ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Αρνητική η επίδραση ζέστης στο προσδόκιμο ζωής

11 Αυγούστου 2023, 06:00

images

Στις χώρες με αρνητική σχέση ζέστης και προσδόκιμου ζωής, περιλαμβάνεται η Κύπρος, σύμφωνα με το Gallup.

Σύμφωνα με το Gallup, η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία είναι οι χώρες που ανησυχούν περισσότερο για την κλιματική αλλαγή.

Στις χώρες αυτές, το ποσοστό των ατόμων που θεωρεί την κλιματική αλλαγή ως πολύ σοβαρή απειλή ανέρχεται σε 80%, 79% και 77% αντίστοιχα. Στην Κύπρο, το αντίστοιχο ποσοστό είναι 71%.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι άνθρωποι αντιμετώπισαν 3 φορές περισσότερες «ημέρες υψηλής θερμοκρασίας» το 2020 από ό,τι το 2008 και η αύξηση της θερμοκρασίας μείωσε την ευημερία κατά 6,5%.

To 2020, οι άνθρωποι βίωσαν περισσότερες από 1,0 ημέρες υψηλής θερμοκρασίας ανά μήνα κατά μέσο όρο, από 0,36 ημέρες το 2008.

Κάθε φορά που ένα άτομο βιώνει μια μέρα με υψηλή θερμοκρασία, η αξιολόγηση της ζωής του μειώνεται κατά μέσο όρο κατά 0,56%. Με πιο τεχνικούς όρους, μέσα σε μια περίοδο 30 ημερών, μία επιπλέον ημέρα με θερμοκρασίες τουλάχιστον δύο τυπικές αποκλίσεις πάνω από τον ιστορικό μέσο όρο σχετίζεται με πτώση 0,037 βαθμών σε μια κλίμακα αξιολόγησης ζωής από 0 έως 10, ελέγχοντας την τοποθεσία του ερωτώμενου και μια σειρά άλλων παραγόντων που επηρεάζουν τις αξιολογήσεις ζωής. Αυτή η μείωση είναι ουσιαστικά σημαντική δεδομένης της σταθερότητας της μέτρησης αξιολόγησης ζωής, ακόμη και σε αντίξοες συνθήκες.

Για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2009, οι αξιολογήσεις της ζωής παγκοσμίως μειώθηκαν μόλις κατά 3,7% ή 0,20 μονάδες στην κλίμακα 10 βαθμών.

Οι βαθμολογίες ζωής ποικίλλουν επίσης μέτρια μεταξύ των χωρών με διαφορετικό βιοτικό επίπεδο. Για παράδειγμα, το 2019, οι άνθρωποι στην Ιαπωνία βαθμολόγησαν τη ζωή τους σε περίπου «6» στα 10 κατά μέσο όρο, ενώ εκείνοι στην Καμπότζη έδωσαν μέση βαθμολογία περίπου «5», τονίζοντας ότι οι οικονομικές συνθήκες δεν επηρεάζουν δραστικά τις αξιολογήσεις ζωής. Τα αποτελέσματα της τρέχουσας μελέτης δείχνουν ότι οι βαθμολογίες ζωής συνεχίζουν να μειώνονται καθώς συσσωρεύεται ο αριθμός των ημερών υψηλής θερμοκρασίας, με σημαντικές μειώσεις στις αξιολογήσεις ζωής σε χώρες με πιο συχνές ημέρες υψηλής θερμοκρασίας.

Ο αντίκτυπος της αύξησης της θερμοκρασίας στην ποιότητα ζωής είναι πιο έντονος μεταξύ των παλαιότερων γενιών και των ανθρώπων σε φτωχότερες χώρες και αναπτυσσόμενες οικονομίες με μεγάλο πληθυσμό, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας και της Βραζιλίας.

Οι ημέρες υψηλής θερμοκρασίας συνδέονται πιο έντονα με χαμηλότερες αξιολογήσεις ζωής για ορισμένες ομάδες από άλλες. Σε παγκόσμιο επίπεδο, η μεγαλύτερη διαφορά παρατηρείται μεταξύ των ηλικιωμένων και των νεότερων συναδέλφων τους. Μεταξύ ατόμων 65 ετών και άνω, κάθε μέρα της ζέστης τις τελευταίες 30 ημέρες τουλάχιστον δύο τυπικές αποκλίσεις πάνω από τον ιστορικό μέσο όρο σχετίζονται με πτώση 1,11% στην αξιολόγηση της ζωής, σε σύγκριση με πτώση 0,48% μεταξύ των ατόμων ηλικίας κάτω των 65 ετών.

Δεδομένων των κλιματικών προβολών, οι ημέρες υψηλής θερμοκρασίας θα μπορούσαν να μειώσουν την παγκόσμια ευημερία κατά 17% περίπου έως το 2030. Χρησιμοποιώντας τις παρατηρούμενες τάσεις θερμότητας των τελευταίων 14 ετών για την πρόβλεψη της παγκόσμιας αύξησης των ημερών υψηλής θερμοκρασίας την επόμενη δεκαετία, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι άνθρωποι θα βιώσουν κατά μέσο όρο 3,1 τέτοιες ημέρες το 2030, σε σύγκριση με 1,7 ημέρες το 2021. Η σωρευτική επίδραση τέτοιων ημερών υποδηλώνει ότι, διατηρώντας όλα τα άλλα σταθερά, η άνοδος της θερμοκρασίας θα συσχετιστεί με μια πτώση στις εκτιμήσεις ζωής τρεις φορές μεγαλύτερη το 2030 από τα σημερινά επίπεδα.

Της Γεωργίας Χαννή

Σχετικά Άρθρα