ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Αυξάνονται οι μαστογραφίες που προσφέρονται δωρεάν

23 Ιουνίου 2023, 14:21

images

Το Υπ. Υγείας αυξάνει τον αριθμό των μαστογραφιών που προσφέρονται δωρεάν καθώς και ξεκινά εντός Ιουνίου η σταδιακή απογευματινή παροχή υπηρεσιών.

Η Υπ. Υγείας, Πόπη Κανάρη, απαντώντας σε ερώτηση της βουλεύτριας Μαρίνας Νικολάδου, σημειώνει ότι στο πλαίσιο αναβάθμισης του πληθυσμιακού προγράμματος για ανίχνευση του καρκίνου του μαστού και κάλυψης όλων των δικαιούχων γυναικών ηλικίας 45-74 ετών, το Πρόγραμμα κατόπιν έγκρισης της Επιτρόπου Τήρησης Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα ξεκίνησε να χρησιμοποιεί τα δεδομένα του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας από τον Νοέμβριο του 2022.  

Προηγούμενα τα ονόματα των δικαιούχων λαμβάνονταν από τα στοιχεία του Αρχείου Πληθυσμού τα οποία δεν ήταν επικαιροποιημένα και δεν περιλάμβαναν το σύνολο των δικαιούχων γυναικών.  

Ο συνολικός αριθμός των επιπλέον δικαιούχων γυναικών (επιπλέον ηλικίες από επέκταση του ηλικιακού ορίου και δικαιούχοι που δεν περιλαμβάνονταν στους καταλόγους του Αρχείου Πληθυσμού) ανήλθαν στις 111350.  Αναλυτικά οι αριθμοί των δικαιούχων γυναικών από κάθε επαρχία διαμορφώθηκαν ως εξής:

Επαρχία Λευκωσίας: 40339

Επαρχία Λεμεσού: 27452

Επαρχία Λάρνακας: 15935

Επαρχία Αμμοχώστου: 8472

Επαρχία Πάφου: 19152

Σύνολο: 111350

Από το σύνολο των 111350 έχουν προσκληθεί μέχρι σήμερα 58677 γυναίκες.

Τα μαστογραφικά κέντρα στελεχώνονται πια με μόνιμο προσωπικό (ακτινογράφους και υποστηρικτικό προσωπικό) και ξεκινά εντός Ιουνίου η σταδιακή απογευματινή παροχή υπηρεσιών, γεγονός που θα αυξήσει τον αριθμό των μαστογραφιών που θα προσφέρονται σε δικαιούχους.

Προσωπικές προσκλήσεις για διευθέτηση ραντεβού για μαστογραφία άρχισαν να αποστέλλονται μόλις δόθηκαν τα επικαιροποιημένα δεδομένα, τον Νοέμβριο 2022.

Το Πληθυσμιακό Πρόγραμμα Ανίχνευσης Καρκίνου του Μαστού ανήκει στα ανιχνευτικά προγράμματα του Υπουργείου Υγείας και εφαρμόζεται σε 5 ανεξάρτητα μαστογραφικά κέντρα ως εξής:

1. Κέντρο Μαστογραφίας, Κέντρο Υγείας Αγλαντζιάς, Λευκωσία

2. Κέντρο Μαστογραφίας, Κέντρο Υγείας Λινόπετρας, Λεμεσός

3. Κέντρο Μαστογραφίας Μακένζι, Λάρνακα

4. Κέντρο Μαστογραφίας, Κέντρο Υγείας Γεροσκήπου, Πάφος

5. Κέντρο Μαστογραφίας, Κέντρο Υγείας Αμμοχώστου, Αμμόχωστος

Όλα τα κέντρα είναι εξοπλισμένα με ψηφιακούς μαστογράφους τελευταίας τεχνολογίας, υψηλής ανάλυσης εικόνας και διαθέτουν τομοσύνθεση και εγκαταστάθηκαν το Φεβρουάριο και Μάρτιο 2023 (εκτός από το Κέντρο Μαστογραφίας Μακένζι, Λάρνακα στο οποίο ο νέος μαστογράφος αναμένεται να εγκατασταθεί μέχρι το τέλος του 2023).

Υπ. Υγείας: Προτεραιότητα η αναβάθμιση ανιχνευτικού προγράμματος

Η αναβάθμιση του ανιχνευτικού πληθυσμιακού προγράμματος για τον καρκίνο του Μαστού αλλά και η εισαγωγή ανιχνευτικών προγραμμάτων για άλλες μορφές καρκίνου, στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών κατευθυντήριων οδηγιών για τον καρκίνο, για σκοπούς έγκαιρης ανίχνευσης και αντίστοιχα, αντιμετώπισής τους, αποτελούν προτεραιότητα του πλαισίου Διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Υπουργείου Υγείας, ανέφερε  η Υπουργός Υγείας Δρ Πόπη Κανάρη, κατά την τελετή επίσημης παραλαβής πέντε Μαστογράφων από τον ΟΠΑΠ για τις ανάγκες του Μαστογραφικού Προγράμματος.

Η Υπουργός Υγείας είπε στον χαιρετισμό της πως η αναβαθμισμένη λειτουργία Μαστογραφικών Κέντρων σε όλες τις Επαρχίες αποτελεί ένα μέρος της προσπάθειας που έχει αναληφθεί για διασφάλιση της πρόσβασης των δικαιούχων, με βάση ηλικιακά κριτήρια, γυναικών, σε ποιοτικές υπηρεσίες, υπηρεσίες εξειδίκευσης, εμπιστοσύνης και ασφάλειας, όπως τους αξίζει.

