ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Αυξημένα συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης στις ηλικίες κάτω των 65 ετών

24 Ιανουαρίου 2023, 14:00

images

Σημαντικά αυξημένα συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης ανέφεραν συμμετέχοντες ηλικίας κάτω των 65 ετών λόγω της πανδημίας, σύμφωνα με τα ευρήματα του ερευνητικού έργου BRAINN που αφορούν την καταγραφή των επιπτώσεων της πανδημίας και του εγκλεισμού στην ψυχική υγεία των πολιτών.

Η εναρκτήριος τελετή του Έργου Brain Research and Integrative Neuroscience Network for COVID-19 (BRAINN) πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Το έργο στοχεύει, μέσω διεπιστημονικής έρευνας, καινοτόμων μεθόδων και τεχνολογιών εφαρμοσμένης νευροεπιστήμης, να χαρακτηρίσει τις επιπτώσεις της παρατεταμένης (long) COVID-19 στην υγεία του εγκεφάλου και να αναβαθμίσει τις μεθόδους αξιολόγησης, διάγνωσης, πρόγνωσης και θεραπείας ασθενών με δυσκολίες στις γνωστικές δεξιότητες ή/και στην ψυχική υγεία λόγω της νόσου.

Επιπλέον, η ερευνητική ομάδα ενεργοποιήθηκε άμεσα με την έναρξη της πανδημίας τον Απρίλιο του 2020 για την καταγραφή των επιπτώσεων της πανδημίας και του εγκλεισμού στην ψυχική υγεία.

Σύμφωνα με τα συνολικά ευρήματα του έργου, οι συμμετέχοντες ηλικίας μέχρι 65 ετών ανέφεραν σημαντικά αυξημένα συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης λόγω της πανδημίας, κατά την αρχική φάση και κατά τη διάρκεια των χρόνιων φάσεων της πανδημίας.

Σημειώνεται ότι αυτό έρχεται σε αντίθεση με το 1% και 3,9%, αντίστοιχα, που είναι ο επιπολασμός που αναφέρεται στην ευρωπαϊκή μελέτη για την επιδημιολογία των ψυχικών διαταραχών σε φυσιολογικές συνθήκες.

Συγκεκριμένα, οι παράγοντες κινδύνου αυξημένων συμπτωμάτων άγχους και κατάθλιψης αφορούν κυρίως τις ηλικίες μέχρι 30 ετών, γυναίκες φοιτήτριες, ιδίως προπτυχιακές, την κατάσταση ανεργίας, προηγούμενο ψυχιατρικό ιστορικό και όσες αναφέρουν μεγαλύτερο αρνητικό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής τους.

Επίσης, τα άτομα ηλικίας μεγαλύτερης από 65 ετών επέδειξαν σημαντικό άγχος που σχετίζεται με χαμηλότερα επίπεδα αντιμετώπισης του.

Προστίθεται ότι οι αρχικές καταστροφικές συνέπειες της πανδημίας και των μέτρων lockdown είχαν παρατεταμένες αρνητικές ψυχολογικές επιπτώσεις αρκετούς μήνες αργότερα - ακόμη και σε πολίτες μιας χώρας όπως η Κύπρος, που διαχειρίστηκε την πρώτη φάση πολύ αποτελεσματικά.

Συνεπώς, τα ευρήματα αναδεικνύουν την ανάγκη ανάπτυξης στοχευμένων προγραμμάτων για την αντιμετώπιση ψυχοκοινωνικών αναγκών.

Δημιουργία εξατομικευμένων θεραπειών και μείωση της επιβάρυνσης στην υγεία

Σύμφωνα με τη διευθύντρια του Κέντρου Εφαρμοσμένης Νευροεπιστήμης (ΚΕΝ), καθηγήτρια και συντονίστρια του έργου, Φώφη Κωνσταντινίδου«το έργο μέσα από διεπιστημονική συνεργασία, θα συμβάλει στη δημιουργία εξατομικευμένων θεραπειών με σκοπό τη μείωση της επιβάρυνσης της υγείας που δημιουργείται από τη νόσο COVID-19, αναδεικνύοντας τη συνεισφορά του Πανεπιστήμιο Κύπρου και της Κύπρου ευρύτερα, στις νευροεπιστήμες και τη νευροαποκατάσταση».

Επίσης, αναφέρει ότι η ανάγκη για τη μελέτη των επιπτώσεων της COVID-19 στο νευρικό σύστημα σε άτομα που νόσησαν με τον ιό, διαφάνηκε από τις πρώτες εβδομάδες μετά την έναρξη της πανδημίας.

«Η σωστή διάγνωση και αντιμετώπιση του SARS-CoV-2, όμως, αποτελεί πρόκληση για την επιστημονική κοινότητα, αφού η παρατεταμένη νόσηση προκαλεί πάνω από 200 συμπτώματα που επηρεάζουν πέραν των 10 οργάνων του σώματος, με επεισοδιακό μοτίβο», σημειώνει.

Ως εκ τούτου, «στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του, το πρόγραμμα BRAINN θα αναβαθμίσει τις δυνατότητες για έρευνα αιχμής και καινοτομία στο Κέντρο Εφαρμοσμένης Νευροεπιστήμης του Πανεπιστημίου Κύπρου σε συνεργασία με τρεις εταίρους διεθνούς φήμης στις νευροεπιστήμες και στη μελέτη του εγκεφάλου ευρύτερα», προσθέτει.

Προστίθεται ότι το έργο BRAINN, με συνολικό προϋπολογισμό 1,499.960 ευρώ, εξασφάλισε χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και από το UK Research and Innovation Council στο πλαίσιο των ανταγωνιστικών προτάσεων για τα έργα Twinning, τα οποία εντάσσονται στην προτεραιότητα “Widening Participation & Strengthening the ERA” του Προγράμματος Πλαισίου της Ε.Ε. για Έρευνα και Καινοτομία «Ορίζοντας Ευρώπη» 2021-2027.

Της Ουρανίας Στυλιανού



Σχετικά Άρθρα