ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Βοήθεια σε 63 χιλ. ανθρώπους από Ερυθρό Σταυρό επί πανδημίας

06 Νοεμβρίου 2021, 16:40

images

 Με τη συνεργασία όλων ο Κυπριακός Ερυθρός Σταυρός, από την έναρξη της Έκτακτης Υπηρεσίας μέχρι τέλος Αυγούστου 2021, κατάφερε να ανταποκριθεί σε 17.125 αιτήματα και να παράσχει στήριξη σε πέραν των 63.000 συνανθρώπων μας, συγκεκριμένα 63,380, σύμφωνα με την πρόεδρο του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού Φωτεινή Παπαδοπούλου.

Στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης για την εκλογή του νέου ΔΣ του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού – Κλάδου Πάφου που πραγματοποιήθηκε χτες το απόγευμα στην Πάφο, η κ. Παπαδοπούλου αναφέρθηκε στη σημαντικότερη δράση του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού τα τελευταία δύο χρόνια λόγω της πανδημίας.

Δεδομένου ότι, όπως ανέφερε, τα αιτήματα, ανεξάρτητα από επαρχία, υποβάλλονταν στα Γραφεία Διοίκησης, από την πρώτη στιγμή διαφάνηκε ότι στην επαρχία Πάφου υπήρχε επιτακτική ανάγκη για παροχή στήριξης σε ευάλωτες ομάδες συνανθρώπων μας. Ξεκίνησε η ικανοποίηση αιτημάτων για βοήθεια με απευθείας στήριξη, όσον αφορά την αξιολόγηση, από τα Γραφεία Διοίκησης και με αποστολή των σχετικών πακέτων τροφίμων από τη Λευκωσία.

Επί τούτου σημείωσε, με συνοπτικές διαδικασίες προσλήφθηκαν δύο άτομα, εθελόντριες που ξεχώρισαν για τις δυνατότητές τους, ώστε να μπορέσει να καταστεί δυνατή η διανομή από τον Κλάδο Πάφου, η αμοιβή των οποίων καλύφθηκε από τα Γραφεία Διοίκησης.

Αργότερα, εργοδοτήθηκε Λειτουργός η οποία βρίσκεται στον Κλάδο μέχρι σήμερα και που όπως ανέφερε έδωσε τη δυνατότητα στον Κλάδο Πάφου να ανταποκριθεί με επάρκεια στα πολλαπλά αιτήματα της επαρχίας Πάφου.

Η κ. Παπαδοπούλου σημείωσε πως λόγω των  οικονομικών δυσκολιών του Κλάδου, το συνολικό κόστος λειτουργίας της «Έκτακτης Υπηρεσίας Στήριξης ατόμων τρίτης ηλικίας και ευάλωτων ομάδων» και του Προγράμματος Κοινωνικής Πρόνοιας το κάλυψαν τα Γραφεία Διοίκησης, κάτι που συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Ο  Κ.Ε.Σ., στην επιτέλεση του ρόλου του ως επικουρικό σώμα των δημοσίων αρχών σε ανθρωπιστικά θέματα, ενόψει της έκτακτης κατάστασης που προκλήθηκε από την πανδημία του κορωνοϊού (covid-19), και στηρίζοντας πλήρως τις προσπάθειες της Κυβέρνησης για αντιμετώπιση της πρωτόγνωρης έκτακτης κατάστασης για επιβίωση του λαού μας, βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στην πρώτη γραμμή στήριξης ευάλωτων ομάδων συνανθρώπων μας είπε η κ. Παπαδοπούλου.

Επεσήμανε επίσης πως κρίθηκε αναγκαίο όπως, την περίοδο εφαρμογής των μέτρων περιορισμού της διακίνησης των συνανθρώπων μας, εφαρμοστεί παγκύπρια Πρόγραμμα κατ` οίκον παράδοσης ειδών πρώτης ανάγκης και άλλων αναγκαίων αγαθών σε άτομα που βρίσκονταν υπό περιορισμό για οποιοδήποτε λόγο και δεν είχαν υποστηρικτικό περιβάλλον.

Έκτακτη Υπηρεσία Στήριξης Ατόμων Τρίτης Ηλικίας

Στα πλαίσια αυτά, συνέχισε ο Κυπριακός Ερυθρός Σταυρός δημιούργησε την «Έκτακτη Υπηρεσία Στήριξης Ατόμων Τρίτης Ηλικίας και Ευάλωτων Ομάδων », η οποία λειτούργησε σε παγκύπρια βάση υπό τη διαχείριση των Γραφείων Διοίκησης, ώστε να εφαρμοστεί παγκύπρια με ομοιόμορφο τρόπο.

Η Έκτακτη Υπηρεσία συνέχισε, άρχισε να λειτουργεί με την έναρξη των περιοριστικών της διακίνησης μέτρων, στις 19 Μαρτίου 2020.

Επεσήμανε επίσης πως η Έκτακτη Υπηρεσία δημιουργήθηκε κατόπιν εισήγησης της Α’ Αντιπρόεδρου του Κ.Ε.Σ., κυρίας Λήδας Κουρσουμπά, και λειτούργησε υπό την ευθύνη και εποπτεία της, με πυρήνα Λειτουργών του Κ.Ε.Σ. και σε στενή συνεργασία με τους οικείους Κλάδους καθώς και με τη βοήθεια εθελοντών.

