ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Αύξηση φροντίδας στους νικητές του παιδικού καρκίνου

15 Φεβρουαρίου 2023, 15:00

images

Το θέμα της καλύτερης φροντίδας και ποιότητας ζωής των νικητών του παιδικού καρκίνου, εγείρει φέτος η παγκόσμια ημέρα κατά του παιδικού καρκίνου που διεξάγεται κάθε χρόνο στις 15 Φεβρουαρίου.

Με την ευκαιρία της παγκόσμια ημέρας κατά του παιδικού καρκίνου, πραγματοποιήθηκε σήμερα δημοσιογραφική διάσκεψη από το ίδρυμα Ελπίδα σε συνεργασία με τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο, την Παιδιατρική Εταιρεία Κύπρου, την Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Λευκωσίας και την AHEPA (American Hellenic Educational and Progressive Association) με θέμα «Καρκίνος παιδιών και εφήβων, στην Κύπρο και παγκοσμίως».

Κατά τη διάσκεψη, ο πρόεδρος του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος «Ελπίδα» για παιδιά με καρκίνο και λευχαιμία, καθηγητής Παιδιατρικής/Παιδογκολογίας/Παιδοαιματολογίας της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Λοΐζος Γ. Λοΐζου ανέφερε ότι για φέτος το θέμα είναι η φροντίδα για καλύτερη υγεία και ποιότητα ζωής των «νικητών του παιδικού καρκίνου», δηλαδή των ενηλίκων, που επέζησαν από τον Γολγοθά του καρκίνου στην παιδική ή εφηβική ηλικία.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Λοϊζου επεσήμανε συγκεκριμένες δράσεις οι οποίες πρέπει να γίνουν για την καλύτερη αντιμετώπιση του καρκίνου στα παιδιά.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι θα πρέπει να ενισχυθεί η επιδημιολογική και κλινική έρευνα, καθώς και η εντατικοποίηση των ερευνών για ανεύρεση της αιτιολογίας του καρκίνου στην Κύπρο, γιατί μόνο έτσι θα έχουμε καλύτερη πρόληψη.

Ακόμη, για την περίθαλψη παιδιών, εφήβων και νέων ενηλίκων (0-24 ετών) με καρκίνο, θα πρέπει να είναι συγκεντρωμένα σε μονάδες εξειδικευμένες. «Στην Κύπρο έχουμε την ογκολογική ομάδα με τέσσερις ιατρούς που δουλεύουν εξαιρετικά και αντιμετωπίζουν τα περιστατικά με επιτυχία», σημειώνει.

Αναφέρθηκε επίσης στην καταπολέμηση των ανισοτήτων τόσο μεταξύ των χωρών αλλά και εντός της κάθε χώρας ξεχωριστά, ίση πρόσβαση όλων των παιδιών σε ποιοτικές θεραπείες, σε καινοτόμα φάρμακα και μεθόδους.

Επίσης, σημαντική είναι και η συνεχής δια βίου εκπαίδευση όλων των επαγγελματιών υγείας.

«Πρέπει να δουλέψουμε για να έχουμε όσο το δυνατόν λιγότερο τοξικές θεραπείες χωρίς να μειώνεται η αποτελεσματικότητα τους, έτσι ώστε να έχουμε υγιείς νικητές του καρκίνου», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου, Δρ Πέτρος Αγαθαγγέλου, σε ομιλία του ανέφερε ότι «Θεωρώ ότι με το Ίδρυμα Ελπίδα, με τους επικεφαλής του δραστήριου ιδρύματος AHEPA, του Πανεπιστήμιου Λευκωσίας, την ιατρική κοινότητα και τα ΜΜΕ δίνουμε το μήνυμα ότι και εμείς ως θεσμός έχουμε μία δημόσια αποστολή που είναι να αναβαθμίζουμε τις υπηρεσίες υγείας της Κύπρου, με την ενημέρωση και την συνεχή εκπαίδευση των γιατρών και των πολιτών στα θέματα πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης».

Ο πρόεδρος της Παιδιατρικής Εταιρείας Κύπρου, Δρ Μιχάλης Αναστασίαδης, δήλωσε ότι «η Παιδιατρική Εταιρεία Κύπρου βρίσκεται εδώ για να μοιραστεί μαζί σας ένα μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας. Ένα μήνυμα που εκπηγάζει από τη δύναμη, την πίστη και το χαμόγελο των παιδιών μας. Των αληθινών μαχητών, των νικητών της ζωής».

«Χρέος μας προς όλα τα παιδιά που βρίσκονται αντιμέτωπα με τον καρκίνο, είναι να τους δίνουμε ολοένα και περισσότερη ελπίδα μέσα από τη μέγιστη αξιοποίηση της υφιστάμενης επιστημονικής μας γνώσης και εμπειρίας, μέσα από τη δημιουργία ακόμα καλύτερων προοπτικών με τη διεύρυνση του ερευνητικού πεδίου στον τομέα του παιδικού καρκίνου και την απόκτηση νέων, καινοτόμων, διαγνωστικών και θεραπευτικών εργαλείων, μέσα από τη διαρκή αναβάθμιση των υποδομών και των παρεχόμενων υπηρεσιών προς το πάσχων παιδί που να λαμβάνει τις πολλαπλές ανάγκες στήριξης του», σημειώνει.

