ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Αποφασισμένος για προώθηση νομοσχεδίων υγείας ο Μ. Δαμιανός

19 Απριλίου 2024, 06:00

images

Την αποφασιστικότητά του για προώθηση νομοσχεδίων που αφορούν την υγεία, τα οποία εκκρεμούν εδώ και χρόνια, αποτελώντας παράλληλα εστία διαφωνιών και αντιπαραθέσεων, εξέφρασε χθες ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Δαμιανός.

Στο πλαίσιο της χθεσινής παρουσίασης για το έργο του Υπουργείου Υγείας το πρώτο έτος διακυβέρνησης Νίκου Χριστοδουλίδη, ο κ. Δαμιανός, επεσήμανε ότι εντός του 2024 προγραμματίζεται να κατατεθούν στη Βουλή τα εκκρεμούντα, σημαντικά νομοσχέδια που αφορούν στην υγεία.

Τόνισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η διασφάλιση της αποτελεσματικής λειτουργίας των υγειονομικών υπηρεσιών η οποία θα επιτευχθεί, υπέδειξε,  μέσω της αναβάθμισης του νομοθετικού πλαισίου.

Στη ΝΥ το νομοσχέδιο για Συνήγορο Ασθενή, σειρά πήραν τα Κέντρα Αποκατάστασης

Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε ο κ. Δαμιανός, το νομοσχέδιο που προνοεί την ίδρυση και λειτουργία στην Κύπρο του θεσμού του Συνηγόρου του Ασθενή, έχει υποβληθεί στη Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνικό έλεγχο.

Σειρά, σύμφωνα με τον Υπουργό, παίρνει τώρα το νομοσχέδιο που προνοεί τη λειτουργία των κέντρων αποκατάστασης και αποθεραπείας, το οποίο αναμένεται να επανακατατεθεί στη Βουλή τον ερχόμενο Ιούνιο, μετά και τις διαβουλεύσεις που έγιναν με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Υπενθυμίζεται ότι o κ. Δαμιανός, τον περασμένο μήνα και εξαιτίας των διαφωνιών που φαίνεται ότι υπήρχαν επί των μεταβατικών διατάξεων, προχώρησε σε απόσυρση του νομοσχεδίου που είχε κατατεθεί στη Βουλή τον περασμένο Ιούνιο, με στόχο να πραγματοποιήσει «μια σύντομη», όπως την χαρακτήρισε επιπλέον διαβούλευση.

Στόχος του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, είναι να καλύψει το κενό που υπάρχει αυτή τη στιγμή με την ανυπαρξία νομοθεσίας που να διέπει τον τρόπο λειτουργίας των κέντρων αποκατάστασης, με σκοπό την ένταξη στο Γενικό Σύστημα Υγείας (ΓεΣΥ).

Τρέχουν και για Πανεπιστημιακές Κλινικές, ασθενοφόρα

Στο στάδιο επαναδιαβούλευσης με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, βρίσκεται και το νομοσχέδιο για τις Πανεπιστημιακές κλινικές και Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία, με την επανακατάθεσή του στη Βουλή, να αναμένεται εντός του 2024.

Σημειώνεται ότι τo συγκεκριμένο νομοσχέδιο, πηγαινοέρχεται εδώ και χρόνια μεταξύ υπουργείου Υγείας και Βουλής.

Εντός του έτους, όπως δήλωσε ο Υπουργός, προγραμματίζεται η κατάθεση στη Βουλή και του νομοσχεδίου για τη λειτουργία των ασθενοφόρων και την ίδρυση αρμόδιας Αρχής.

Πρόκειται για ένα από τα νομοσχέδια που συζητιέται εδώ και χρόνια, με βασικό σημείο διαφωνίας μεταξύ των εμπλεκόμενων να είναι κατά πόσον θα πρέπει η Αρχή Ασθενοφόρων να είναι ανεξάρτητος φορέας, στον οποίο θα υπάγονται δημόσια και ιδιωτικά ασθενοφόρα ή υπό τον ΟΚΥπΥ.

Με τη λειτουργία της Εθνικής Αρχής Ασθενοφόρων υπό το Υπουργείο Υγείας, το κόστος λειτουργίας και η αποζημίωση από τον ΟΑΥ, θα μεταφερθεί στο υπουργείο Υγείας.

Δεν ξεχνούν ανακουφιστική φροντίδα

Περαιτέρω, εντός του 2024 αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ανακουφιστική φροντίδα. Στην Κύπρο αυτή τη στιγμή, η ανακουφιστική φροντίδα παρέχεται από τους συνδέσμους ασθενών ενώ στο ΓεΣΥ οι υπηρεσίες αυτές είναι περιορισμένες λόγω ακριβώς της έλλειψης νομοθεσίας.

Επιπλέον, εντός του έτους σχεδιάζεται όπως προωθηθούν τα νομοσχέδια που αφορούν τα κλινικά εργαστήρια , τη λειτουργία των ιατρείων και οδοντιατρείων, τα δημόσια και ιδιωτικά νοσηλευτήρια και τα ακτινοδιαγνωστικά κέντρα.

Επίσης, στη Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνικό έλεγχο, έχει υποβληθεί το νομοσχέδιο που ρυθμίζει το επάγγελμα του διασώστη. Η κατάθεσή του στη Βουλή , αναμένεται να γίνει τον ερχόμενο Ιούνιο.

Της Μόνικας Μακρυγιάννη

Σχετικά Άρθρα