ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Διαβούλευση για ένταξη εξωσωματικής θεραπείας στο ΓεΣΥ

31 Μαρτίου 2022, 16:53

images

Χρόνος για να γίνουν οι αναγκαίες διαβουλεύσεις μεταξύ των εμπλεκομένων ζητήθηκε σήμερα στη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας για την ένταξη τουλάχιστον μίας εξωσωματικής θεραπείας στο ΓεΣΥ.

Σημειώνεται ότι στη σημερινή συνεδρία σε αντίθεση με την προηγούμενη, παρευρέθηκαν και οι εκπρόσωποι του Υπουργείου Υγείας και του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), οι οποίοι αποτελούν τους κύριους οικονομικούς πυλώνες για την εφαρμογή αυτής της εισήγησης.

Ενδεχομένως, μετά τις απαραίτητες διαβουλεύσεις θα γίνει ενημέρωση του θέματος στην επόμενη συνεδρία.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Χαράλαμπος Πάζαρος, δήλωσε ότι «συνεχίσαμε σήμερα την συζήτηση για την συμπερίληψη, σε πρώτη φάση μέχρι την πλήρη ένταξή τους, μίας τουλάχιστον εξωσωματικής θεραπείας στο ΓεΣΥ, μετά από εισήγηση που κατέθεσαν οι βουλευτές του Δημοκρατικού Συναγερμού και αγκαλιάστηκε από όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα».

Αναφερόμενος στην αναγκαιότητα αυτής της εισήγησης είπε ότι «το ψηλό κόστος των θεραπειών υπογονιμότητας και των εξωσωματικών θεραπειών, συνδυαζόμενο με τους χαμηλούς μισθούς των νέων μας, δεν επιτρέπει στα περισσότερα ζευγάρια να ανταποκριθούν στο οικονομικό τους κόστος, παρά την όποια επιδότηση από το «Σχέδιο Επιδότησης για Αντιμετώπιση της Υπογονιμότητας» του Υπουργείου Υγείας.

«Η ένταξη της εξωσωματικής θεραπείας στο ΓεΣΥ, σε πρώτη φάση για μια φορά μόνο, θα βοηθήσει περαιτέρω τα ζευγάρια αυτά, θα τα απαλλάξει από ένα τεράστιο οικονομικό βάρος αφού σε πολλές περιπτώσεις χρειάζεται και δεύτερη, τρίτη ή και τέταρτη εξωσωματική θεραπεία. Με τη συμπερίληψη, έστω και μίας εξωσωματικής θεραπείας στο ΓεΣΥ, θα ωθήσουμε την αύξηση των γεννήσεων στο τόπο μας που αντιμετωπίζει σοβαρότατο δημογραφικό πρόβλημα και θα βελτιώσουμε τα ποσοστά υπογονιμότητας», τόνισε.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι «στην Κύπρο υπολογίζεται πως ποσοστό 5% υποβάλλεται σε θεραπείες εξωσωματικής γονιμοποίησης και σε θεραπείες υπογονιμότητας, ποσοστό ψηλό για τα δεδομένα του τόπου μας. Στόχος είναι να ενταχθούν σταδιακά όλες οι εξωσωματικές θεραπείες στο ΓεΣΥ», πρόσθεσε.

«Η συμπερίληψη μίας τουλάχιστον εξωσωματικής θεραπείας στο ΓεΣΥ σε πρώτη φάση μέχρι την πλήρη ένταξη τους, θα είναι προς όφελος των νέων μας, της κοινωνίας και του θεσμού της οικογένειας», κατέληξε.

Ο.Σ.

Σχετικά Άρθρα