ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Αυξάνονται οι θάνατοι από καρδιαγγειακά νοσήματα

06 Ιουλίου 2021, 19:05

images

Επίσημη εκστρατεία ενημέρωσης για την Αθηροσκληρωτική Καρδιαγγειακή Νόσο (ASCVD), η οποία ευθύνεται για πάνω από το 85% όλων των θανάτων από καρδιαγγειακή νόσο, πραγματοποιεί η εταιρεία Novartis Pharma Services Inc.

Σε ενημερωτική παρουσίαση που πραγματοποιήθηκε στις 6 Ιουλίου, μίλησαν οι  καρδιολόγοι Δρ. Θεόδωρος Χριστοδουλίδης, Πρόεδρος της Καρδιολογικής Εταιρείας Κύπρου και Δρ. Φοίβος Συμεωνίδης, Πρόεδρος της Κυπριακής Εταιρείας Αθηροσκλήρυνσης.

Η εκστρατεία, έχει ως στόχο την ενημέρωση του κοινού για τη νόσο και τους τρόπους διαχείρισής της.

Όπως τονίζουν οι ειδικοί η επιβάρυνση της Αθηροσκληρωτικής Καρδιαγγειακής νόσου είναι αποτρέψιμη.

Καρδιαγγειακή νόσος: 1η αιτία θανάτου παγκοσμίως

Η καρδιαγγειακή νόσος αποτελεί την κύρια αιτία θανάτων και αναπηρίας παγκοσμίως, σκοτώνοντας περίπου 18 εκατομμύρια ανθρώπους τον χρόνο. Ο αριθμός αυτός αυξάνεται και ήδη αυτή τη στιγμή παρατηρείται αύξηση 15%.

Μάλιστα, προβλέπεται ότι θα φτάσει σχεδόν τα 24 εκατομμύρια θανάτους τον χρόνο, έως το 2030.

Συγκεκριμένα, 1 στους 3 θανάτους παγκοσμίως είναι αποτέλεσμα καρδιαγγειακής νόσου, ενώ υψηλότερο ποσοστό, 4 στους 5 θανάτους από καρδιαγγειακά αίτια οφείλονται σε καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια.

Το 75% των καρδιαγγειακών επεισοδίων θα μπορούσαν να προληφθούν

Αφορμή για την ενημερωτική εκστρατεία της Novartis Pharma Services Inc. Cyprus αποτέλεσε το θετικότερο εκ των στατιστικών της νόσου που αναφέρει ότι το 75% των υποτροπιαζόντων καρδιαγγειακών επεισοδίων θα μπορούσαν να προληφθούν, ιδίως με καλύτερο έλεγχο της LDL-C των ασθενών (χοληστερόλη λιποπρωτεΐνης χαμηλής πυκνότητας ή «κακή χοληστερόλη»), η οποία αποτελεί τον πιο εύκολα τροποποιήσιμο παράγοντα κινδύνου.

Χοληστερόλη LDL

Ο κυριότερος παράγοντας κινδύνου για τη καδιαγγειακή νόσο αποτελεί η αυξημένη χοληστερόλη λιποπρωτεΐνης χαμηλής πυκνότητας LDL-C, ή αλλιώς «κακή χοληστερόλη».

Η κακή χοληστερόλη σύμφωνα με τους ειδικούς μπορεί να εμφανιστεί σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, ενώ δεν είναι θέμα εμφάνισης. Χοληστερόλη και καρδιαγγειακά νοσήματα μπορεί να εμφανίσουν και άτομα νεραρής ηλικίας ακόμη και άτομα που γυμνάζονται. Οι αιτίες, όπως αναφέρουν εκτός από τον τρόπο ζωής του ατόμου, μπορεί να είναι η κληρονομικότητα και το στρες. 

Πρόληψη και θεραπεία

Σύμφωνα με μελέτες και Αμερικανικές και Ευρωπαϊκές κατευθυντήριες οδηγίες για τη διαχείριση της χοληστερόλης του αίματος και των δυσλιπιδαιμιών, ο κίνδυνος εμφάνισης επεισοδίων ASCVD συσχετίζεται με την LDL-C και συνιστάται εκτός από αλλαγές στον τρόπο ζωής όπως διατροφή, σωματική άσκηση,  θεραπείες για τη μείωση και τη διατήρηση χαμηλών επιπέδων LDL-C.

Ακόμη, άτομα 35-40 ετών τονίζεται ότι πρέπει να ελέγχουν τα επίπεδα χοληστερόλης, ώστε να αποτρέψουν τον κίνδυνο οποιουδήποτε συμπτώματος για καρδιαγγειακά νοσήματα, εγκεφαλικά και εμφράγματα. Υπογραμμίζεται επίσης ότι από μικρές ηλικίες οι καλές συνήθειες και ο υγιεινός τρόπος ζωής θα αποτρέψει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων στο μέλλον.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, υπάρχει αποτυχία στους αριθμούς θεραπείας των ασθενών με καρδιαγγειακές νόσους, και αυτό φανερώνεται από την αύξηση των περιστατικών που παρατηρείται. Όπως ανέφεραν οι ειδικοί οι πραγματικοί λόγοι που οι ασθενείς δεν προβαίνουν σε θεραπείες ούτε στην πρόληψη πρόκειται να τους απασχολήσουν προσεχώς μέσω ερευνών. Ένας από τους λόγους όπως αναφέρουν, είναι ο φόβος των ασθενών να μάθουν για τυχόν προβλήματα υγείας.

X.X.

Σχετικά Άρθρα