ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ζητούν να καλύπτεται δωρεάν όλο το κόστος εξωσωματικής

30 Ιουνίου 2022, 17:06

images

Την κάλυψη ολόκληρου του κόστους της εξωσωματικής γονιμοποίησης από το ΓεΣΥ ζητά η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας, καθώς πολλά ζευγάρια θέλουν να προβούν σε αυτή τη μέθοδο, αλλά δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Χαράλαμπος Πάζαρος, μιλώντας στο YgeiaWatch, ανέφερε ότι για την εξωσωματική γονιμοποίηση το Γενικό Σύστημα Υγείας (ΓεΣΥ) καλύπτει μέχρι 3 προσπάθειες από €2500 για την κάθε μία και επιχορηγεί τις ενέσεις, τη φύλαξη ωαρίων κ.ά.

Το ζήτημα που τίθεται είναι το γεγονός ότι ένα ζευγάρι μπορεί να χρειαστεί να προχωρήσει σε 4 ή περισσότερες προσπάθειες εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Σε προηγούμενες δηλώσεις του ο κ. Πάζαρος σημείωσε ότι μία εξωσωματική μπορεί να κοστίσει από €8 χιλ. έως €10 χιλ. Επομένως, τα ζευγάρια εάν προβούν σε μία εξωσωματική θεραπεία είναι πολύ πιθανόν ότι θα το κάνουν μόνο μία φορά.

Επί του παρόντος, αυτό που ζητούν αρχικά, είναι τουλάχιστον η 1η προσπάθεια εξωσωματικής γονιμοποίησης να παρέχεται δωρεάν.

Όπως δήλωσε ο κ. Πάζαρος δεν έχει παρθεί κάποια απόφαση ακόμα, αλλά η διαδικασία αυτή θα γίνεται με κάποια κριτήρια (π.χ. οικονομικά κριτήρια), τα οποία δεν έχουν οριστεί ακόμη.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι «στην Κύπρο υπολογίζεται πως ποσοστό 5% υποβάλλεται σε θεραπείες εξωσωματικής γονιμοποίησης και σε θεραπείες υπογονιμότητας, ποσοστό ψηλό για τα δεδομένα του τόπου μας. Στόχος είναι να ενταχθούν σταδιακά όλες οι εξωσωματικές θεραπείες στο ΓεΣΥ», πρόσθεσε.

Ακόμη ο μέσος όρος γεννήσεων στην Κύπρο ανέρχεται στο 1,3%. Ως εκ τούτου η Κύπρος αντιμετωπίζει πρόβλημα υπογονιμότητας και υπογεννητικότητας.

Της Ουρανίας Στυλιανού

Σχετικά Άρθρα