Πρόσθεσε πως για σκοπούς διαχείρισης της Έκτακτης Υπηρεσίας, λειτούργησε στα Γραφεία Διοίκησης Τηλεφωνικό Κέντρο το οποίο δεχόταν κλήσεις/ αιτήματα σε παγκύπρια βάση, για σκοπούς ίσης μεταχείρισης και ομοιομορφίας (Α’ Φάση 19/3/2020 – 31/5/2020).

Η αξιολόγηση των αιτημάτων, όπως ήταν φυσικό, γινόταν σημείωσε,  σε στενή συνεργασία με τον οικείο Κλάδο της επαρχίας που αφορούσε το αίτημα μέσα στα πλαίσια του Προγράμματος Κοινωνικής Πρόνοιας του συγκεκριμένου Κλάδου, και η παράδοση γινόταν από εθελοντές του Κ.Ε.Σ. που ήταν εγγεγραμμένοι στην οικεία επαρχία.

Η κ. Παπαδοπούλου ανέφερε πως  με την άρση των περιοριστικών μέτρων διακίνησης, το Πρόγραμμα συνεχίστηκε με εφαρμογή του σε κάθε επαρχία από τον οικείο Κλάδο στα πλαίσια του Προγράμματος Κοινωνικής Πρόνοιας του (Β’ Φάση: 1/6/2020-31/12/2020). Με την εμπειρία που είχε αποκτηθεί από την Α’ Φάση και με στήριξη που δόθηκε στα πλαίσια δύο (2) διαδικτυακών επιμορφωτικών συναντήσεων (brainstorming) με όλους τους Κλάδους, τα οποία ανέλαβε η Α’ Αντιπρόεδρος, κυρία Κουρσουμπά, με τον Διευθυντή του Κλάδου Λευκωσίας, κύριο Δημήτρη Φυλακτού, κατάφεραν, συνέχισε, να εξακολουθήσουν να εφαρμόζονται ομοιόμορφα κριτήρια και να παρέχεται βοήθεια στους συνανθρώπους μας πάνω στην ίδια βάση.

Τις επόμενες δύο περιόδους εφαρμογής των μέτρων περιορισμού της διακίνησης των συνανθρώπων μας, το Πρόγραμμα συνέχισε να τυγχάνει χειρισμού σε κάθε επαρχία από τον Κλάδο του (Γ’ Φάση lockdown: 10/1/2021-28/2/2021 και Δ’ Φάση lockdown: 26/4/2021 – 9/5/2021), όπως είπε.

Επεσήμανε ακόμη πως σημαντικό είναι ότι, την περίοδο αυτή κατάφεραν  να δημιουργήσουν  μια ολοκληρωμένη βάση δεδομένων στην οποία τηρείται στατιστική κατάσταση πλήρως ενημερωμένη με όλες τις απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με τις υπηρεσίες που προσφέρθηκαν κατά τη διάρκεια της Α’ Φάσης της λειτουργίας της Έκτακτης Υπηρεσίας και η οποία εξακολουθεί μέχρι σήμερα να τηρείται ενημερωμένη.

Με τον τρόπο αυτό, συνέχισε η κ. Παπαδοπούλου  ο Κ.Ε.Σ. γνωρίζει ανά πάσα στιγμή το είδος και την έκταση της βοήθειας που προσφέρθηκε από τον κάθε Κλάδο στα πλαίσια του Προγράμματος Κοινωνικής Πρόνοιας.

Είπε ακόμη πως η  Έκτακτη Υπηρεσία λειτούργησε στη βάση μιας άψογης συνεργασίας με όλους τους Κλάδους από όλες τις Επαρχίες και με την ανεκτίμητη βοήθεια εθελοντών. Στις Επαρχίες που προ-υπήρχε σε τακτική βάση Πρόγραμμα Κοινωνικής Πρόνοιας κατάφεραν να λειτουργήσουν άμεσα την Έκτακτη Υπηρεσία (Κλάδος Λευκωσίας, Κλάδος Λεμεσού, Κλάδος Αμμοχώστου και Κλάδος Λάρνακας) και, όπου υπήρχε ανάγκη, ενδυνάμωσαν το πρόγραμμά τους με αξιοποίηση και άλλου προσωπικού ή/και εθελοντών. Στις Επαρχίες που δεν υπήρχε προηγουμένως Πρόγραμμα Κοινωνικής Πρόνοιας συστάθηκε επί τούτω κατά τη διάρκεια της Α’ Φάσης, με τη βοήθεια και στήριξη των Γραφείων Διοίκησης.

Σημειώνεται πως μέλη του ΔΣ εξελέγησαν στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού – Κλάδου Πάφου οι Χριστιάνα Αταλιώτου, Τούλα Φωτεινή Αθανασιάδη, Έλενα Αθανασιάδου Χατζηφιλίππου, Γεωργία Αθανασίου, Παναγιώτα Γεωργίου Θεράποντος, Άντρη Δημοσθένους Κλεάνθους , Κατερίνα Δόκου , Αννίτα Ιωάννου Σοφοκλέους, Ανδρέας Ιωαννίδης, Μαρία Κορακίδου, Μάρθα Κέλπη, Κριστίνα Λισκαβίδου, Στέλλα Λουιζίνο, Μάρω Ονησιφόρου Αθανασίου, Χαράλαμπος Παπασάββας, Νικολέττα Πιττοκοπίτη, Μαρία Σατολιά, Ξένια Σοφοκλέους, Έλενα Στυλιανού , Μαρία Τσαούσιη, Νάταλη Τσουκαλά, Ελένη Χαραλάμπους, Λίζα Χαραλάμπους , Νίκη Χατζηαλεξάνδρου, και Σοφία Χατζηνεοφύτου.

Σχετικά Άρθρα