ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Αποκλειστική συνέντευξη του κ. Σάββα Χριστοδούλου στο ygeiawatch

17 Δεκεμβρίου 2019, 13:10

images

O κ. Σάββας Χριστοδούλου είναι ο δραστήριος πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Πολλαπλής Σκλήρυνσης. Ο σύνδεσμος ιδρύθηκε το Μάρτιο του 1986 και βρισκόμαστε στο 34ο έτος ύπαρξής του.

Δήλωσε μιλώντας στην ιστοσελίδα μας:

"Όσον αφορά την φαρμακευτική αγωγή είμαστε ευτυχείς στη Κύπρο να υπάρχουν στο εθνικό συνταγολόγιο 13 φάρμακα στο σύνολο τα οποία λαμβάνουμε δωρεάν. Λόγω ένταξης στο ΓΕΣΥ, ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας (που διαχειρίζεται το γενικό σχέδιο υγείας στη Κύπρο από 1η Ιουνίου 2019 και 1η Ιουνίου του 2020 θα μπούμε και στην κλινική φροντίδα με συμμετοχή ιδιωτικών νοσηλευτηρίων,) άφησε απέξω τα υπόλοιπα, συνοδών ασθενειών φάρμακα αλλά μετά από διαβουλεύσεις, εντάσσονται κι αυτά.  Ήδη εντάχθηκε πρόσφατα ένα φάρμακο που βοηθάει στη βάδιση που  μέχρι αρχή του χρόνου το πλήρωσαν οι ασθενείς και στοίχιζε 480 ευρώ αρχικά και 250 ευρώ στη συνέχεια. Και το κουτί ήταν για ένα μήνα. 

Τώρα μπήκε στο εθνικό συνταγολόγιο και θα το λαμβάνεται ως εξής: Την πρώτη φορά θα το πληρώσει ο ασθενής και αν το συνεχίσει, θα είναι δωρεάν. Η διευθέτηση αυτή έγινε επειδή το φάρμακο αν μέσα σε δυο εβδομάδες δεν δώσει βελτίωση στη βάδιση, δεν υπάρχει λόγος να το παίρνει.

Με τα υπόλοιπα υποστηρικτικά φάρμακα σχεδόν όλα έχουν μπει στο ΓΕΣΥ. Εξάλλου, έχει γίνει και διευθέτηση κάποιοι ασθενείς να τους χορηγείται ένα ειδικός ορός τον οποίο τα νοσοκομεία και το Ινστιτούτο Νευρολογίας δεν μπορούσαν να το χορηγήσουν χωρίς παρουσία νευρολόγου. Και αναγκάζοντας την χορήγηση του φαρμάκου να την κάνουν σε ιδιωτικά νοσηλευτήρια και χρεώνονταν ημερήσια νοσηλεία που έφτανε τα 100 ευρώ. Με δικές μας παρεμβάσεις, στο εξής θα παίρνουν την απόδειξη με συνοδευτική επιστολή, θα τα στέλνουμε στο υπουργείο και τους επιστρέφονται τα χρήματα. Εντός των ημερών αρχίσουν να παίρνουν πίσω τα χρήματα οι πρώτοι ασθενείς μας.

Στις φυσικοθεραπείες, την ψυχολογική στήριξη, την κοινωνική στήριξη με την κατ' οίκον φροντίδα την κάνει ο σύνδεσμός μας για τα μέλη του και για αυτό παίρνει και κρατικές χορηγίες. Κάνουμε δουλειά που θα έπρεπε να κάνει το κράτος. Δεν μπορείς να κάνεις επ' άπειρον στα ιδιωτικά θεραπεύτηρια, ούτε στα δημόσια νοσοκομεία. Στο οίκημά μας στη Λευκωσία έχουμε μόνιμο φυσικοθεραπευτή  και ψυχολόγο. Όπως επίσης έχουμε μόνιμο φυσικοθεραπευτή  στη Λεμεσό. Και παγκύπρια κάλυψη έχουμε με εξωτερικούς συνεργάτες  και από τις δύο ειδικότητες. Ακόμα και οι οικογένειές τους δέχονται στήριξη όταν την ζητήσουν.

Τα φάρμακα που κυκλοφορούν σήμερα έχουν υψηλά ποσοστά σταθεροποίησης διότι δεν υπάρχει ίαση στην ασθένειά μας. Ο σκοπός του φαρμάκου είναι να καταφέρει να σταθεροποιήσει τον ασθενή από υποτροπές καθώς όσες πιο πολλές έχει, τόσο πιο εύκολα θα παρουσιαστούν αναπηρίες στη βάδιση, στην ακοή, την όραση κλπ. Τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα σήμερα αλλά και κάποια φάρμακα έχουν σοβαρές παρενέργειες. Και τελευταία ένα έχει μπει στο μικροσκόπιο να αποσυρθεί διότι προκαλεί προβλήματα.

Μετέχουμε στην παγκόσμια Ομοσπονδία και μετέχουμε στα συνέδριά της. Είμαστε η πρώτη χώρα που μπήκαμε στην ειδική διατίμηση του ρεύματος διότι τα άτομα με Πολλαπλή Σκλήρυνση τους καλοκαιρινούς μήνες έχουν προβλήματα με την ζέστη. Καταφέραμε και ενταχθήκαμε στην ειδική διατίμηση του ρεύματος μαζί με άλλες ομάδες.

Συνεχίζουμε το έργο των πρωτεργατών αλλά έχουμε κι εμείς πάρει θέση και είμαστε στα κέντρα αποφάσεων διεκδικώντας . Είμαστε και μέλη της Κυπριακής Ομοσπονδίας Οργανώσεων Αναπήρων  (ΚΥΣΟΑ). Είμαστε και μέλη της Ομοσπονδίας Συνδέσμου Ασθενών Κύπρου διότι η πολλαπλή σκλήρυνση μπορεί αν σε κάνει απλά ασθενή ή και ανάπηρο".

Μ. Τσ.

Σχετικά Άρθρα