ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Βλέπουν θετικά τις προθέσεις για κλιματιστικά στα σχολεία

25 Αυγούστου 2023, 06:59

images

Θετική φαίνεται να είναι η στάση των εκπαιδευτικών οργανώσεων σε σχέση με την εγκατάσταση κλιματιστικών στα σχολεία, ένα διαχρονικό πρόβλημα για το υπουργείο παιδείας.

Σε δηλώσεις στη StockWatch, η πρόεδρος της ΠΟΕΔ, Μύρια Βασιλείου, εξήγησε ότι με βάση τα όσα ειπώθηκαν στη προχθεσινή συνάντηση με την υπουργό παιδείας, Αθηνά Μιχαηλίδου, η εγκατάσταση των κλιματιστικών αναμένεται να ξεκινήσει από τη φετινή σχολική χρονιά.

Πρόσθεσε, ότι αναφέρθηκε από την ΥΠΑΝ ότι η εγκατάσταση θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο και θα ολοκληρωθεί σε βάθος τριετίας.

Επεσήμανε ωστόσο, ότι ακόμη εκκρεμούν αρκετές λεπτομέρειες σε σχέση με την εγκατάσταση και τον σχεδιασμό, «κάτι που το υπουργείο δεν ήταν έτοιμο να δώσει», πρόσθεσε.

Η συνολική εικόνα μόλις δοθεί στην οργάνωση θα μεταφερθεί στα συλλογικά όργανα της ΠΟΕΔ, συμπλήρωσε, προς αξιολόγηση.

Τόνισε ότι καταγράφηκε ως θετική η δήλωση της υπουργού ότι από τον Οκτώβριο ξεκινά η σταδιακή εγκατάσταση των κλιματιστικών.

Θετική και η ΟΕΛΜΕΚ

Από πλευράς ΟΕΛΜΕΚ, η εξέλιξη αξιολογήθηκε επίσης θετικά.

Όπως ανέφερε στη StockWatch ο πρόεδρος της οργάνωσης, Δημήτρης Ταλιαδώρος, στα θετικά καταγράφεται ότι η ΥΠΑΝ δεν αναφέρεται πλέον σε εγκατάσταση ανεμιστήρων αλλά σε κλιματιστικά στις σχολικές αίθουσες, ξεκαθαρίζοντας το ζήτημα.

Ερωτηθείς για το εάν δόθηκε χρονοδιάγραμμα από το υπουργείο, ο κ. Ταλιαδώρος είπε ότι δεν δόθηκε ακόμη και τόνισε ότι η ΟΕΛΜΕΚ θα επιμείνει σε αυτό ώστε να προχωρήσει η εγκατάσταση.

Σημείωσε ότι υπάρχει μία σύγχυση καθώς στην ΠΟΕΔ δόθηκε ένα τριετές πλάνο εγκατάστασης ενώ στην ΟΕΛΜΕΚ ένα πενταετές, επισημαίνοντας ότι ακόμη δεν δόθηκε τελικό πλάνο.

Τονίστηκε από την ΟΕΛΜΕΚ, πρόσθεσε, ότι είναι ανάγκη η ισότιμη εγκατάσταση των κλιματιστικών καθώς η σχολική χρονιά ξεκινά πιο νωρίς για τα σχολεία μέσης εκπαίδευσης και ολοκληρώνουν τη χρονιά πιο αργά, λόγω των εξετάσεων.

Αντιλαμβανόμαστε, πρόσθεσε, ότι δεν υπάρχει ξεκάθαρη πολιτική απόφαση σε επίπεδο υπουργικού συμβουλίου.

Σε σχέση με το κόστος, ο κ. Ταλιαδώρος αναφέρθηκε στη μελέτη που υπάρχει επί του τέως υπουργού παιδείας Πρόδρομου Προδρόμου και αναφέρεται σε €102 εκατ.

Διευκρίνισε ωστόσο, ότι το μεγαλύτερο κόστος, περίπου το 70% με 80% θα χρειαστεί για την ενίσχυση του ενεργητικού φορτίου των σχολικών μονάδων, δηλαδή γύρω στα €70 με €80 εκατ.

Όπως ειπώθηκε στην προχθεσινή συνάντηση, σε όλα τα γυμνάσια και τα λύκεια έχουν εγκατασταθεί φωτοβολταϊκά, πρόσθεσε.

Σημείωσε ότι το κόστος για τα κλιματιστικά που θα εγκατασταθούν από τον Οκτώβριο, θα προέλθει από κονδύλια που ενδεχομένως να μην αξιοποιήθηκαν από τον προϋπολογισμό του 2023.

Της Μαρίας Κυριακίδου

Σχετικά Άρθρα