες υπογονιμότητας, το οποίο αποτελεί ένα υψηλό ποσοστό ψηλό για τα  δεδομένα της Κύπρου.

Ακόμη, ο μέσος όρος του δείκτη γονιμότητας στην Κύπρο (1,3%) βρίσκεται χαμηλότερα από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (1,5%) για το 2020. Ως εκ τούτου, η Κύπρος αντιμετωπίζει πρόβλημα υπογονιμότητας και υπογεννητικότητας.

Της Ουρανίας Στυλιανού

Σχετικά Άρθρα