ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Δέχεται πιέσεις η ΕΕ για να σταματήσει ελέγχους σε τρόφιμα

15 Ιανουαρίου 2024, 10:02

images

Πιέσεις από μεγάλες εταιρείες για να σταματήσει τους ελέγχους σε σχέση με τους νέους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς (ΓΤΟ), δέχεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σύμφωνα με το Κίνημα Οικολόγων. Το αίτημα τίθεται σε ψηφοφορία στις 24 Ιανουαρίου.

Σε σχετική ανακοίνωσή του, το Κίνημα καλεί τους πολίτες να στηρίξουν την πανευρωπαϊκή συλλογή υπογραφών για ανατροπή της ψήφισης ενός τέτοιου κανονισμού.

«Αν κάτι τέτοιο περάσει, σημαίνει ότι στο πιάτο μας θα έχουμε περισσότερα τρόφιμα που θα είναι μεταλλαγμένα. Σήμερα, οι κανονισμοί στην Ευρώπη είναι αυστηροί σε σχέση με τους ΓΤΟ, με σκοπό να υπάρχει ασφάλεια και διαφάνεια. Οι ΓΤΟ είναι στην ουσία τρόφιμα που έχουν υποστεί αλλαγή στο DNA τους μέσω γενετικής παρέμβασης, η καλλιέργεια των οποίων θα επιφέρει πολλές επιπλοκές», αναφέρουν.   

Όπως υπογραμμίζουν, οι εταιρείες που τους παράγουν θέλουν πλέον να αυξήσουν τα κέρδη τους αφαιρώντας την ετικέτα που σηματοδοτεί ότι το τρόφιμό τους είναι γενετικά τροποποιημένο.

«Αυτό σημαίνει ότι οι αγρότες θα αρχίσουν να χρησιμοποιούν πατενταρισμένους σπόρους, την ίδια ώρα που θα υπάρξει και η ανάγκη για χρήση δυνατότερων φυτοφαρμάκων τύπου Round Up, επειδή οι ΓΤΟ είναι ιδιαίτερα ανθεκτικοί στα φυτοφάρμακα», εξηγούν.  

Σημειώνεται ότι στην Κύπρο, με πρόταση νόμου του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, τα ΓΤΟ προϊόντα τοποθετούνται σε ξεχωριστά ράφια με ειδική σήμανση.

«Δεν ξέρουμε πως θα επηρεαστεί η Κύπρος αν αλλάξει η Ευρωπαϊκή νομοθεσία για την σήμανση των ΓΤΟ», υπογραμμίζουν.  

Σύμφωνα με το Κίνημα Οικολόγων «στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπάρχουν βουλευτές που αντιστέκονται, ωστόσο μερικοί πολιτικοί φαίνεται ότι έχουν τη διάθεση να βάλουν στο πιάτο μας ΓΤΟ. Για να τους σταματήσουμε, χρειαζόμαστε ένα δυνατό κύμα αντίστασης».   

Τέλος, καλούν την κυβέρνηση της Κύπρου και τους Ευρωβουλευτές να αρνηθούν έντονα την όποια χαλάρωση που αφορά σε ΓΤΟ στην Ευρώπη.   

Μπορείς να υπογράψεις εδώ: http://tinyurl.com/NonGMOEU    

Μ.Μ.

Σχετικά Άρθρα