Η γενική διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας, Χριστίνα Γιαννάκη δήλωσε ότι «το Υπουργείο Υγείας με μία μικρή ομάδα καταθέτουμε την ψυχή μας για αυτά τα παιδιά. Τα περισσότερα μεταφέρονται με αεροπλάνα-ασθενοφόρα μαζί με τους γονείς τους».

Πρόσθεσε ότι «τελευταία είχαμε μία αύξηση παιδιών 3 -5 ετών με όγκο στον εγκέφαλο με πολύ άσχημη κακοήθεια, τα οποία μεταφέρθηκαν στο εξωτερικό. Εγώ θα συνεχίσω να καταθέτω την ψυχή μου όσο ζω για το καλώς νοούμενο συμφέρον του πολυπόθητου αγαθού, που είναι η υγεία».

Κάλυψη εξόδων μεταφοράς παιδιών στο εξωτερικό

Ο κ. Λοϊζου υπέδειξε την μεγάλη ανάγκη για τη διάρθρωση μίας νομοθεσίας η οποία θα προνοεί την κάλυψη των εξόδων στο εξωτερικό τόσο των παιδιών με καρκίνο όσο και των οικογενειών τους, όχι μόνο για τα νοσοκομειακά έξοδα, αλλά και για τα έξοδα διαμονής, διατροφής και μετάβασης τους.

Όπως ανέφερε, με τη βοήθεια του ευρωβουλευτή Λουκά Φουρλά, μετά από την έγκριση σχετικών οδηγιών από το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά από τα κράτη να εγκρίνουν επίσης πρόνοιες οι οποίες θα στηρίζουν εξολοκλήρου τις οικογένειες των παιδιών όταν πηγαίνουν στο εξωτερικό για θεραπεία.

Επίσης, ζητούν να εφαρμοστεί νομοθεσία για οικονομική στήριξη και των οικογενειών που μένουν στην Κύπρο, γιατί όπως εξήγησε ο κ. Λοιζου, πολλές οικογένειες παραμένουν μακροχρόνια στο νοσοκομείο για θεραπείες, με αποτέλεσμα οι γονείς των παιδιών να μην μπορούν να δουλεύουν και να μειώνεται το εισόδημα τους.

Έρευνες για τα αίτια του παιδικού καρκίνου

Όπως αναφέρθηκε στη διάσκεψη, διεξάγονται περιγραφικές και αναλυτικές έρευνες στην Κύπρο για αναζήτηση αιτιών, εξερεύνηση γενετικών, περιβαλλοντικών, διαιτητικών παραγόντων για τον παιδικό καρκίνο.

Συγκεκριμένα, οι έρευνες αυτές επικεντρώνονται στην παχυσαρκία και το υπερβολικό βάρος, ιονίζουσα ακτινοβολία (ακτινογραφίες, αξονικές τομογραφίες), σύνδρομα προδιάθεσης για καρκίνο.

Αναφορικά με τα αίτια πρόκλησης καρκίνου σε παιδιά και εφήβους, αυτά μπορεί να είναι γενετικές αλλοιώσεις όπως κληρονομικές ή επίκτητες, ιονίζουσα ακτινοβολία, ραδιενέργεια, ρυπαντές, η χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία, μολυσματικοί παράγοντες, ορμονικές ή άλλες προγεννητικές εκθέσεις ή/και παχυσαρκία παιδιού – μητέρας, αυξημένο βάρος γέννησης.

Το χρονοδιάγραμμα για τα αποτέλεσμα ερευνών είναι μέχρι το τέλος του χρόνου και θα καταγραφούν στοιχεία για την γεωγραφική κατανομή και τους διάφορους ισχυρισμούς με περιβαλλοντικούς παράγοντες για τον καρκίνο.

3η υψηλότερη χώρα η Κύπρος σε περιστατικά παιδικού καρκίνου

Σύμφωνα με έρευνες, ο παιδικός καρκίνος στην Κύπρο εκδηλώνεται σε παιδιά 0-19 ετών. Ειδικότερα παρουσιάζονται 42 νέα κρούσματα ετησίως και αποτελούν το 1,5% όλων των κρουσμάτων ετησίως. Επίσης, τα αγόρια προσβάλλονται συχνότερα από τα κορίτσια και η επίπτωση είναι 208 περιστατικά ετησίως ανά 1 εκατομμύριο παιδιών 0-19 ετών.

Σημειώνεται ότι στα περιστατικά παιδικού καρκίνου, η Κύπρος είναι η 3η υψηλότερη χώρα παγκοσμίως. Μόνο η Ιταλία και το Βέλγιο έχουν υψηλότερες επιπτώσεις από ότι η Κύπρος.

Υπολογίζεται σήμερα ότι στην ΕΕ ξεπερνούν τις 500.000 οι «νικητές του παιδικού καρκίνου». Ακόμη, πέραν του 60% αυτών έχουν προβλήματα που σχετίζονται με τον καρκίνο που είχαν ή τη θεραπεία που έλαβαν.

Επιπλέον, παγκοσμίως κάθε 3 λεπτά ένα παιδί πεθαίνει από καρκίνο και κάθε χρόνο εκδηλώνονται παγκοσμίως τουλάχιστον πέραν των 450.000 νέων περιστατικών, με αύξηση 0,9% ετησίως.

Της Ουρανίας Στυλιανού



Σχετικά Άρθρα