Προσέθεσε πως τα Μαστογραφικά Κέντρα ανά το παγκύπριο έχουν αναβαθμιστεί όσον αφορά σε θέματα στελέχωσης και υποδομής, ενώ με τη σημερινή δωρεά από την ΟΠΑΠ Κύπρου της πιο πρόσφατης τεχνολογίας ψηφιακών μαστογράφων αναβαθμίζεται και ο εξοπλισμός, παρέχοντας τη δυνατότητα τομοσύνθεσης υψηλής ευκρίνειας, σύμφωνα και με τις πιο πρόσφατες κατευθυντήριες γραμμές του Ευρωπαϊκού Στρατηγικού Σχεδίου ενάντια στον Καρκίνο, γεγονός που το καθιστά ικανό να ανιχνεύει τις πιο μικρές ανωμαλίες, βελτιώνοντας έτσι σημαντικά τις πιθανότητες έγκαιρης διάγνωσης και επιτυχούς θεραπείας.

Η κ. Κανάρη ευχαρίστησε επίσης θερμά το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΠΑΠ καθώς και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο κ. Δημήτρη Αλετράρη «για την ουσιαστική και ειλικρινή τους στήριξη», καθώς, όπως είπε, ο οργανισμός χρηματοδότησε τόσο το εν λόγω σύστημα μαστογραφίας, όσο και άλλα τέσσερα παρόμοια συστήματα σε όλο το νησί, ενώ χρηματοδότησε και τα προηγούμενα συστήματα πριν από 13 χρόνια.

«Σήμερα, μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι όλα τα Κέντρα θα πληρούν τις απαιτούμενες προδιαγραφές, με τις παρεμβάσεις που επιτελούνται, ώστε να προχωρήσει σταδιακά και η διαδικασία διαπίστευσής τους», τόνισε η Υπουργός, προσθέτοντας πως ειδικά για αυτόν τον σκοπό το Υπουργείο συμμετέχει σε χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόγραμμα, όπου θα τεθούν κοινοί δείκτες ποιότητας και απόδοσης για σκοπούς όχι μόνο εθνικής, αλλά και αξιολόγησης σε επίπεδο Ε.Ε.

Συμπλήρωσε ότι το Υπουργείο Υγείας προχωρά με την εγκατάσταση ενός Πληροφοριακού Συστήματος Ακτινολογίας (RIS), το οποίο, όπως είπε, θα φέρει επανάσταση, όχι μόνο στη διαδικασία προγραμματισμού ραντεβού και διαχείρισης ειδοποιήσεων, αλλά και στην ποιότητα των διαγνώσεων από τους ακτινολόγους, καθώς με τη βοήθειά του οι τελευταίοι θα είναι σε θέση να δημιουργούν αποτελεσματικά τις ιατρικές εκθέσεις των γυναικών, οδηγώντας σε βελτιωμένη επικοινωνία και ταχεία φροντίδα με τις γυναίκες.

Είπε ακόμη πως το σύστημα θα επιτρέψει ακόμη και την αποστολή ειδοποιήσεων μέσω τηλεφωνικού μηνύματος, διευκολύνοντας τις γυναίκες να παρακολουθούν το πρόγραμμα υγειονομικής περίθαλψής τους, και θα δώσει τη δυνατότητα καταχώρησης των αποτελεσμάτων στον ηλεκτρονικό φάκελο των δικαιούχων στο ΓεΣΥ.

«Η υγεία, όπως γνωρίζουμε, είναι η υψηλότερη μορφή ελευθερίας, αυτή που μας επιτρέπει να ζούμε τη ζωή μας στο έπακρο, με αξιοπρέπεια και ευτυχία. Στόχος μας είναι να διαφυλάξουμε αυτή την ελευθερία για κάθε γυναίκα στην Κύπρο», υπογράμμισε η κ. Κανάρη, υπενθυμίζοντας επίσης ότι τα ανιχνευτικά πληθυσμιακά προγράμματα δεν καλύπτονται από τις προσφερόμενες από το ΓεΣΥ υπηρεσίες, αφού αφορούν σε προγράμματα δημόσιας υγείας και ως εκ τούτου, προσφέρονται δωρεάν από το Υπουργείο Υγείας.

Προσέθεσε πως με βάση τον υπάρχοντα προγραμματισμό, πέρα από το Ανιχνευτικό Πρόγραμμα για τον καρκίνο του μαστού που καλύπτει γυναίκες ηλικίας 45-74 ετών και ήδη εφαρμόζεται, προγραμματίζεται η έναρξη του ανιχνευτικού προγράμματος για καρκίνο του παχέος εντέρου, τον Οκτώβριο 2023 και του καρκίνου του Προστάτη, μέχρι τέλος της χρονιάς. Είπε επίσης πως το 2024 εκτιμάται ότι θα μπορεί να εφαρμοστεί το πληθυσμιακό ανιχνευτικό πρόγραμμα για τον καρκίνο τράχηλου της μήτρας, δίνοντας με αυτό τον τρόπο ακόμα μεγαλύτερη ώθηση και σημασία στην πρόληψη.

«Προχωρούμε στο ταξίδι της εισαγωγής και εφαρμογής ανιχνευτικών πληθυσμιακών προγραμμάτων με αισιοδοξία και με τη βεβαιότητα ότι οι προσπάθειές μας σήμερα θα μεταφραστούν σε ένα υγιές και φωτεινό αύριο. Τα Μαστογραφικά Κέντρα δεν είναι απλώς ιατρικές εγκαταστάσεις. Είναι σύμβολο ελπίδας, υπόσχεσης καλύτερης υγείας, ποιότητας και απόδειξη της ακατάπαυστης επιδίωξής μας για ιατρική αριστεία», κατέληξε η Υπουργός.

Σχετικά Άρθρα