ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Από την 1η Ιανουαρίου 2023 κατοχύρωση ασφάλισης ζωής για καρκινοπαθείς  

13 Δεκεμβρίου 2022, 13:21

images

Από την 1η Ιανουαρίου 2023 κατοχυρώνεται το δικαίωμα στη λήθη για την ασφάλιση ζωής σε άτομα με ιστορικό καρκίνου, στο πλαίσιο σημαντικής συμφωνίας μεταξύ της Europa Donna Κύπρου και του Συνδέσμου Ασφαλιστικών Εταιρειών Κύπρου (ΣΑΕΚ).

Σημειώνεται ότι η συμφωνία «Δικαίωμα στη Λήθη» καθιστά την Κύπρο ως ένα πρωτοπόρο κράτος-μέλος της ΕΕ στο σημαντικό αυτό κοινωνικό ζήτημα και αποτελεί μία εξέλιξη σταθμός, καθώς μία ευάλωτη ομάδα συμπολιτών μας, όπως οι καρκινοπαθείς, μπορεί πλέον να επανακαθορίζει τη ζωή της, χωρίς οι κακές αναμνήσεις του παρελθόντος να αποτελούν βαρίδια στα όνειρα της, έχοντας τη δυνατότητα ισότιμης πρόσβασης σε υπηρεσίες ασφάλισης ζωής.

Σε δημοσιογραφική διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα, η Europa Donna Κύπρου χαιρετίζει τις προτάσεις του ΣΑΕΚ για παροχή σχεδίων ασφάλειας ζωής σε καρκινοπαθείς που θα μπορούν να εκπονηθούν για παραχώρηση δανείων για απόκτηση κατοικίας.

Προστίθεται ότι η προσπάθεια της Europa Donna Κύπρου ξεκίνησε το Μάιο του 2022, καθώς «η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου μας ενθάρρυνε να ξεκινήσουμε την εκστρατεία για το δικαίωμα στη λήθη στην Κύπρο και ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλας στάθηκε δίπλα μας από την πρώτη στιγμή και η βοήθεια του ήταν καθοριστική», δήλωσε η πρόεδρος της Europa Donna Κύπρου Μαίρη Θεοχάρους Περδίου.

Πρόσθεσε ότι από την 1η Ιανουαρίου 2023 γίνεται μία σημαντική αλλαγή στα ασφαλιστικά συμβόλαια ζωής των καρκινοπαθών, συμπληρώνοντας ότι οι καρκινοπαθείς στην Κύπρο μετά από την αποθεραπεία τους θα μπορούν να βλέπουν τη δική τους ζωή και της οικογένειας τους με ελπίδα.

«Σήμερα γίνεται ένα μεγάλο βήμα και μία μεγάλη διεκδίκηση επιτυγχάνεται. Είναι όμως η αρχή. Η προσπάθεια μας συνεχίζεται ώστε να επιτευχθεί η άρση οποιασδήποτε διάκρισης έναντι των καρκινοπαθών και τα δικαιώματα αυτά να κατοχυρωθούν και με νομοθετική ρύθμιση», σημείωσε.

Πυλώνες εφαρμογής – στεγαστικό δάνειο

Στο πλαίσιο της δημοσιογραφικής διάσκεψης, παρουσιάστηκαν οι τέσσερις πυλώνες του  «Δικαιώματος στη Λήθη», που συμφώνησαν η ΣΑΕΚ και η Europa Donna Κύπρου σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας.

Ο πρώτος πυλώνας αφορά το ότι το δικαίωμα στη λήθη μπορεί να εφαρμόζεται για καρκινοπαθείς οι οποίοι έχουν αποθεραπευτεί και έχουν περάσει 10 χρόνια από την ημερομηνία της αποθεραπείας τους. Για άτομα τα οποία με ηλικία κάτω των 18 χρονών όταν διαγνώστηκαν, αυτή η περίοδος μειώνεται στα 5 χρόνια.

Ο δεύτερος πυλώνας αφορά το ότι θα εφαρμόζεται σε όλες τις περιπτώσεις καρκίνου.

Ακόμη, ο τρίτος πυλώνας αφορά το είδος της ασφάλισης, δηλαδή την ασφάλιση ζωής που απαιτείται για την λήψη πιστωτικής διευκόλυνσης – λήψη οικιστικού δανείου για όσους δυσκολεύονται να αποκτήσουν κατοικία. Το όριο που τίθεται είναι €200.000 το οποίο καλύπτει στο σύνολο το δανείων για ένα άτομο.

Ο τέταρτος πυλώνας αφορά την προϋπόθεση ότι το δάνειο πρέπει να αποπληρώνεται πριν ο πελάτης φτάσει την ηλικία των 70 ετών.

Διευκρινίζεται ο ενδιαφερόμενος για ασφάλιση, θα καλείται να αναφέρει το ιστορικό καρκίνου στην αίτησή του και η ασφαλιστική εταιρεία στη βάση των πιο πάνω κριτηρίων θα αξιολογεί κατά πόσο εφαρμόζεται στην περίπτωσή του το δικαίωμα στη λήθη. Αν ναι, τότε η ασφαλιστική εταιρεία για σκοπούς αξιολόγησης της αίτησης δεν θα λαμβάνει υπόψη το ιστορικό καρκίνου.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου, Ευάγγελος Αναστασιάδης, τόνισε πως η οριστική καθιέρωση του Δικαιώματος στη Λήθη, αφήνει αισθήματα ικανοποίησης και χαράς στον ΣΑΕΚ και σε όλα τα μέλη του: «Η ασφαλιστική βιομηχανία είναι μέρος της κοινωνίας και αφουγκράζεται τις ανάγκες της, και γι’ αυτό προσήλθαμε στη συζήτηση με συγκεκριμένες προτάσεις για την καθιέρωση του δικαιώματος στη λήθη, η οποία αποτελεί την επιτομή της κοινωνικής προσφοράς της Ιδιωτικής Ασφάλισης».

Από την πλευρά του, ο Γενικός Διευθυντής του ΣΑΕΚ, Ανδρέας Αθανασιάδης, σημείωσε πως η αποκατάσταση του δικαιώματος των καρκινοπαθών για ίση πρόσβαση σε προϊόντα ασφάλισης ζωής, αποτελούσε κορυφαίο στοίχημα για το Σύνδεσμο: «Είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι για την καθιέρωση του Δικαιώματος στη Λήθη, μία εξέλιξη που μας δίνει επιπλέον κίνητρο, στις προσπάθειες μας να βρισκόμαστε συνεχώς στο πλάι της κοινωνίας».

Η Πρόεδρος της Europa Donna Κύπρου, Μαίρη Θεοχάρους Περδίου, τόνισε με τη σειρά της πως το Δικαίωμα στη Λήθη, αποτελεί την αφετηρία μίας σημαντικής συνεργασίας για την κοινωνία, μεταξύ του ΣΑΕΚ και της Europa Donna Κύπρου: «Χαιρετίζουμε με μεγάλη ικανοποίηση τις προτάσεις του ΣΑΕΚ για την παροχή σχεδίων Ασφάλισης Ζωής σε καρκινοπαθείς. Οι καρκινοπαθείς στην Κύπρο μετά την αποθεραπεία τους θα μπορούν να βλέπουν τη ζωή τους και της οικογένειας τους με ελπίδα».

Της Ουρανίας Στυλιανού

Σχετικά Άρθρα