ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Αυξημένος κίνδυνος επιληπτικών κρίσεων λόγω Covid-19

17 Νοεμβρίου 2022, 14:49

images

Με αυξημένο κίνδυνο επιληπτικών κρίσεων συσχετίζεται η πανδημία του Covid-19, σύμφωνα με έρευνα του American Academy of Neurology, με τίτλο «Incidence of Epilepsy and Seizures Over the First 6 Months After a COVID-19 Diagnosis: A Retrospective Cohort Study».

Όπως αναφέρεται στην έρευνα, ο κίνδυνος επιληπτικών κρίσεων και επιληψίας είναι αυξημένος για τον Covid-19, σε σχέση με την κοινή γρίπη, έξι μήνες μετά τη διάγνωση ενός ασθενή με Covid-19.

Μέσω επικυρωμένων μεθόδων σε ένα δίκτυο ηλεκτρονικών αρχείων υγείας 81 εκατ. ατόμων, η έρευνα ταίριαξε άτομα με λοιμώξεις από την πανδημία και από την γρίπη, μετρώντας την επίπτωση και τους λόγους κινδύνου των επιληπτικών κρίσεων και της επιληψίας.

Εξετάζοντας ακόμη, τα δεδομένα ανά ηλικία και τη διάρκεια νοσηλείας σε περιπτώσεις οξείας λοίμωξης και διερευνώντας τους χρονικά μεταβαλλόμενους κινδύνους, αξιολογήθηκαν τα χρονικά μοτίβα των διαγνώσεων επιληπτικών κρίσεων η επιληψίας.

Σύμφωνα με την έρευνα, αναλύθηκαν 860 χιλ. ηλεκτρονικά αρχεία υγείας και έπειτα από μια διαδικασία εξέτασης 152 χιλ. ασθενών, αναδείχθηκε ο αυξημένος κίνδυνος επιληπτικών κρίσεων ή επιληψίας 6 μήνες μετά τον Covid-19.

Το ποσοστό επιληπτικών κρίσεων 6 μήνες μετά τον Covid-19 ήταν 0,81% και το ποσοστό επιληψίας ήταν 0,30%.

Ο κίνδυνος επιληψίας μετά τον Covid-19 σε σύγκριση με την κοινή γρίπη καταγράφεται ως σημαντικά αυξημένος, ειδικά για άτομα που δεν νοσηλεύτηκαν και στα άτομα κάτω των 16 ετών.

Παρά τα χαμηλά ποσοστά, η έκθεση σημειώνει ότι ο κίνδυνος επιληψίας και επιληπτικών κρίσεων μετά τον Covid-19 σε σχέση με την κοινή γρίπη παραμένει αυξημένος. Η διαφορά βρίσκεται στα άτομα που δεν νοσηλεύτηκαν αλλά και στα άτομα που νόσησαν με λιγότερη σοβαρή μόλυνση.

Ακόμη, τα παιδιά φαίνεται να βρίσκονται σε μεγαλύτερο ρίσκο κινδύνου επιληπτικών κρίσεων και επιληψίας μετά τον Covid-19, κάτι που εντείνει σύμφωνα με την έκθεση την ανάγκη πρόληψης της μόλυνσης για Covid-19 σε παιδικούς πληθυσμούς.

Τέλος, η έκθεση υπογραμμίζει ότι ο διαφορετικός χρόνος κινδύνου λόγω νοσηλείας και ηλικίας, μπορεί να ρίξει φως στους υποκείμενους μηχανισμούς των σπασμών και της επιληψίας που σχετίζονται με τον Covid-19.

Σχετικά Άρθρα