ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Αυξήθηκαν οι εισφορές για ΓεΣΥ το 2021

06 Αυγούστου 2022, 06:00

images

Αύξηση κατέγραψαν οι εισφορές του Γενικού Σχεδίου Υγείας για το 2021 λόγω της μείωσης των συντελεστών για πέντε μήνες που εφαρμόστηκε το ΓεΣΥ μαζί με άλλα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με ετήσια έκθεση του Υπ. Οικονομικών, οι εισφορές που εισέπραξε το Γενικό Σύστημα Υγείας (ΓεΣΥ) κατά το 2021 ανήλθαν στα €50,6 εκατ., σημειώνοντας αύξηση συγκριτικά με τις αντίστοιχες εισφορές το 2020 οι οποίες ανήλθαν στα €26,3 εκατ.

Όπως αναφέρεται, η διαφορά αυτή μεταξύ του 2020 και του 2021, έγκειται στη μείωση των συντελεστών για πέντε μήνες που εφαρμόστηκε το ΓεΣΥ μαζί με άλλα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Σημειώνεται ότι οι εισφορές του ΓεΣΥ που εισπράττει το Τμήμα Φορολογίας, δεν συμπεριλαμβάνονται στα έσοδα του Τμήματος Φορολογίας γιατί αποστέλλονται στον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) σε μηνιαία βάση.

Προστίθεται ότι, με συνεισφορά ύψους 2,6 ποσοστιαίων μονάδων, οι δαπάνες για κοινωνικές παροχές, οι οποίες κατά το 2021 ανήλθαν στα €3.839,9 εκατ. σε σύγκριση με €3.585,6 εκατ. το 2020, παρουσιάζοντας αύξηση 7,1%, συνέβαλαν σε μεγάλο βαθμό στην αύξηση των συνολικών δαπανών της Γενικής Κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα, για την αύξηση των δαπανών των κοινωνικών παροχών διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο οι αυξημένες δαπάνες στο πλαίσιο του ΓεΣΥ λόγω της έναρξης της δεύτερης φάσης του συστήματος υγείας με κάλυψη και της ενδονοσοκομειακής φροντίδας υγείας από 1η Ιουνίου 2020.

Από την άλλη, «αρνητική συνεισφορά στη μεταβολή των δαπανών για κοινωνικές παροχές ύψους 1,1 ποσοστιαίας μονάδας, είχε το μειωμένο συνολικό κόστος των μέτρων για επιδότηση μισθών των εργαζομένων που αιτήθηκαν ειδική άδεια είτε για λόγους φροντίδας παιδιών είτε για ειδικούς λόγους υγείας, καθώς επίσης και η καταβολή ειδικών ανεργιακών επιδομάτων», αναφέρει η έκθεση.

Συνεισφορά ΓεΣΥ στο κρατικό μισθολόγιο

Στην ετήσια έκθεση του Υπουργείου Οικονομικών για το 2021, υπογραμμίζεται ότι η αυξημένη συνεισφορά του κράτους ως εργοδότης στο πλαίσιο του ΓεΣΥ, συνέβαλε σημαντικά στην αύξηση των ετήσιων δαπανών για το κρατικό μισθολόγιο, με συνεισφορά 0,3 ποσοστιαίες μονάδες.

Αναλυτικότερα, η ετήσια ποσοστιαία μεταβολή στις δαπάνες για το κρατικό μισθολόγιο ήταν 3,6%, οι οποίες ανήλθαν στα €3.003 εκατ. το 2021 σε σύγκριση με €2.897,8 εκατ. για το 2020.

Συμπληρώνεται ότι στην αύξηση αυτή επίδρασαν επίσης η μείωση των ποσοστών της μείωσης απολαβών στο δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα σε σύγκριση με τα αντίστοιχα ποσοστά τον προηγούμενο χρόνο (συνεισφορά 1,8 ποσοστιαίες μονάδες) και η παραχώρηση προσαυξήσεων (συνεισφορά 1 ποσοστιαίας μονάδας).

Αύξηση στις δαπάνες κατανάλωσης λόγω προστασίας δημόσιας υγείας 

Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι οι αυξημένες δαπάνες για την προστασία της δημόσιας υγείας από την πανδημία επηρέασαν και την αύξηση στις δαπάνες για την ενδιάμεση κατανάλωση.

Συγκεκριμένα, οι δαπάνες αυτές σημείωσαν αύξηση 15,1%, από €904,1 εκατ. το 2020 σε €1.040,4 εκατ. το 2021.

Ακόμη ένας παράγοντας ήταν και οι αυξημένες δαπάνες για αγορά αφαλατωμένου νερού για σκοπούς ύδρευσης.

Εκσυγχρονισμός των νοσηλευτηρίων

Όπως αναφέρει η έκθεση, μετά την αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων και την εφαρμογή του ΓεΣΥ κρίθηκε αναγκαίος ο εκσυγχρονισμός των Κανονισμών περί Ιατρικών Εξετάσεων και Ιατρικής Περίθαλψης, ώστε να ανταποκρίνονται στις σημερινές συνθήκες και ανάγκες.

Ως εκ τούτου, μετά από διαβουλεύσεις που πραγματοποιήθηκαν με εκπροσώπους των αρμόδιων υπηρεσιών και ενδιαφερόμενους φορείς, διαμορφώθηκε κείμενο νέων Κανονισμών και κατατέθηκε στη Βουλή των Αντιπροσώπων για έγκριση.

Της Ουρανίας Στυλιανού

Σχετικά Άρθρα